Kansitaide Periphery
Juggernaut: Alpha & Omega
2CD
[ InsideOut/Century Media ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
Alpha:
01. A Black Minute
02. MK Ultra
03. Heavy Heart
04. The Event
05. The Scourge
06. Alpha
07. 22 Faces
08. Rainbow Gravity
09. Four Lights
10. Psychosphere

Omega:
01. Reprise
02. The Bad Thing
03. Priestess
04. Graveless
05. Hell Below
06. Omega
07. Stranger Things

Yhdysvaltalaiseen Peripheryyn on usein liitetty djent-määre, mutta yhtyeen kolmosalbumi, tai albumit, osoittavat viimeistään sen, että Peripheryä on vaikea kääräistä mihinkään helppoihin määreisiin. Periphery on progea, ja omassa tyylisuunnassa ehdotonta kärkikastia. Sen verran tehokkaasti tupla-albumi Juggernaut: Alpha & Omega vie jalat alta.

Peripheryn kolmoslevy on siis jaettu fyysisesti kahdeksi eri julkaisuksi. Kyseessä on tanakka teemalevy, jossa seurataan yhden henkilön syntymää, uudelleensyntymää ja tasapainoilua oikean sekä väärän välillä. Vaikka levyllä on lyyrinen teema, sitä ei tullut kuitenkaan seurattua sanoitusten puuttumisen vuoksi. Musiikki vei silti vahvasti mukanaan.

Periphery maalaa kahden albumin aikana vahvoja tunnelmia. Yhtyeen musiikki on nyt pohtivampaa ja keskittyy enemmän suuriin nousuihin ja laskuihin sen sijaan, että se poukkoilisi edellislevyjen tavoin. Siltikin Periphery kuulostaa edelleen täysin omalta itseltään, ainostaan kehittyneemmältä.

Teknisesti Periphery on kyllä progebändi parhaasta päästä. Sovituksista löytyy kikkaa, mutkaa ja ties mitä kommervenkkiä musiikin kuitenkin soljuessa selkeänä, eikä teknisyys vie missää vaiheessa venettä väärälle kurssille. Ehkä yhtye oikeasti tarvitseekin kolme kitaristia äänimaailmansa saavuttamiseen? Vokalisti Spencer Sotelo on edelleen mies paikallaan taiteillen hienosti ärjyn ja puhtaan välillä.

Juggernauttien yhteismitta on jossain 80 minuutin nurkilla. Levyt kuuntelee varsin kivuttomasti putkeen, sillä Periphery ei muutu missään vaiheessa matkaa junnaavaksi tai tylsäksi yhtyeeksi. Kulman takana on aina jotain jännää kuultavaa, joka kestää myös aikaakin. Väitän, että yhtye on luonut Juggernautilla jotain, mikä muistetaan pohtiessa kuluvan vuosikymmenen progen suuria teema-albumeita. Niin hyvä se vain on.

9/10
Niko Kaartinen


Jos on kuullut modernista progemetallin suuntauksesta nimeltä djent, on melko varmasti kuullut myös Peripherystä. Tämä jenkkikuusikko on ollut musiikkityylin johtavia nimiä alusta saakka ja on julkaissut uransa aikana kaksi pitkäsoittoa ja saman verran EP:eitä. Kolmannella levytyksellään bändi ottaa kantaakseen kunnianhimoisen haasteen ja pistää ulos Juggernaut-nimeä kantavan tupla-albumin.

Heti kärkeen on todettava, että käsissä on todellakin melkoinen jööti. Tuplalevyllinen on kova pala purtavaksi missä tahansa kontekstissa, ja kun kyse on polveilevasta ja monisyisestä progemetallista, on haaste kuulijan kannalta melkoinen. Albumin kahdella puolikkaalla ei tunnu olevan mitään sen kummempia omia merkityksiä tai teemoja, vaan tuntuu siltä että bändillä yksinkertaisesti oli 17 kappaleen verran materiaalia, joka oli luonnollista jakaa kahdeksi palaseksi. Paketti tuntuukin ennen kaikkea ehdottoman eheältä kokonaisuudelta.

Juggernaut on hyvin luonnollisen tuntuinen osa Peripheryn evoluutiota ja samalla askel pois tyylipuhtaasta djentistä ja kohti ”perinteisempää” progemetallia. Juggernautin materiaalia voisi kuvailla mietiskeleväksi ennen päättömän aggressiivista, puhtaan melodiseksi ennen särkevän kaoottista, yhteneväiseksi ennen häikäisevän teknistä. Tämä ei silti tarkoita että bändi olisi muuttunut jotenkin ratkaisevasti; mukana on edelleen runsaasti raskaan alavireistä ja herkullisen kekseliästä kitararytmittelyä, vokalisti Spencer Sotelon raakaa karjumista ja muita bändin fanien rakastamia elementtejä. Pikemminkin kyse on kehittymisestä, uuden kokeilemisesta ja tavallaan myös aikuistumisesta. Juggernautin monipuolisesta kattauksesta pääsee nauttimaan jo Alpha-levyn ensimmäisen seitsemän minuutin aikana, jonka kuluessa ehditään siirtyä leijalevasta tunnelmoinnista demonisen riitasointuisuuden kautta lempeään jazziin. Kaiken kaikkiaan julkaisulla on hyvin vakava ja vakuuttava tunnelma, mikä eroaa bändin edellisistä tuotoksista heijastuvasta leikkimielisyydestä melkoisesti.

Kummankin levyn materiaali on tasaisen väkevää suorittamista, eikä esiin heti nouse yhtään edellisten levyjen Scarletin tai All New Materialsin tapaista välitöntä korvamatoa. Useamman kuuntelun jälkeen kuitenkin huomaa, että monessa kappaleessa on todella hyviä laulumelodiota, jotka jäävät päähän soimaan pitkäksi ajaksi. Parhaita esimerkkejä tästä ovat ykköslevyn nimibiisi Alpha, samalla puolikkaalla majaileva Heavy Heart ja toisen levyn Graveless. Kaiken kaikkiaan jo mainittu vokalisti Sotelo on Juggernautilla elämänsä kunnossa ja esittää todella vakuuttavaa osaamista niin puhtaalla puolella, karjunnan saralla kuin niiden välissäkin. Toinen esiin nostettava elementti on kitaristi Misha Mansoorin liidityöskentely. Varsinaisia sooloja levyillä on djentille ominaisesti vähän, mutta loistavia kitaramelodioita viljellään sopivin välein.

Koko paketin parhaaksi esitykseksi muodostuu toisen puoliskon nimeä kantava lähes 12-minuuttinen Omega, jonka aikana Periphery esittelee kaikki repertuaaristaan löytyvät temput. Kyseinen kappale on yksi yhtyeen parhaista koskaan säveltämistä ja hetki, jona bändi biisin loppupuolella siirtyy Alphassa kuultuun melodiateemaan on yksi säväyttävimmistä joita allekirjoittanut on kuullut pitkään aikaan.

Kaiken kaikkiaan Juggernaut on viimeisen päälle ammattimainen paketti monipuolista ja oivaltavaa musiikkia, johon on saatu ujutettua mukaan aimo annos sielukkuutta. Tämän sävelteoksen myötä Periphery kohentelee asemiaan djent-liikkeen ja yleisemminkin progemetallin kärkikahinoissa. Alphan ja Omegan vangitsevan tunnelman pariin on helppo ujuttaa itsensä kerta toisensa jälkeen löytäen matkasta joka kerta jotain uutta ja ihmeellistä.

9,5/10
Ilkka Pättikangas06.02.2015, Niko Kaartinen/I. Pättikangas
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
III – Select Difficulty
III – Select Difficulty
[ CD ]
Clear
Clear
[ MCD ]
II
II
[ CD ]
https://www.facebook.com/PeripheryBand Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5041
Palaa »