Kansitaide Ozzy Osbourne
Bark at the Moon
CD
[ Epic/CBS Records ]

( 8+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Bark at the Moon
02. You're No Different
03. Now You See It (Now You Don't)
04. Rock 'n' Roll Rebel
05. Centre of Eternity
06. So Tired
07. Slow Down
08. Waiting for Darkness

Ozzy Osbourne on hevimusiikin ikonisimpia keulakuvia. Tämä on erikoista siihen nähden, että hän ei ole laulajana kaksinen eikä mies säveltäjänäkään ole loistanut. Ozzy on kuitenkin onnistunut nostamaan itsensä legendaksi lavakarismalla ja ulkomusiikillisilla ansioillaan sekä löytämällä rinnalleen kerta toisensa jälkeen kitaristin, joka on pystynyt taikomaan soittimestaan klassikkoriffejä ja -sooloja. Osbourne olisi tuskin koskaan omin avuin pystynyt nousemaan tunnetuksi, mikäli ei olisi aikoinaan päätynyt samaan bändiin Tony Iommin kanssa tai myöhemmin soolouraa käynnistellessään löytänyt vierelleen Randy Rhoadsin kaltaista hevikitaroinnin edelläkävijää.

Lähtökohdat miehen kolmannen sooloalbumin, Bark at the Moonin, synnyttämiseen eivät olleet suotuisat. Maaliskuussa vuonna 1982 Ozzyn kahdella ensimmäisellä sooloalbumilla soittanut kitaristi Randy Rhoads sekä muutama kiertuehenkilökunnan jäsen oli menehtynyt kiertueen aikana lähdettyään huvilennolle pienlentokoneella, joka syöksyi hetken lentämisen jälkeen maahan surmaten kaikki kyydissä olleet. Tapahtuma vaikutti päätepisteeltä Ozzyn lupaavasti alkaneelle soolouralle, sillä Rhoads oli Ozzyn pääsäveltäjänä yhtyeen keskeisimpiä hahmoja. Kiertue kuitenkin jatkettiin loppuun tuuraajakitaristilla ja lopulta myös Ozzy sai itsensä takaisin jaloilleen päättäen jatkaa soolouraansa. Rhoadsin korvaajaksi valikoitui tuolloin vielä melko tuntematon kitaristilupaus Jake E. Lee.

Bark at the Moonin kappaleet ovat muiden Ozzyn klassikkoalbumien tapaan kitarapainotteisia. Tyyliltään Lee oli selkeästi erilainen soittaja edeltäjäänsä nähden, sillä Rhoadsista poiketen Lee ei ottanut vaikutteita klassisesta musiikista, vaan oli enemmän hard rock -pohjalta ammentava ja sooloissaan vähemmän melodisempi kepittäjä. Rhoads oli muutamassa vuodessa noussut aikakautensa puhutuimpien kitaristien joukkoon Eddie Van Halenin rinnalle, ja hänet nähtiin lähes korvaamattomana henkilönä Ozzylle. Lee ei kuitenkaan alkanut väkinäisesti jäljittelemään edeltäjäänsä, vaan teki rohkeasti omannäköisiään biisejä, vaikka etäisiä kaikuja Rhoadsin riffittelytyylistä voi paikoitellen kuulla.

Dynamiikaltaan Bark at the Moon on perinteinen Ozzy-levy, sillä albumilta löytyy kultakimpaleiden lisäksi myös selkeitä täytekappaleita. Ikimuistoisimpia hetkiä ovat levyn nimikkobiisi, You're No Different sekä Rock 'n' Roll Rebel, kun taas Now You See It (Now You Don't) ja laimea eroballadi So Tired ovat syystäkin jääneet Ozzyn unohdettujen biisien joukkoon. Viimeisimpänä mainittu eroaa alhaalle miksatun kitaran sekä suurellisten jousisovitusten vuoksi merkittävästi muista kappaleista, ja on iskelmällisyydessään melkoinen outolintu kokonaisuudessa. Biisin julkaiseminen toisena singlenä on suhteellisen outo ratkaisu, liekö sitten taustalla ollut levy-yhtiön pyrkimys kosiskella laajempaa yleisöä.

Slow Down, Centre of Eternity sekä Waiting for Darkness eivät ole saavuttaneet kovin suurta huomiota osakseen, mikä on harmi, sillä kyseessä on varsin eteviä kasarihevibiisejä, vaikka albumin parhaimmiston tasoista kekseliäisyyttä niistä ei löydykään. Ainoa varsinainen ikivihreä on ajan saatossa muodostunut vain Bark at the Moonista, joka on myös levyn ainoa Osbournen livesetissä säännöllisesti vielä tänäkin päivänä kuultava biisi.

Bark at the Moon ei ole täydellinen albumi, mutta se on kuitenkin muutaman napakymppinsä ansiosta onnistunut saavuttamaan klassikkostatuksen. Tuo asema on levyn heikkouksista huolimatta ansaittu, sillä esimerkiksi pelkästään avausraidan riffit ja kitarasoolot hakevat vertaistaan Ozzyn tuotannossa, eikä Jake E. Lee ole urallaan pystynyt tuota mestariteosta ylittämään. Levy toimi alkuna uudelle Ozzyn aikakaudelle ja oli todiste siitä, että edes bändin avainhenkilön kuolema ei pystynyt pysäyttämään pimeyden prinssin voittokulkua.22.01.2015, Taavi Lindfors
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Ultimate Sin
The Ultimate Sin
[ CD ]
Speak of the Devil
Speak of the Devil
[ DVD ]
Diary of a Madman (reissue)
Diary of a Madman (reissue)
[ CD ]
Blizzard Of Ozz (30th Anniversary Expanded Edition)
Blizzard Of Ozz (30th Anniversary Expanded Edition)
[ CD ]
Scream
Scream
[ CD ]
http://www.ozzy.com/us/home https://www.facebook.com/ozzyosbourne Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2732
Palaa »