Kansitaide 6:33 & Arno Strobl
The Stench from the Swelling (A True Story)
CD
[ Kaotoxin Records ]

( 8 )
01. (I Should Have Known) Her Name Was Boogie
02. Burn-In
03. I Like It
04. The Stench From the Swelling
05. Starlight
06. Giggles, Garlands & Gallows Part 1: Order of the Red Nose
07. Giggles, Garlands & Gallows Part 2: M.I.D.G.E.T.S.

Nyt on nimittäin hämmentävää materiaalia, miten sitä aloittaisi… Taustaa, ranskalainen 6:33 on meksikolaisissa lucha libre -maskeissa esiintyvä avant-garde metal orkesteri ja laulaja Arno Strobl puolestaan tunnetaan parhaiten We All Die (Laughing) -nimisestä yhtyeestä. Porukoiden yhteistyössä on tehty jo aiemmin kolmebiisinen EP jonka biisit ovat mukana myös tällä, jo vuonna 2013 ilmestyneellä albumilla.

Musiikillisesti homma menee avantgardistisen käsikirjoituksen mukaisesti. Niille, joille termi ei aukea, otetaan esimerkki: otetaan iso annos Mr. Bunglea, Diablo Swing Orchestraa ja vaikkapa Devin Townsendia, lisätään eri musatyylejä death metalista elokuvamusiikin kautta diskoon ja sekoitetaan. Äkkiseltään saattaa kuulostaa sekavalta, mutta 6:33 onnistuu sekoituksessa mainiosti.

Levy on "tositarina", mutta ainakaan tänne ei tarina auennut ihan täysillä. Mutta kuten kunnon musikaalissa, tarinassa on maksullisia naisia, klovneja ja kääpiöitä, ja sehän riittää! Biiseistä on vaikea nostaa yhtään muiden yläpuolelle, mutta edellisen EP:n nimikappaleet eli levyn lopun parivaljakko (Giggles, Garland & Gallows) toimii mallikkaasti, kuten myös levyn avaavat …Boogie ja Burn-In. Levyllä on myös coveri The Supermen Loversin Starlightista, joka sopii mukaan hienosti vaikkakin voi olla jo liian funkkidiskoa monille. Siihen on kuitenkin saatu lievä metallistwisti mukaan.

Mitään hittikimaraa tästä on turha lähteä etsimään, onpahan vaan pirun hyvin sävellettyä, tuotettua ja soitettua materiaalia. Arno Strobl on laulajana loistava, joskin Mike Patton -maneereita olisi aavistuksen voinut vähentää. Levyllä kuullaan myös vierailevaa naisääntä (Sombr I Yahn) ja osan lauluista hoitaa 6:33:n rumpali Rorschach. Avant-garde tyyliin mukana on niin saksofonia ja ties mitä pöristintä, mutta pettymyksekseni en kuullut guiroa. Kovin vähän on infoa orkesterista internetissä, mutta musiikki onkin pääosassa. Aluksi tällainen anonyymiys vähän ärsytti, mutta loppujen lopuksi muuttui hyväksi asiaksi säilyttäen "mysteeriä" yhtyeen ympärillä.

Luulen, että perus kotiteollisuusjonnelle tämä levy ei aukea, mutta uskallan suositella levyä kaikille Faith No Moren tai esim. The Dillinger Escape Planin faneille. 6:33:lta pitäisi näillä näppäimillä olla tulossa uutta materiaalia, sitä odotellessa…13.01.2015, Jaakko Nikko
http://www.633theband.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Soita Spotifyssa Lukukertoja : 1282
Palaa »