Kansitaide ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead
IX
CD
[ Superball Music ]

( 5 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Doomsday Book
02. Jaded Apostles
03. A Million Random Digits
04. Lie Without a Liar
05. The Ghost Within
06. The Dragonfly Queen
07. How to Avoid Huge Ships
08. Bus Lines
09. Lost in the Grand Scheme
10. Like Summer Tempests Came His Tears
11. Sound of the Silk

Ennalta-arvaamattomuus on hyve, kun ajatellaan monia nykyhetken bändejä, joita ei erota toisistaan. Sama ennalta-arvaamattomuus on leimannut teksasilaisen ...And You Will Know Us By The Trail Of Deadin uraa, joskus jopa rasittavuuteen asti. Yhtyeen varhaisia levyjä vaivasi kengurubensalla kyllästetty nykivä eteneminen, jossa levolliset tuokiot vuorottelivat äkkiväärän aggression kanssa. Asiassa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta kovinkaan helpoksi kyseisen tehokeinon yltiöpäinen viljeleminen ei tehnyt yhtyeeseen lähestymistä. Vasta Tao of The Deadin myötä osatekijät paiskasivat onnistuneesti kättä ja Trail Of Dead onnistui saamaan aikaan eheästi soivan kokonaisuuden, jota voi hyvällä omallatunnolla jopa kutsua progressiivisen vaihtoehtorockin merkkiteokseksi.

Jos sivuutetaan Tao of The Deadin seuraajaan asetetut korkeat ennakko-odotukset, voidaan IX:n sanoa jatkavan, jos ei kappaleanniltaan niin ainakin soinniltaan selkeää linjaa. Ilkeämmin sanottuna olemme jo muutama vuosi sitten todistaneet Trail Of Deadin uran huipun ja nyt vuorossa on yritelmä, joka pyrkii tarjoamaan rohkeasti erilaisella asenteella kasatun palapelin, muttei onnistu kuin tuottamaan tutulta vaikuttavaa muotoa ilman oleellista sisältöä.

Yritelmää yhtyeeltä ei puutu ja uutuuskiekosta saattaa jopa kuoriutua esiin sen luonne ja lopullinen merkitys, kunhan vain unohdetaan Tao of The Deadin laskema varjo IX:n yltä. Levyn avauskappale The Doomsday Book uhkuu ylvästä tunnelmaa, jossa voimakkaasti soittavan rytmisektion päälle on liimattu vapautunutta liitoa huokuvaa laulua ja ilmavia kitaralinjoja. Avantgardistisia, paikoin jopa verkkaisesti kehittyviä kitarakuvioita ja puhuttelevia lauluteemoja sisältävä Jaded Apostles onnistuu naittamaan kokeellisemmat puolensa Muselta haiskahtaviin äänimaisemiin hämmästyttävän luontevasti. Juuri kun kuulija on tuudittautunut vapautuneeseen tunnelmaan, yhtye heittää kehiin aiempien levyjen kaoottisista myrskyistä muistuttavan A Million Random Digitsin.
Hetkellisestä tyylinotkahduksesta vaihde siirtyy kiekon tarttuvimpaan kappaleeseen Lie Without A Liariin, jonka voisi helposti kuvitella syntyneen Von Hertzen Brothersin kynästä. Vaikka kappaleessa on elementit kohdillaan, tuntuu se loppuvan kesken. On pakko tarkistaa cd-soittimesta, että kappale on todellakin loppu, eikä sitä seuraava The Ghost Within ole vain Lie Without A Liariin sisältyvä suvantokohta.

Tästä alkaakin selvästi levyn levollisempi vaihde. The Dragonfly Queenissa aggressio loistaa poissaolollaan ja yhtye tuo julki asiansa lähes flegmaattisella rentoudella. Viimeistään tässä kohtaa kuulija alkaa havaita kappaleiden keskeneräisyyden. Kun oleellinen sanottava on sanottu, lauletut kappaleet jätetään siihen ja jatketaan matkaa seuraavaan. Useimmiten ratkaisu toimii, toisinaan ei.

Jos ratkaisu pätee laulettuihin kappaleisiin, ei samaa logiikka koske instrumentaalisia paloja. Kun useat levyn lauletuista kappaleista saavuttavat päätepysäkkinsä jo kolmen minuutin hujakoilla, on käsittämätöntä, että Trail Of Dead kuluttaa lähes viisi minuuttia tunnelmankehittelylle repetitiivisen sävelkuvion varaan rakennetussa How To Avoid Huge Shipsissä. Instrumentaalikappale tarjoaa kuitenkin sopivan purkauskanavan ja hetkellisen tunnelmanmuutoksen äänimatkalle, joka oli vaarassa livetä näennäisen levollisuuden puolelle.

Bus Linesissa Trail Of Dead jaksaa todellakin yllättää ja uskaltaa venyttää kappaletta toisin kuin tähän asti matkan varrella kuulluissa kappaleissa, jotka kiusoittelevat kuulijaa, eivätkä lunasta lupaamaansa potentiaalia. Hienon huippukohdan jälkeen yhtye yrittää toistaa temppua Lost In The Grand Schemessä, mutta laskelmoidun aggression ja onton sisällön vuoksi se ei siinä onnistu. Vaikutelma on kuin Stukan suorittamalla ilmaiskulla: tuho jää meteliä pienemmäksi.

Äänekkään tyhjäkäynnin jälkeen Trail Of Dead lyö tiskiin yhden dramaattisimmista paloistaan instrumentaalisen Like Summer Tempests Came His Tearsin muodossa. Jousilla ja pianolla ryyditetty instrumentaalikappale on kuin luotu levyn päätöskappaleeksi, mutta vielä senkin jälkeen yhtyeen on pitänyt änkeä loppuun yksi kappale. Väkevästi soivan instrumentaalin jälkeen Sound of The Silk vaikuttaa antikliimaksilta.

On turhauttavaa kuunnella kuinka yhtye, jolla on selkeästi oma soundi ja saavutuksia eeppisen vaihtoehtoprogen tekijöinä, heittää potentiaalinsa hukkaan. Ennalta-arvaamattomuus ja itsetoiston kaihtaminen ovat toki arvostettavia hyveitä, mutta pituudeltaan puolitiehen jäävästä kappalerykelmästä olisi ollut potentiaalia parempiinkin saavutuksiin.24.10.2014, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Tao of the Dead
Tao of the Dead
[ CD ]
The Century of Self
The Century of Self
[ CD ]
Festival Thyme
Festival Thyme
[ MCD ]
Worlds Apart
Worlds Apart
[ CD ]
https://www.facebook.com/andyouwillknowusbythetrailofdead Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1403
Palaa »