Kansitaide Stud
Rust On The Rose
CD
[ Cranksonic ]

( 9- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Raise Your Fist
02. Rock’n Roll World
03. Rust On The Rose
04. We’re Gonna Strike
05. Poor Man’s Buddy
06. Promised To Be Mine
07. Freedom Call
08. Break The Chains
09. I Don’t Know
10. Dangerous
11. Playing To Win

Studin viimevuotinen Out Of The Darkness oli vuoden parhaita julkaisuja, eikä Rust On The Rose jää siitä kauaksi. Se on selkeä jatko-osa. Se ei eroa isosti edeltäjästään, mikä on hyvä. Meno on yhä edelleen 80-lukuista ja biisit suunnilleen yhtä hyviä.

Aloitus Raise Your Fist on mainio! Se on hyvä roolissaan samalla tavalla kuin We Rock Dion The Last in Line -albumilla. Kenellekään ei jää epäselväksi mitä tuleman pitää ja nyrkki nousee kohti kattoa kuin itsestään. Rock'n'roll World lienee Studin toistaiseksi tunnetuin biisi, se nimittäin levytettiin jo ammoin ensisinglen a-puolelle nimellä Mä haluun elää. Kieleksi on siis vaihtunut englanti, mutta muuten soitto kuulostaa melko samalta kuin miltei 30 vuotta sitten. Nimibiisin kertosäe hakee tarttuvuudessaan vertaistaan ja kitaraosuudet ylläpitävät 80-lukuista sankarimyyttiä tyylikkäästi yllä. Rivakka menopala.

We're Gonna Strike ei hidastele sekään. Tarttuva kertsi on nyt saanut seurakseen napakan riffin ja mausteeksi sävellyksessä on progesävyjä ja tietenkin kitarasoolo, jossa vibrakampi ei aivan työttömänä ole. Poor Man's Buddy vaikuttaa ensin voimaballadilta, mutta kysymys onkin vähän eeppisemmästä biisistä. Sen rumpuosuudet ovat vähemmän on enemmän -tyylisiä. Hidas komppi täyttää tilan tehokkaasti ja kitara toimii hyvänä aisaparina rummuille kuin varkain jylhiin mittasuhteisiin kasvaneella kappaleella. Promised To Be Mine on jälleen tiiviimpää ilmaisua, napakassa iskusävelmässä on tietenkin asiallinen kertosäe ja kasarityylinen biletunnelma on määräävässä asemassa.

Hyvä groove puolestaan leimaa Freedom Callia. Kitara soi hieman vähemmän kuin monella muulla raidalla, mutta kappaletta onkin maustettu koskettimilla, jotka eivät kuulosta ollenkaan hassummilta. Maalaileva väliosa ja sitä seuraava kitarasoolo tuovat jälleen mieleen sanan 'eeppinen'. Break The Chains kuulostaa sen verran tutulta, että taisi olla ohjelmistossa jo silloin joskus rockin SM-kisojen finaalissa. Nopea komppi yhdistettynä vähemmän nopeaan lauluun toimii yhä edelleen, ja jotenkin biisistä tulee ekan levyn aikainen Stratovarius mieleen. Tällaista oli meno siinä 25 vuotta sitten laajemmaltikin...

I Don't Know ei ole Ozzy-laina vaan omaa tuotantoa sekin. Bileosastoa, mutta samalla taas hieman progeakin. Tuntuu sopivan solistin suuhun erityisen hyvin, mutta ei ole tämän kierroksen mieleenjäävimpia viisuja. Dangerous esittelee snadisti sorminäppäryyttä, ja muutenkin se alkaa olla tyypilliseksi osoittautuvaa Studia: nopean ja puolinopean välillä oleva komppi, tarttuvaa laulua ja sankarillista kitaraa.

Edeltäjänsä tapaan myös Rust On The Rose loppuu mahtipontisiin tunnelmiin. Sopivasti vanhan liiton tyyliin sopiva päätös, joka todistaa, että Stud osaa olla omassa viitekehyksessään juuri sopivasti monipuolinen ilman, että kokonaisuus lipsuu linjattomaksi.

Stud on onnistunut tekemään mainion 1980-luvulta kuulostavan levyn. Edellisen levyn yllätysmomentti on toki menetetty, mutta hämmästyttävän yhteneväisiä nämä kaksi levyä ovat. Jos oikein miettii, niin kova tuottaja voisi saada Studista enemmän irti. Erityisesti vokaalit voisivat helposti kuulostaa piirun tiukemmilta, mutta ei tätä pidä moitteena ottaa. Max Norman on varmasti budjetin ulottumattomissa ja sitäpaitsi saattaisi nujertaa sen lämminhenkisen tekemisen fiiliksen, joka Rust On The Rosella vallitsee. Voisin kuvitella että juuri tältä kuulostaa taiteellisista lähtökohdista tehty levy, vaikka ei kaupallisuudessakaan mitään pahaa ole. Tässä se puoli hoituu sillä, että biisit nyt vaan ovat hyviä ilman mitään ulkomusiikillista kikkailua.29.10.2014, Ismo Karo
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Circle of Lies
Circle of Lies
[ CD ]
Out of the Darkness
Out of the Darkness
[ CD ]
http://www.stud.fi http://www.facebook.com/STUDofficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2512
Palaa »