Kansitaide Yes
Songs From Tsongas - Yes 35th Anniversary Concert
Blu-Ray
[ Eagle Vision/Universal Music Group ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
Songs From Tsongas:
01. Intro/Firebird Suite
02. Going For The One
03. Sweet Dreams
04. Your Move / All Good People
05. Mind Drive Parts 1 & 2
06. South Side Of The Sky
07. Turn Of The Century
08. My Eyes
09. Mind Drive Part 3
10. Yours Is No Disgrace
11. The Meeting (Piano Solo)
12. Long Distance Runaround
13. Wonderous Stories
14. Time Is Time
15. Roundabout
16. Show Me
17. Owner Of A Lonely Heart
18. Second Initial (Guitar Solo)
19. Rhythm Of Love
20. And You And I
21. Every Little Thing
22. Starship Trooper

Live In Lugano:
01. Intro/Firebird Suite
02. Going For The One
03. Sweet Dreams
04. Your Move / All Good People
05. Long Distance Runaround
06. The Fish
07. Owner Of A Lonely Heart
08. And You And I
09. Starship Trooper
10. Roundabout

Jon Andersonin lähdön jälkeisiä Yes-kokoonpanoja ei käy kateeksi. Yrittipä yhtye nykyisillään tehdä miten tasokkaita levyjä tahansa, tullaan niitä väistämättä vertaamaan Jon Andersonin ja hänen johtamansa “orgaanisen” Yes-kokoonpanon saavutuksiin. (kirj. huom.: Ennen kuin kukaan ehtii edes ajattelemaan vastaväitteiden esittämistä on mainittava, ettei Yesin viimeisin studiolevy Heaven & Earth ole järin hääppöinen aikaansaannos).

Entisen nokkamiehen varjo levittäytyy jälleen kerran nykyisen Yesin ylle Eagle Visionin julkaistua päivitetyn BluRay-version n. 10 vuotta sitten ilmestyneestä kuvataltioinnista Songs From Tsongas - Yes 35th Anniversary Concert. Paul E. Tsongas Centerissä, Lowellissa, Massachusettsisa, toukokuussa 2004 purkitetussa kuvataltioinnissa Yes nähdään (toistaiseksi?) viimeistä kertaa orgaanisessa kokoonpanossaan esittämässä nostalgisen läpileikkauksen urastaan.

Musiikillisesti tarkasteltuna julkaisu tarjoaa veteraaniryhmältä nousuja ja laskuja, häikäiseviä progeklassikoita ja rentoja suvantokohtia sekä vakiotavaraa ja yllätyksiä. Pääpiirteittäin tyylitajuisesti rakennettu setti on jaettu selkeästi kolmeen osaan ja yhtyeellä on ollut suoranainen runsaudenpula päättäessään mitä pitkän uran aikana syntyneestä materiaalista tulisi sisällyttää ohjelmistoon ja mitä jättää pois.

Vanhat tutut Starship Trooper, I´ve Seen All Good People ja And You And I lukeutuvat Yes-konserttien vakionumeroihin, mutta niiden rinnalle on kaivettu esiin monia harvemmin kuultuja klassikoita. Yesin alkuaikojen meiningistä esimerkkeinä settiin ovat päätyneet popahtava Sweet Dreams ja psykedelialla terästetty Beatles-cover Every Little Thing. Suuruudenhulluimmalta kaudelta mukaan on päätynyt mammuttimainen Ritual yleisön mielipiteet jakavalta Tales From Topographic Oceansilta. Kaiken kaikkiaan settilistassa on tarjolla jokaiselle jotakin, mutta kokonaisuudesta on saatu eheä kattaus.

Yhtyeen sekavia historianvaiheita ja eri leireihin hajoamisia ei ole peitelty settilistaa kootessa. Sille onkin oikeutetusti valittu mukaan Anderson Bruford Wakeman Howe-nimellä levytetty pikkuhelmi The Meeting, joka aloittaa keikan akustisen osuuden. Vaikka akustiset tuokiot ovat kuuluneet Yesin keikoille jo alkuajoista lähtien, on silti makuasia onko yhtyeen tyylitaju pettänyt pahemman kerran Yes-ukkojen ryhdyttyä sovittamaan isoimmat hittinsä Roundabout ja Owner of a Lonely Heart unplugged-muotoon.

Omakohtaisesti yhden konsertin sykähdyttävimmistä hetkistä tarjoaa kahteen osaan jaettu Mind Drive, joka on jäänyt suhteellisen vieraaksi helmeksi jopa vannoutuneimpienkin fanien keskuudessa. Keys To Ascensionin kakkososalta poimittu progejärkele kulkeutuu vaivihkaisesti muinaiseen South Side of The Skyhin, josta matka jatkuu upeaan Turn of The Centuryyn ja electronica-sovituksen saaneeseen Footprintsiin (joka on julkaisulla saanut uudeksi nimekseen My Eyes) kunnes musiikki palautuu takaisin Mind Driven loppuosaan. Toisen huippuhetken tarjoaa akustinen Show Me, jonka studioversiota ei jostain kumman syystä ole julkaistu muualla kuin Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Yesin 35-vuotisjuhlakiertueella nostalgisuus ei ainoastaan rajoittanut musiikkiin, vaan sitä riitti myös visuaalisessa mielessä. 1970-luvun alusta lähtien yhtyeen levykansitaiteesta ja lavarakennelmien suunnittelusta vastannut Roger Dean oli loihtinut myös tällekin kiertueelle näyttävän fantasiarekvisiitan. Lavarakennelman suunnittelija saa aiheesta puheenvuoron yhtyeen kanssa julkaisun bonusmateriaaliksi ympätyssä haastattelussa, joka on myös julkaistu aiemmalla dvd-versiolla. Sääli, ettei näyttävä lavarekvisiitta pysty peittämään sitä tosiseikkaa, että suurin osa bändiläisistä näyttää Andersonia lukuun ottamatta siltä kuin he haluaisivat mieluummin olla muualla kuin esiintymislavalla. Onneksi yhtä turhautunut vaikutelma ei kuitenkaan kuulu soitosta ja Jon Anderson yrittää olemuksellaan ja eleillään lietsoa ympärilleen positiivista energiaa. Ehkäpä näin jälkikäteen ajateltuna tässä on se syy miksi hän ei enää ole Yesissä.

Aiempaan 2dvd-julkaisuun verrattuna tuore BluRay-versio on kokenut lievän muutoksen. Positiivisena plussana on mainittava, että yhdelle BluRay-levylle kahden dvd:n sijaan mahdutettu taltiointi säilyttää jännitteensä paremmin, kun levyjä ei tarvitse enää vaihtaa kesken konsertin. Vaikka taltiointia on alkuperäiseen dvd-versioon nähden leikattu uudelleen, on uuteen BluRay-versioon jätetty kappaleiden alussa hetkeksi ruutuun ilmaantuvat biisinimikkeet, jotka ärsyttivät jo alkujaankin ja ärsyttävät nyt. Uuden leikkauksen myötä myös Ritual on jostain syystä siirretty pääkonsertin kappalejoukosta bonusmateriaalin joukkoon.

Varsinaiseksi helmeksi uudelta BluRay-julkaisulta nousee Luganon Jazz Festivaaleilla, Sveitsissä, heinäkuussa 2004 heitetyn ulkoilmakeikan sisällyttäminen lisämateriaaliksi. Vaikka nyt virallisen julkaisun saanut Luganon pätkä onkin tehty RSI-kanavan uudelleen lähettämän koosteen pohjalta -missaten mm. aiemmin hehkuttamani Mind Driven ja Rhythm of Loven-, esittelee taltiointi Yesin sähköisempänä ja ennen kaikkea tiukempana ryhmänä, jonka ei tarvitse turvautua lavalla ylimääräisiin lavasteisiin. Konsertin festivaaliluonteen ja lavan koon takia Yes esiintyy Luganossa ilman Roger Deanin suunnittelemaa rekvisiittaa, mikä luo hyvän kontrastin julkaisun pääantina tarjotulle hallikeikalle. Paul E. Tsongas Centerin keikkaan verrattuna Luganon anti on huomattavasti parempaa ja myös muillakin kuin Andersonilla ja Rick Wakemanilla tuntuu olevan lavalla hauskaa. Toiseksi Lugano Jazz Festivaalien tapahtumapaikaksi järjestetty Piazza della Riforma tarjoaa kauniine rakennuksineen mitä ihastuttavimmat puitteet esitykselle, vaikka keikka heitetään vesisateessa. Ja tällä keikalla myös ne hitit (Roundabout ja Owner of a Lonely Heart) kuullaan sähköisinä versioina.

Vihoviimeisenä puutteena julkaisulta on nostettava esiin yksi seikka: Vaikka tuskin monikaan Yesin ystävä katsoo yhdellä istumalla tämän julkaisun bonusmateriaalia myöten, kiinnittyy huomio väkisinkin huimaan masterointitason heittelyyn pääannin ja bonusmateriaalin välillä.

Muutamista kauneusvirheistään huolimatta Songs From Tsongas - Yes 35th Anniversary Concert on oivallinen julkaisu, joka muistuttaa, että uransa ehtoopuolellakin herrat Anderson-Suire-Howe-Wakeman-White onnistuivat parhaimmillaankin loihtimaan nostalgiakeikoilleen 1970-kuvun huippupäivien kaltaista taikaa. Ja langettamaan pitkän varjon kaikkien muiden Yes-kokoonpanojen ylle.07.10.2014, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Like It Is:  Yes at the Bristol Hippodrome
Like It Is: Yes at the Bristol Hippodrome
[ 2CD ]
In The Present - Live From Lyon
In The Present - Live From Lyon
[ CD+DVD ]
Fly From Here
Fly From Here
[ CD ]
Symphonic Live (reissue)
Symphonic Live (reissue)
[ DVD ]
http://yesworld.com/ https://www.facebook.com/yestheband Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1401
Palaa »