Kansitaide Soundgarden
Superunknown (reissue)
2CD
[ Universal Music ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1: Remastered Album
01. Let Me Drown
02. My Wave
03. Fell on Black Days
04. Mailman
05. Superunknown
06. Head Down
07. Black Hole Sun
08. Spoonman
09. Limo Wreck
10. The Day I Tried to Live
11. Kickstand
12. Fresh Tendrils
13. 4th of July
14. Half
15. Like Suicide
16. She Likes Surprises

CD2: Demos, Rehearsals, B-Sides & More
01. Let Me Drown (Demo)^
02. Black Hole Sun (Demo)^
03. Half (Demo)^
04. Head Down (Rehearsal)^
05. Limo Wreck (Rehearsal)^
06. The Day I Tried to Live (Rehearsal)^
07. Like Suicide (Acoustic)
08. Black Days III*
09. Birth Ritual (Original Demo Version)
10. Exit Stonehenge
11. Kyle Petty, Son of Richard
12. Jerry Garcia’s Finger
13. Spoonman (Alternate Steve Fisk Remix)^
14. The Day I Tried To Live (Scott Litt Mix)^
15. 4th of July (Instrumental)^
16. Superunknown (Instrumental)^

*Originally titled “Fell On Black Days (Demo – Early Version)”

^ Previously Unreleased

On jokseenkin haastavaa lähteä arvioimaan yhtä omista suurista suosikkilevyistään 20 vuotta sen julkaisun jälkeen. Toki kuuntelukertoja on alla useita satoja ja kokonaisuus on sisäistetty viimeistä nuottia myöten, mutta lukijan kannattaa nyt varautua nostalgiseen fiilistelyyn ja ylisanoihin.

Soundgarden löi lopullisesti massoille läpi Superunknown-levyllään, joka kuuluu monien listoissa niihin levyihin, jotka olivat mukana aiheuttamassa metallimusiikin laskusuhdannetta (jos Jenkkilän Top100-listaa tuijotetaan) 1990-luvun puolivälissä. Varsinkin Black Hole Sun -kappaleen ylisoitto MusicTV:llä aiheutti monien korvakäytävissä ikuisesti kirvelevän polttomerkin. Nämä mielikuvat ovat valitettavia, koska yhtye on niin paljon muuta, niin paljon enemmän.

Superunknownilla bändi oli karistanut muutaman aiemman levynsä punkahtavat ja metalliset vaikutteet minimiin ja loi itsensä uudelleen vaihtoehtoisemmalla ja voimakkaampiin kontrasteihin pohjautuvalla tyylillä. Kappaleiden tyyli vaihteli räikeästi kappaleiden välillä, mutta kokonaisuus pysyi täysin järkevänä. Progehtavat rytmit, akustiset rauhoittelut, vihainen laulu, raskaat riffit ja tunnelmat, intia-fiilikset, punk-junnaukset ja tarttuvat kertosäkeet olivat täydessä sovussa keskenään, muodostaen jotain vaihtoehtomusiikkia uudelleen määrittävää. Ja sitä se on edelleenkin. On hämmentävää huomata, miten levy ei ole vanhentunut yhtään.

Tekeekö uudelleenjulkaisu sitten klassikolle kunniaa, vai haiseeko rahastus Kampista Utsjoelle saakka? Ilokseni voin todeta, että pahempiakin vedätyksiä on nähty. Luonnollisesti levy on uudelleenmasteroitu, mikä on oikeastaan turhaa, koska alkuperäinen soundaa edelleen aivan helkkarin hyvälle. Mutta joo, bassoa lujemmalle, kompressointia ja sen sellaista.

Mukana on myös toinen levy, jonka sisältö onkin täynnä astetta mielenkiintoisempaa tavaraa, kuin yleensä. Löytyy demo-versioita, akustisia vetoja, vaihtoehtoisia miksauksia, bändikämppä-nauhoituksia sekä muutama harvinaisempi, vain sinkkujen B-puolina julkaistu kappale, plus vielä parit instrumentaalit. Tietty uusille kuulijoille arvo ei ehkä ole samanlainen kuin yhtyeen kanssa kasvaneille, mutta ainakin itse fiilistelen kovasti esimerkiksi Like Suiciden akustista vetoa, jonka tunnelma on jotain täysin muuta kuin albumilla julkaistulla raidalla. Samaten Fell on Black Daysin varhainen versio, Black Days III, on pörisevän bassogrooven myötä täysin eri kappale, mutta silti suorastaan loistava.

Jos on sellainen ihme käynyt, että levyä ei hyllyynsä ole vielä hankkinut, nyt on viimeistään aika. Soundgarden oli levyn nauhoituksen aikana innokkaimmillaan, eikä menestys, huumeet ja loputon kiertäminen ollut vielä väsyttänyt ryhmää. Tässä on pari levyllistä silkkaa karkkia.23.09.2014, Tuomas Valtanen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Echo Of Miles: Scattered Tracks Across The Path
Echo Of Miles: Scattered Tracks Across The Path
[ 3CD ]
King Animal
King Animal
[ 2LP ]
Telephantasm
Telephantasm
[ CD ]
http://soundgardenworld.com/ http://www.facebook.com/Soundgarden Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2347
Palaa »