Kansitaide Sort Vokter
Folkloric Necro Metal
CD
[ Norse League Productions ]

( 8½ )
01. Kveldstimer
02. Langs stier uten ende
03. Grålysning
04. Fra kilden til tjernet
05. Tårers sang
06. Hatefulle tanker ut i natten
07. Ni gygrer / Nattjakt
08. Bak to lysende øyne
09. Sønn av skyggers skygge
10. Fjellstev

Norjan kenties aliarvostetuin black metal -tapaus Ildjarn ei koskaan ole avautunut suurelle yleisölle, sen eittämättä hyvinkin härskistä, äärimmäisen raa'asta ja erityisen primitiivisetä ulosannista johtuen. Ildjarn ei kuitenkaan jäänyt miehen ainoaksi projektiksi - tässä yhteydessä ei tunnu kovinkaan tarpeelliselta puhua sen syvemmin Emperorista tai Thou Shalt Sufferista - vaan tämä ääritaitelija onnistui myös synnyttämään yhdessä kumppaniensa kanssa ainokaisen Sort Vokter -teoksen, Folkloric Necro Metalin vuodelta 1996.

THC:n, eli tässä tapauksessa käytännössä pössyn, vaikutuksen alaisuudessa väitetysti tehty levy on kuin Ildjarnin veli; samankaltainen, muttei suinkaan samanlainen. Olisikin aliarvioivaa sanoa, että Sort Vokter on vain Ildjarnia koskettimilla, sillä kyse on paljon muustakin. Ja silti kyse on juuri tuostakin; raakaa, yksinkertaistettua black metalia syntikoita hyödyntäen.

Rumpukoneella luotu perkussiopuoli kuulostaa lähes aina huonolta ratkaisulta, mutta poikkeuksia on, ja niihin harvalukuisiin tapauksiin asettuu Sort Vokter. Säksättävä nopeatempoinen komppi yhdessä paikoin aavemaisten, paikoin kauniiden kosketinratkaisujen kanssa luo aivan omanlaisensa tunnelman koko levylle, jota ei sittemminkään ole kukaan onnistuneesti matkinut - liekö edes yrittäjiä pahemmin ollut. Pörisevissä bassoriffeissä on omanlaistaan karkeutta ja tietynlaista huokuvaa mustuutta, jota niin moni black metal -bändi on varmasti levylleen hakenut, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Sort Vokteria voi huoletta kuvata nekroottiseksi. Sen soundit ovat kalmaiset, soitto visvaista ja jotenkin täysin epäluonnollista. Laulut kaikkine kirkunoineen ja rääkynöineen ovat jotain epätavallisen rujoa ja alkukantaista, kuin shamanistinen huuto ulottuvuuksien väliseen tilaan ja jonnekin tuolle puolelle järkeä. Juuri tässä on Sort Vokterin vahvuus: se on äärimmäisen kaukana laajasti hyväksytyn black metalin konventioista (katson teitä, Dimmu Borgir, Emperor ja Cradle of Filth) ja lähempänä noisemaista äärilaitaa kuin ehkä mikään muu bm-bändi, mitä mieleen tulee.

Äärimmäisyyshän ei saa olla itseisarvo ja sikäli on toki mahdollista tehdä paljonkin vielä Sort Vokteria rujompaa alan musaa, mutta kysymys onkin siitä, voiko se olla silti vielä hyvää?

Folkloric Necro Metal on omalla laidallaan äärimmäinen osoitus karkeasta alkukantaisuudesta, johon yhdistyy tietynlainen kauneus kontrastia luomaan ja omalla tapaa kovinkin nerokas koskettimien käyttö yhdessä sinänsä timanttisten, kovinkin ildjarnmaisten riffien kera. Folkloric Necro Metal on upea levytys omassa karkeudessaan. Aikansa klassikko.06.09.2014, Serpent
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1920
Palaa »