Kansitaide Graveland
The Celtic Winter
CD
[ No Colours Records ]

( 9 )
01. Intro
02. Call of the Black Forest
03. Hordes of Empire
04. The Night of Fullmoon
05. Prolog
06. The Gates to the Kingdom of Darkness
07. The Return of Funeral Winds

Puolalaisen black metalin vahvuutta ja vaikuttavuutta tuskin on monikaan alalle vihkiytynyt harrastaja kieltänyt enää tällä vuosituhannella. Näin ei aina ollut, vaikka pioneerityötä on Puolassakin tehty näissä teemoissa jo 1990-luvun alkuvuosista lähtien. Yksi merkittävimmistä on Graveland, jolle uraakin on kertynyt jo reilun kahden vuosikymmenen verran.

Myöhäisemmällä iällään enemmän pakana- ja viikinkimetalliteemoihin siirtynyt Graveland on pitkälti uurastaja Rob Darkenin ansiota. Muitakin on matkan varrella ollut, mutta juuri Darkenin - tuon Puolan oman Varg Vikernesin - ansiota on se, miten ja mihin Graveland on urallaan kehittynyt ja muuntunut. Tämänkertainen klassikko ei varsinaisesti ole täyspitkä alkujaan, eikä sinänsä tavanomainen klassikkolevy alkuunkaan. Vaan koska demona julkaistu The Celtic Winter sittemmin sai myös levymuotoisen julkaisunsa, on teos paikkansa kaanonissa ansainnut.

Alunperin vuonna 1994 julkaistu The Celtic Winter alkaa äärimmäisen tunnelmallisella ja surumielisellä introlla. Kuten tästä jo pystyi aikoinaan päättelemään, Darkenin Robilla oli sävellyskynä kohdillaan myös tällä saralla ja hän onkin sittemmin loihtinut puhtaita instrumentaaliralleja muiden muassa Lord Wind -sivuprojektilleen. Itse Gravelandin luut ja ytimet ovat kuitenkin raa'assa, melko alkukantaisessakin black metalissa. The Celtic Winter puolestaan edustaa Gravelandin parhaimmistoa.

Yksittäisiä biisejä on näin kovassa levytyksessä oikeastaan edes turha luetella, sillä The Celtic Winter ei yksinkertaisesti sisällä minkäänlaista keskinkertaisuutta. Riffit ovat yksinkertaista, mutta purevaa jälkeä. Muutaman soinnun revittelyt tekevät asian selväksi jylhien ja kylmäsointuisten koskettimien saattelemana. Ex-jäsen Capricornusin rumputyöskentely on tavaramerkkimallistoa sekin kaikessa kömpelyydessään. Ei kuitenkaan niin huonoa, etteikö se asiansa oivallisesti ajaisi.

Darkenin kuivakka ja kireä rääkynä taas on enemmän kuin täydellistä Gravelandin primitiiviseen raastoon. Puolivälin tietämillä kuultava Prolog luo rakenteellisesti kiinnostavan ratkaisun levylle ja täten kiekolla tuntuukin olevan kuin kaksi omaa puoltaan. CD-versiossakin tälle on oiva tilauksensa, sillä kyseinen raita tuo kokonaisuuteen kuin oman uuden aloituksensa.

The Celtic Winter ei ole, kuten arvata saattaa, mikään hyväsoundinen tuotannollinen ihme, mutta sen karkeassa ja ruosteisessa kitarasoundissa on oma mahtava viehätyksensä. Enkä osaa edes kuvitella, että tämänkaltaiselle raakuudelle parempaa soundia olisi. Monien eri onnistumisten kautta The Celtic Winter onkin hyvin kasassa pysyvä, kauttaaltaan vahva levytys, joka olisi jo pelkkänä demona viiden tähden kamaa.

Puolalaisen black metalin saralla tämä teos on ehtaa kulmakivimateriaalia ja jo sinänsä pakollista oppimateriaalia Puolan muutoinkin vahvaan tarjontaan.15.08.2014, Serpent
http://www.graveland.org/ https://www.facebook.com/GravelandPL Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 3143
Palaa »