Kansitaide Alice in Chains
Dirt
CD
[ Columbia Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Them Bones
02. Dam That River
03. Rain When I Die
04. Sickman
05. Rooster
06. Junkhead
07. Dirt
08. God Smack
09. Hate to Feel
10. Angry Chair
11. Down in a Hole
12. Would?

Grunge tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta ja hetken aikaa paloi kirkkaalla valkoisella liekillä. Siinä missä metallimaailmassa äärinurkissa ihmeteltiin death metal- ja black metal -tyylisuuntien vallankumousta ja uuden sukupolven valtaantuloa, raskaamman rockin valtavirtaisella puolella elettiin grungen kulta-aikaa. Yht'äkkiä koko maailman huulilla olivat yhtyeet kuten Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam ja Alice in Chains.

Kun Alice in Chains otetaan suurennuslasin alle, en voi olla muistelematta teini-ikäisyyteni puoliväliä ja vääjäämättä lähestyvää täysikäisyyttäni. Sen verran voimakkaasti yhtye leimaa 90-luvun alkupuolta myös omankin musiikkimaun muovautumisen suhteen. Nyt kun yhtye on ajankohtaisesti esillä myös Suomessa - tämän vuoden Ilosaarirockin ja viimevuotisen levyn The Devil Put Dinosaurs Here ansiosta - on syytä palata ajassa taaksepäin ja tarkastella vajaat 22 vuotta sitten ilmestynyttä yhtyeen toista studiolevyä.

Reippaasti Them Bones -avausraidalla käynnistyvä Dirt tuntuu samaan aikaan sekä ajattomalta reliikiltä että kovin kaukaiselta muinaismuistolta. Levyssä on samalla tietynlainen moderni tatsi ja sävy, ja kuitenkin muistikuvat siitä vievät yli parin vuosikymmenen taakse. Grunge-mittapuulla yllättävänkin raskas ja metallinen Dirt on nykypäivän korvin tarkasteltuna kuin sekoitus hard rockin menevyyttä, perinteisen hevin rautaisuutta ja vaihtoehtoisrockin kulmikkuutta. Se on näitä kaikkea, eikä oikeastaan kuitenkaan mitään edellä kuvattua.

Dirt on monilta osin kieroon kasvanut hybridi, joka ui syvissä ja synkissä vesissä, yhdistäen kepeästi kulkevat rock-riffinsä epätavallisten, nykymittapuussa jopa postrockmaisten kuvioidensa kanssa ja värittäen näitä valtavirtaisen raskaan rockin konventioilla. Sen sävellyksissä on tietynlaista alakuloisuutta ja masentuneisuutta, kiitos tekijöidensä - etenkin sävellysvastaava Jerry Cantrellin että edesmenneen ex-laulusolistin Layne Staleyn - elämän ja kokemusten.

Vaikka paikoin äkkijyrkissä biiseissä onkin tietynlainen synkistely ja henkilökohtaisten asioiden käsittely vahvasti läsnä, levyn raidoilla osataan virnistellä vääjäämättömälle kohtalolle ja hyväillä angstista tuntumaa. Pistävän kirpeä ja toisaalta hyväntuulisen menevä levy on ainutlaatuinen cocktail, jossa yksityiskohdat ovat taidokkaasti paikoillaan ja vieläpä niin, että levy osaa tunnelmavaihtelut juuri oikealla hetkellä, eikä sen kuuluisan akateemisen vartin myöhässä.

Dirt ei ole kuitenkaan Alice in Chainsin täsmähittejä yhdistelevä paketti, siihen jopa Dirt on hieman liian epätasainen tekele. Teoksena se kuitenkin sisältää valtaosan yhtyeen parhaimpia sävellyksiä ja niistä on paljon kiittäminen myös Staleyn upeaa ja monitahoista tulkintaa. Miehen ääni kun tuntui taipuvan pehmeästä kovaan, karjuvasta lähes määkivään ja niin moneen muuhun muotoon ihailtavan saumattomasti ja vaivattoman tuntuisesti. Ilman Staleyn sielukasta tuntumaa Dirt ei olisikaan niin kova lätty kuin millaiseksi lopputulos lopulta muodostui.

Pääosin loistavan biisikattauksen ohellla framille on nostettava levyn erinomainen tuotanto, joka herättää biisit eloon valovoimaisella tavalla. Kitaroiden rouheus, basson jykevyys ja rumpujen napakka iskevyys ovat kaikki esimerkillisellä tasolla - metalliskeneä myöden.

Vaikka Dirt on pullollaan vaikuttavaa sävellystyötä, kuulun siihen isoon massaan, jonka mielestä levyn päätösbiisi on koko paketin kaunein ruusu. Alakuloisen revittelevä Would? kun on kenties parasta mitä koko grungessa on koskaan tehty. Tai ainakin lähelle päästään.

Vielä näin lähes 22 vuotta myöhemminkin Dirt soi kirkkaasti, raskaasti, kauniisti ja hurmaavasti. Levy ei ole menettänyt pätkääkään kiiltävästä terästään. Hieno levy, kaikkiaan.09.07.2014, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Devil Put Dinosaurs Here
The Devil Put Dinosaurs Here
[ CD ]
Black Gives Way to Blue
Black Gives Way to Blue
[ CD ]
http://www.aliceinchains.com/ https://www.facebook.com/aliceinchains Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4510
Palaa »