Kansitaide Emperor
In the Nightside Eclipse
CD
[ Candlelight Records ]

( 9½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Intro
02. Into the Infinity of Thoughts
03. The Burning Shadows of Silence
04. Cosmic Keys to My Creations & Times
05. Beyond the Great Vast Forest
06. Towards the Pantheon
07. The Majesty of the Nightsky
08. I Am the Black Wizards
09. Inno A Satana

Kaksikymmentä vuotta ja risat. Sen verran on tätä kirjoittaessa kulunut aikaa norjalaisen Emperorin, maansa black metal -kulmakivibändiin kuuluvan yhtyeen esikoislevystä. Teoksesta, joka mielestäni yhä tänä päivänä on samaisen orkesterin parhaimmaksi jäänyt tekele. Tästä toki voidaan olla montaa mieltä, sillä onhan tätä seurannut Anthems to the Welkin at Dusk (1997) eittämättä vaikuttava levy sekin. Puoltajia löytynee kumpaankin suuntaan.

Mutta juuri In the Nightside Eclipse on kokopitkä, joka löi Emperorin metallimaailman kartalle edeltäneiden pienjulkaisujen jälkeen. Samalla se on levy, joka määritti kosketinvetoisen black metalin sävelkielen tavalla, jota niin monet ovat sen jälkeen pyrkineet jäljentämään tai jopa kopioimaan. Anekdoottina mainittakoon, että Nightside-yhtye, jossa itsekin aikoinaan vaikutin, lainasi tältä levyltä nimensä lisäksi kosketinkuvioita ja yleistä tyyliään. Vaikken nimivalinnassa tai sävellystyössä vaikuttanutkaan, vaikutukset olivat jo aikanaan selvät.

Emperor löi leimansa pohjoismaiseen black metaliin vastaavalla, mutta selvästi erilaisella tavalla kuin vaikkapa kotimaansa muut isot bändit - Burzum, Darkthrone, Immortal ja Mayhem. Kahden ensiksi mainitun raakuus ja repivyys eivät mahtuneet Emperorin sävellystyyliin, eikä toisaalta Immortalin ja Mayhemin suoraviivaisuus ja intensiivisyys sellaisenaan Emperorin kauneutta ja ylväyttä tavoitelleeseen ääniestetiikkaan. Split-veli Enslaved lienee tavallaan lähimpänä aikaisen Emperorin tyyliä ja sekin varhaisprogeilussaan uiskenteli aivan eri vesillä.

Omaperäisyys, tietynlainen kaihoisa tunnelma ja vähemmän saatanallinen lähestymistapa runsaine kosketinkuvioineen tuntuivat leimaavan Emperorin mallintamaa sävellystyyliä jo varhain. Etenkin kaksikon Samoth (kitarat, sanoitukset, sävellys) ja Ihsahn (laulu, kitarat, koskettimet, sanoitukset, sävellys) dynaaminen yhteistyö tuntui synnyttävän valtavan loisteliaita sävellyksiä yksi toisensa jälkeen.

Kosketinkuviot itsessään eivät olleet äiteliä tai päälle tulevia kuorrutteita Dimmu Borgirin lailla, eikä kitaroissa menty överiksi. Sopivan yksinkertaistettu, mutta kuitenkin moniulotteinen kielityöskentely yhdessä tyylikkäiden sovitusratkaisujen kanssa loihti useita mieleen painuvia riffejä ja sittemmin äärimmäisen tunnetuiksi tulleita kuvioita. Ihsahnin ohuenkireät rääkynät muodostuivat tavaramerkiksi bändin kitaramelodioiden ohella. Vastaavaan nerokkuuteen pystyi vain harva aikalainen - merkittävimpänä kenties Mayhemin parhaaksi levyksi jäänyt De Mysteriis Dom Sathanas.

In the Nightside Eclipse on kokonaisuutena yksi lajinsa vahvimmista teoksista. Sen väkevyys ja vetovoimaisuus selittyy paitsi komeiden sävellys- ja sovitustöiden, myös tietynlaisen ajattomuuden kautta. Biiseissä ei ole heikkoa lenkkiä ja parhaimmillaan kiekko leijuu sellaisissa korkeuksissa, ettei parempaan ole lajissa pystytty. Tästä esimerkkinä käyköön vaikkapa ikisuosikki Inno A Satana.

Vaikkei Ihsahnin kireä ääntely olekaan lajinsa uhmakkainta, se sopii levyn tunnelmaan täydellisesti. Vain soundeista voisi nitistä hieman, mutta sekin on pahimmillaan vain kauneusvirhe muuten loisteliaassa teoksessa.

In the Nightside Eclipse on yhä uskomattoman kova levy, vielä yli kaksi vuosikymmentä julkaisunsa jälkeen. Tästä on tätä lajityyppiä liki mahdotonta parantaa. Juhlavuoden kunniaksi levyn antia myös esitetään kuluvan vuoden Tuska-festivaaleilla.25.06.2014, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Scattered Ashes - A Decade of Emperial Wrath
Scattered Ashes - A Decade of Emperial Wrath
[ CD ]
http://www.emperorhorde.com/ https://www.facebook.com/emperorofficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5552
Palaa »