Kansitaide Pantera
Far Beyond Driven
2CD
[ Rhino/Warner Music ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1: remasteroitu alkuperäislevy

01. Strength Beyond Strength
02. Becoming
03. 5 Minutes Alone
04. I'm Broken
05. Good Friends and a Bottle of Pills
06. Hard Lines, Sunken Cheeks
07. Slaughtered
08. 25 Years
09. Shedding Skin
10. Use My Third Arm
11. Throes of Rejection
12. Planet Caravan (Black Sabbath cover)

CD2: Far Beyond Bootleg – Live From Donington '94

01. Use My Third Arm
02. Walk
03. Strength Beyond Strength
04. Domination/Hollow
05. Slaughtered
06. Fucking Hostile
07. This Love
08. Mouth For War
09. Cowboys From Hell

Panteran Vulgar Display of Power vuodelta 1992 on moderni metalliklassikko, vaikka mielipiteitä reilusti laidasta laitaan jakaakin. Klassikkostatukseen yltävä teos on myös tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävä Far Beyond Driven, joka aikanaan ruuvasi jälleen kerran Panteran soittoa ja tyyliä uuteen uskoon.

Juhlavuoden uusiopainos on pääsisältöään lukuun ottamatta varsin vaatimaton. Mukana on kyllä kokonainen bonuslevy, mutta sen sisältämä vuoden 1994 Far Beyond Bootlet - Live from Donington '94 ei ole laadullisesti kovinkaan kaksinen. Kuten nimikin sanoo, on yhdeksästä biisistä koostuva live-kattaus varsin bootleg-tasoinen. Ei luokaton, muttei myöskään varsinaisesti hyvätasoinen. Biisilistakin on lähinnä juuri Far Beyond Drivenin ja Vulgarin tarjontaa.

Jos juhlavuoden bonukset voikin ohittaa lähinnä olankohautuksella, samaa ei voi sanoa levyn varsinaisesta juhlakalusta. Far Beyond Driven on ikääntynyt suorastaan harvinaisen hyvin.

Siinä missä Vulgar Display of Power esitteli paria vuotta aiemmin uudistuneen ja entistä aggressiivisemman Panteran, kiristi Far Beyond Driven tätä ruuvia entisestään. Lopputuloksena syntynyt levy on paitsi nopeatempoisempi, myös kaikkiaan vihaisempi että raskaampi. Toisaalta poissa ovat myös levyä tasapainottaneet tapaukset kuten vaikkapa This Love. Omat vastaavuudet myös Far Beyond Driven silti esittelee.

Edellislevyn lailla myös tämä tekele osoittaa Panteran genrellisen ainutlaatuisuuden tai vähintäänkin pioneerimäisyyden. Termi groove metal kun on tavallaan helvetin harhaanjohtava tai vaikeasti ymmärrettävä kuvailemaan Panteran musiikkia. Tyylissä kun yhdistyvät niin thrash, hardcore, jopa death metal ja tietenkin eräänlainen, hyvin panteramainen groovailu. Elementit toisistaan irroittaen ja uudestaan yhdistäen tuskin syntyisi toista samankaltaista bändiä ja juuri tässä on Panteran vahvuus tälläkin levyllä.

Heti levyn aloittava Strength Beyond Strength on pirullisen raskas, murskaava ja Panteraksi nopeatempoinen mättöbiisi. Esimerkillinen veto osoittamaan mitä kaikkea groove metal voi sisältää. Toki perään soiva biisitripletti antaa tälle termille paljon paremman selvennyksen, eikä olekaan ihme, että juuri I'm Brokenista ja 5 Minutes Alonesta luotiin aikoinaan levyn videobiisit.

Viimeistään Good Friends and a Bottle of Pills sekoittaa pakan täysin. Kappale, joka ei oikein mitenkään istu Pantera-kaanoniin. Paitsi ehkä lyyrisesti. Jos ei tällä saa reaktiota aikaiseksi, ihmettelen. Alkupuolen jälkeen levyn taso hieman heittelehtii ja mukaan on mahtunut niin raskaita revittelyitä kuin mieleenpainumattomampia täyteveisujakin. Toisaalta levyn parhaisiin biiseihin mahtuva Shedding Skin ja etenkin Use My Third Arm löytyvät juuri levyn loppuosasta. Eikä lopun Planet Caravan -coverikaan hassumpi ole. Ainakin se on Pantera-vedoksi jotain täysin erilaista.

Biisimateriaalin ollessa vähintään hyvää, vielä suuremman huomion ansaitsee levyn timanttinen tuotanto. Kitarasoundi on Panteralle täydellinen, eikä napakoista rumpusoundeista voi valittaa edes nimen vuoksi. Kun vielä bassokitarakin on mukavan pinnalla ja tuhdisti esille tuotuna, on levyn kokonaissoundia pakko ylistää. Ja tietenkin vokalisti Phil Anselmon ärjyvä, vihainen karjunansekainen ääntely on sekin yksi Panteran tavaramerkeistä. Voihan siitä toki olla pitämättäkin, mutta silloin todennäköisesti koko Panteran karisma on mennyt väärään osoitteeseen.

Siitä huolimatta, että juhlavuoden bonuslevy on aika turhaa tauhkaa levykokonaisuudessa, on Far Beyond Driven ehdottomasti klassikkostatuksensa ansainnut. Kokonaisvahva levy ei ole ehkä napakymppi, mutta se on niin jämerä teos, että oksat pois ja käsi lippaan. Tätä(kin) oli Pantera parhaimmillaan.05.06.2014, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Vulgar Display of Power (20th Anniversary Edition)
Vulgar Display of Power (20th Anniversary Edition)
[ CD+DVD ]
Reinventing Hell - The Best Of  Pantera
Reinventing Hell - The Best Of Pantera
[ CD ]
http://pantera.com/ https://www.facebook.com/Pantera Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4089
Palaa »