Kansitaide W.A.S.P.
The Last Command
CD
[ Capitol Records ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Wild Child
02. Ballcrusher
03. Fistful of Diamonds
04. Jack Action
05. Widowmaker
06. Blind in Texas
07. Cries in the Night
08. The Last Command
09. Running Wild in the Streets
10. Sex Drive

Tänäkin vuonna Suomessa, Nummirockin juhannusfestareilla esiintyvä W.A.S.P. eli kirkkainta kultakauttaan 1980-luvun värikkäinä ja tapahtumarikkaina vuosina. Vaikka yhtye on tehnyt tasaisen kovia ja merkittäviä hevilevyjä myös 90- ja 2000-luvun puolella, mikään tuskin vetää vertoja bändin varhaisille vuosille. Levyille, jotka määrittivät kokonaisen hevisukupolven kasvua aikanaan ja vielä tänäkin päivänä.

Tällä kertaa nostan tämän suosikkiyhtyeisiini lukeutuvan bändin mielestäni parhaan levyn framille. Tiedän, että mielipiteet eroavat yhtyeen levyjen suhteen paljonkin, mutta minulle juuri tämä on W.A.S.P.-yhtyeen merkittävin levy lähes kaikilla mittareilla tarkasteltuna.

Aivan kuten mikään muukaan, The Last Command ei ole täydellinen levy. Mutta se on äärimmäisen hyvä levy, todellinen nappiosuma lähes kaikin puolin. Tästä kaikesta on kiittäminen tietenkin itse biisejä, soundeja ja Blackie Lawlessin laulusuorituksia sekä kappaleiden oivaltavia yksityiskohtia. Mutta näin ympäripyöreä ajatus vaatii silti vähän syvempää porautumista kiekon ytimeen ja yhtälön lähempää tarkastelua.

Wild Child on I Wanna Be Somebodyn  lailla yksi yhtyeen tunnetuimpia biisejä, eikä suotta. Onhan tuo hieman äiteläkin kappale aivan jumalaisen hieno vetäisy, joka on koristeltu paitsi imelin sanoituksin, myös timanttisin detaljein. Ennen kaikkea se on äärimmäisen hyvä hevibiisi jossain suoraviivaisen äijäilyn ja pehmeän balladimaisuuden välimaastoa. Kappale, joihin vain harva pystyy edes parhaimmillaan, mutta jonka kaltaisia vetoja löytyy lähes jokaiselta todella kovan tason bändiltä.

The Last Command ei kuitenkaan jää vain kappaleen tai parin varaan. Heti Wild Childin perään iskettävä Ballcrusher on mukavan aggressiivinen ja rehevä veto, eikä Fistful of Diamonds tai Jack Action tasoa laske. Jo tällaisen kappalenelikon voimin ollaan koko levyssä puolet tehty oikein. Kun jatkoksi saadaan äärimmäisen tunnelmallinen, suorastaan unenomainen Widowmaker, joka saa karvat pystyyn silkasta tunnelmasta, ei voi kuin hattua nostaa sille, miten kovassa iskussa W.A.S.P. oli jo lähes kolme vuosikymmentä sitten.

Toisaalta maailmasta ei löydy juuri parempaa juomabiisiä kuin lähes puhki soitettu ja kuluneeksi hoilattu Blind in Texas. Tuo veto onkin kovassa seurassa, sillä yksi kaikkien heviballadien äideistä ja isistä on sitä seuraava Cries in the Night. Siinä missä debyytillä tätä tonttia hoiti järisyttävän kova Sleeping in the Fire, Cries in the Night jatkaa perinnettä äärimmäisen upeasti.

Ilman näin kovaa seuraa olisi helppo pitää nimikkobiisiä tai sitä seuraavaa Running Wild in the Streets -vetoa hyvänä onnistumisena. Kyllähän ne nytkin toimivat hyvin ja ovatkin mielestäni yhtyeen aliarvostettuja helmiä, mutta tavallaan sen ymmärtää: The Last Command on sellaista riemuvoittoa kautta koko kirjon, etteivät "perushyvät" biisit vain riitä kärkeen pääsemiseen. Sama koskee toki päätösbiisi Sex Drivea, joka on sinällään ihan hyvä repäisy ekan levyn hengessä ja samalla kuitenkin tämän levyn heikompia lenkkejä. Se, jos joku, on omiaan kertomaan kuinka kova levytys The Last Command lopulta on.

Sounditkin ovat aikalaislevyksi todella kovat, Blackien ääni on aikansa kunnossa tuhteine ärjynöineen, kimeine kirkunoineen tai muuten pehmeästi ääntyessään. The Last Command on kaikkiaan niin pirun kova kiekko, ettei paremmasta väliä. Vaikka mielipiteitä on monia, eivätkä kaikki tule koskaan ymmärtämään W.A.S.P.:in hienoutta, ei The Last Commandia voi koskaan hehkuttaa liikaa. Onhan kyseessä yksi maailman parhaista levyistä ikinä. Tämä olkoon rakkauskirjeeni tälle levylle.31.05.2014, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Golgotha
Golgotha
[ CD ]
The Headless Children
The Headless Children
[ CD ]
W.A.S.P.
W.A.S.P.
[ CD ]
Babylon
Babylon
[ CD ]
Dominator
Dominator
[ CD ]
http://www.waspnation.com/ https://www.facebook.com/W.A.S.P.Nation Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3676
Palaa »