Kansitaide Al-Namrood
Kitab Al Awthan
CD
[ Shaytan Productions ]

( 6½ )
01. Mirath Al Shar
02. Min Trab Al Jahel
03. Hayat Al Khlood
04. Ashab Al Aika
05. Al Quam, Hakem Al Huroob
06. Kiram Al Mataia
07. Ez Al Mulook
08. Bani La'em
09. Wa Ma Kan Lil Sufha' Entisar

Saudi-Arabia ei ole ensimmäisten joukossa maista, joista minkään sortin äärmetallia ajattelisi kuulevansa. Maan harvalukuisiin aktiiveihin lukeutuu Al-Namrood, vuonna 2008 perustettu bändi, jolla täyspitkiä levyjäkin on plakkarissa jo neljä. Kitab Al Awthan on yhtyeen kolmas levy parin vuoden takaa ja sinänsä kelpo tekele bändiin tutustumiseen.

Arabiaksi laulettua Kitab Al Awthania voi pitää aidosti omaperäisenä levynä, josta ei tule ensimmäisenä mieleen mitään toista bändiä tai levytystä, etenkään jos on aiemmin meikäläisen lailla ohittanut Al-Namroodin kokonaisuudessaan. Ainoa etiäinen tulee Melecheshin suunnalta, eikä sekään aivan samalle tontille osu, Al-Namrood kun on aidosti arabialaista mystiikkaa, sävelkulkuja ja tuon maan tunnelmaa tihkuva levytys.

Levyn vahvin ominaisuus onkin juuri tässä: Kitab Al Awthan kuulostaa eksoottiselta ja tunnelmalliselta palalta täysin tuntematonta maailmankuvaa täynnä mielikuvia Tuhannen ja yhden yön tarinoista, huntupäisistä naisista ja käyräsapeleita heiluttavista sheikeistä. Tämä eksoottisuus ja riffierikoisuus valitettavasti jääkin levyn ainoaksi selkeästi hyväksi puoleksi.

Soundeiltaan Kitab Al Awthan on kuitenkin melkoista huttua, kuten jo pörisevistä kitaroista käy heti alkuun selväksi. Vielä pahempaa on levyn perkussiopuoli. Vaikka kansivihko väittää rumpuja oikeiksi, on näin konemaisia nakutuksia vaikea uskoa aidon rumpusetin tulokseksi. Oikeastaan riippumatta siitä, mikä on asian laita, lopputulos on paskasoundista kuultavaa.

Laulupuoli ei paljoa paremmaksi pistä, sillä mitäänsanomaton ärinän ja korinan välimaasto on hyvin vaatimatonta lajissaan. Koskettimilla sentään tuodaan jotain tolkkua muuten pörisevään ja kolisevaan ulosantiin. Nopeammissa kohdissa levy on kuitenkin sellaista puuroa ja kakofoniaa, että oksat pois. Hitaammat ja selvästi maltillisemmat hetket ovat tämän arabibändin vahvuus.

Kitab Al Awthan on ensisijaisesti kiehtova kuriositeetti ja vasta toissijaisena jollain tapaa validi ja tsekkaamisen arvoinen levytys. Erityisen hyvänä teosta ei voi pitää, mutta onpahan ainakin omintakeinen tyyli hyvin hallussa. Tätä kuulisi mieluummin paljon paremmilla soundeilla, jyhkeämmillä lauluilla ja kaikkiaan paremmalla tuotannolla. Ehkä sitten tämä voisi olla oikeasti hyväkin levy. Nyt moinen jää vain haaveeksi.26.05.2014, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Enkar
Enkar
[ LP ]
Ana Al Tughian
Ana Al Tughian
[ 7" ]
http://www.alnamrood.com/ https://www.facebook.com/alnamroodofficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1409
Palaa »