Kansitaide Burzum
Hvis Lyset Tar Oss
CD
[ Misanthropy Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Det som en gang var
02. Hvis lyset tar oss
03. Inn i slottet fra drømmen
04. Tomhet

Burzumin asemaa norjalaisessa tai jopa globaalissa black metalissa ei käy kiistäminen. Sooloprojektina toiminut Burzum lieneekin yksi eniten genren sisällä vaikuttaneita yhtyeitä kautta aikain. Myös Burzumin kulta-ajasta tunnutaan yleisesti olevan melko lailla yhtä mieltä. Tämä voidaan yleisesti ottaen ajoittaa yhtyeen ensijulkaisuista vuodelta 1991 aina neljänteen kokopitkään, vuonna 1996 ilmestyneeseen Filosofem-albumiin.

Kiistanalaisinta Burzumin levyissä lieneekin se, mikä Kreivin eli Varg Vikernesin luomista teoksista on se paras. Oikeita vastauksia löytyy yhtä monta kuin levyjäkin, sillä Burzumin alkuvuodet olivat lähinnä napakymppiin heittelyä vailla isompia ohisektoreita. Omiin suosikkeihini on aina lukeutunut kaksi ylitse muiden: jo edellä mainittu Filosofem sekä sitä edeltänyt Hvis Lyset Tar Oss vuodelta 1994.

Hvis Lyset Tar Oss on Burzumin levyistä kaikkein tasapainoisin ja hallituin, jos ei välttämättä yksioikoisen paras. Syytkin ovat selviä: levyn neljästä biisistä kolme ovat varsin tasalaatuisia black metal -tunnelmointeja ja loppuun ladattu Tomhet-instrumentaali taas yksi kaikkien aikojen parhaita metallibändien tekemiä instrumentaaliraitoja ikinä. Vaikka biisit ovat pitkiä, niiden tasaisen raaka ja konstailematon kylmä tunnelmointi on äärettömän toimivaa.

Toisaalta vaihteluakin riittää, sillä aivan yhdestä puusta eivät Hvis Lyset Tar Ossin biisit ole tehty. Siinä missä aloitusraita Det som engang var on levyn ehdottominta parhautta Tomhetin ohella, myös astetta väkivaltaisempi ja ryöpsähtelevämpi nimikkoraita puree kovaa ja mustuutta kaihtamatta. Jos ja kun se huonoin ja heikoin raita pitää valita, kohdistuu sormeni levyn kolmanteen raitaan. Jos ei seura olisi näin järkyttävän kovaa kautta linjan, tuollainen biisi nousisi lähinnä eroon erinomaisuudellaan. Mutta minkäs teet, kaikki biisit eivät vain ole syntyneet tasavertaisina.

Osa levyn ajattomuudesta aiheutuu sen soundeista. Vaikka ne ovat ehkä metallin yleisellä mittapuulla karut ja vaatimattomat, aikaansa ja genreensä nähden niitä voi luonnehtia jopa hyviksi. Kitaroiden raspinen rohmoisuus kuulostaa korviin Burzumin yhteydessä ihanteelliselta ja kyllä tuo perkussio-osastokin asiansa vähintään mallikkaasti hoitaa.

Oma vedenjakajansa on tietenkin Vikernesin kirkuva, rääkyvä ja epäinhimillinen ääni. Ja näin sen kuuluukin olla. Minulta riittää yhtäältä ymmärrystä tällaisen ääntelytyylin ystäville kuin vihaajillekin. Kun genre huomioidaan, on pakko suorastaan liputtaa, hehkuttaa ja ylistää Vikernesin äänenkäytön tyyliä. Sitä ovat monet yrittäneet matkia siinä kuitenkin useimmiten epäonnistuen.

Lähes tarkalleen kaksikymmentä vuotta sitten julkaistu Hvis Lyset Tar Oss tuntuu yhä ajattomalta ja tähän hetkeen yhtäältä kuin menneisyyteenkin istuvalta levytykseltä. Levyn kosketinosiot ovat vertaansa vailla ja jo sinänsä kelpoja esimerkkejä siitä miten black metal -levyssä syntikat hoidetaan äärimmäisen asiallisesti: vähäeleisesti, mutta silti merkittävässä roolissa ollen.

Suurin harmi Hvis Lyset Tar Oss -levyssä onkin se, ettei liene enää kovinkaan todennäköistä Burzumin toista tällaista tekevän.16.05.2014, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Ways Of Yore
The Ways Of Yore
[ CD ]
Burzum / Aske
Burzum / Aske
[ CD ]
Umskiptar
Umskiptar
[ CD ]
From the Depths of Darkness
From the Depths of Darkness
[ CD ]
Fallen
Fallen
[ CD ]
http://www.burzum.org/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4510
Palaa »