Kansitaide KOKOELMA
Ronnie James Dio - This Is Your Life
CD
[ Rhino/Warner Music ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Neon Knights: Anthrax
02. The Last In Line: Tenacious D
03. The Mob Rules: Adrenaline Mob
04. Rainbow In The Dark: Corey Taylor, Roy Mayorga, Satchel, Christian Martucci, Jason Christopher
05. Straight Through The Heart: Halestorm
06. Starstruck: Motörhead With Biff Byford
07. The Temple Of The King: Scorpions
08. Egypt: Doro
09. Holy Diver: Killswitch Engage
10. Catch The Rainbow: Glenn Hughes, Simon Wright, Craig Goldy, Rudy Satzo, Scott Warren
11. I: Oni Logan, Jimmy Bain, Rowan Robertson, Brian Tichy
12. Man On The Silver Mountain: Rob Halford, Vinny Appice, Doug Aldrich, Jeff Pilson, Scott Warren
13. Ronnie Rising Medley (ft. A Light In The Black, Tarot Woman, Stargazer, Kill the King): Metallica
14. This Is Your Life: Dio

Tribuuttilevyt ovat hankala laji. Vuosituhannen vaihteessa niitä tehtailtiin kuin Kiinassa sekundaa niin laadullisesti kuin määrällisestikin. Lähes jokainen metallipuolen nimiartisti sai (kärsiä) oman osansa vaihtelevan tunnettujen metallibändien "tehdessä kunniaa" sankareilleen levyillä joilla oli toki hetkensäkin. Kokonaisuuksina suurin osa ajan tribuuttikiekoista oli kuitenkin melkoista huttua.

Edesmenneelle heavyn kuninkaalle tehty Ronnie James Dio - This Is Your Life on kuitenkin toista maata kuin 2000-luvun alun tribuuttikauhistukset. Dion manageri ja vaimo, Wendy Dio, on toiminut tämän hienon biisivalikoiman kokoonpanijana eikä asialla ole tällä kertaa joukkueteltallista puolituntemattomia hevareita vaan "creme de la creme", Dion vertaisia ja ystäviä aina Metallicaa ja Motörheadia myöten. Iso osa kappaleista on julkaistu aikaisemmin muissa yhteyksissä, mutta sekään ei syö tämän koosteen kuunteluarvoa. Arvokas levy on myös siksi, että sen tuotot ohjataan vatsasyöpään menehtyneen Dion perustamalle Stand Up and Shout Cancer Fund -syöpäsäätiölle. Albumi sisältää raskaan musiikin supertähtiä hienolla asialla, eikä todellakaan esittämässä mitään vetisiä läpiluentoja. Tällä tribuutilla artistit sekä kuulostavat itseltään että kunnioittavat esittämiään kappaleita.

Anthraxin versio Neon Knightsista on mainio, vaikka noudattaa originaalia (kitarasooloja lukuunottamatta) uskollisesti ja ilmeettömästi. Dioa elokuvissaankin käyttänyt Tenacious D puolestaan saa hymyn huulille kreisin huilusoolon kruunaamalla The Last in Linella, jossa Jack Black hevaa sydämensä kyllyydestä äänensä hajoamisen uhallakin. Mm. Symphony X:n ja Disturbedin miehistöä sisältävän Adrenaline Mobin adoptoitu mottobiisi, Black Sabbathin Dio-ajan Mob Rules uhkuu raakaa voimaa, ja jos kuka, niin Russ Allen edustaa täydellisesti Ronnie James Dion perintöä yllä pitävää vokalistikoulukuntaa.

Corey Taylorin fiiliksellä tulkitsema Rainbow in the Dark saattaa yllättää sen kansanosan joka tuntee ukon ainoastaan SlipKnotin maskimörkönä, mutta Stone Sourin tunteville hänen taitonsa ovat ennestään tutut. Sujuvasti amerikkalaiseen valtavirtarockiin loikannut Halestorm naulaa Straight Through The Heartin uskottavasti, onhan solisti Lzzy Halella tämän päivän rouhein rockmimmisoundi. Motörhead on Lemmyn, öh, rajoittuneen lauluäänen vuoksi kutsunut vieraakseen Saxonin Biff Byfordin, mutta rokkaa niin rehvakkaasti ja hienolla groovella ettei kappaleen esittäjästä jää epäilystä.

Scorpions puolestaan versioi kappaleen, joka tässä kuulostaa suorastaan yhtyeen oman alkutaipaleen tuotannolta. Düsseldorfin tasku-Venus Doro ja hänen persoonallisesti vapiseva vibransa omalta osaltaan tulkitsevat tunteikkaasti erään Dion raskaspotkuisimmista kappaleista, Egypt (The Chains are Onin). Killswitch Engagen jykevässä Holy Diverissa Howard Jonesin rääky suorastaan omistaa biisin. Suurista suurin, Metallica, jyskyttää yhdeksänminuuttisen potpurrin Ronnien Rainbow-ajan biisejä ja kuulostaa suorastaan yllättävän hyvältä. En laittaisi pahakseni vaikka iso M levyttäisi seuraavaksi huhuttujen 700 uuden riffinsä sijasta levyllisen Rainbow'ta.

Nimibändien esitysten väliin mahtuu myös kolme vetoa joissa ääneen pääsee mitä ilmeisimmin ainostaan tätä kokoelmaa koottuja kokoonpanoja, joissa soittavat ja laulavat Lynch Mobin Oni Logan, rumpalikonkari Brian Tichy, Rob Halford sekä mittava leegio Dion oman yhtyeen jäseniä takavuosilta.

Kakun koskettavaksi lopuksi kuninkaalta itseltään on löydetty pianon säestämä hauras nimikkobiisi. Esitys on melko karu eikä RJD itsekään äänestään päätellen ole siinä elämänsä kunnossa. Koruttomuudesta huolimatta tämän levyn päätöksenä ja tekijänsä testamenttina kappale on mestarin elämän runteleman äänen ja tavaramerkin, arkisten asioiden fantasiaksi verhoamisen vuoksi raatelevine kertosäkeineen kerta kaikkiaan pysäyttävä elämys. Pala nousee kurkkuun ja fanien ikävä nousee taas kerran pintaan.

Jos ostatte tänä vuonna vain yhden albumin, se olkoon tämä, sillä Ronnie James Dio - This Is Your Life ansaitsee paikan levyhyllyssäsi muiden Dio-levyjen rinnalla. Se on tehty hyvän asian puolesta, ja se on tehty laulajista kautta aikojen hienoimmalle. Sille mahtuu paljon rakkautta.

Ei sille voi ilman pahaa luonnevikaa antaa mitään muuta arvosanaa kuin kympin.13.05.2014, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
http://en.wikipedia.org/wiki/Ronnie_James_Dio_This_Is_Your_Life Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5068
Palaa »