Kansitaide Algor
Hierofánia
CD
[ Hexencave Productions ]

( 6½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. ... A posvätno sa prejavuje instrumental
02. V krajine živicových sĺz
03. Lesovik
04. Stretnutie s posvätnom
05. Svet v zrkadlách
06. Mysterium tremendum
07. Pád do dejín
08. Za onoho času
09. K lesným chrámom...

Kesto: 54:04

Slovakialainen Algor vie ajatukset nostalgisesti 1990- ja 2000-lukujen taitteeseen, jolloin koskettimien käyttö ja niin sanotut ”avantgardistiset” ratkaisut black metalissa olivat vielä uusia ja ihmeellisiä – ja joskus toimiviakin. Algorkin antaa urkujen ynnä muiden huutaa niin itse kappaleissa kuin välisoitoissakin, vaikkakin itse musiikki on varsin tätä päivää armottomine kaahauksineen ja riipivine kitaroineen.

Hierofánia onkin hämmentävä teos. Yhtyeen taiteelliset ratkaisut ovat joskus aika muovisenoloisia, eivätkä ne myöskään elä täydellisessä symbioosissa itse musiikin raakuuden kanssa. Tuleekin tunne, että Algor ei aivan tiedä, haluaako se hypätä todella arvaamattomaan taidejunaan vai jyrätä kiivaalla ja suoralla paukutuksella – ja kuten odottaa saattaa, tällaisista ristiriitaisista kompromisseista harvoin syntyy laadukasta jälkeä. Kokemattomuuden piikkiin tätä ei voi laittaa – Algor on perustettu jo vuonna 1998 – mutta ehkäpä bändi ei vain ole osannut uusiutua tyylillä.

Jos kuitenkin jättää jomman kumman elementin pois kuvasta, huomaa Hierofánian olevan ihan pätevä albumi. Bändin vimmaisissa riffeissä on tunnetta, jota äidinkielellä syljetyt sanoitukset vain vahvistavat, ja onpa joskus koskettimissa ja kokeellisimmissa ratkaisussa ihan hyvää ideaakin. Myös yhteenliittymissä onnistutaan paikoin: Lesovikin pääriffin maalailu on maistuvaa, ja Pád do dejínin akustiset kitarahelkyttelyt virittävät kappaletta aivan uusiin ulottuvuuksiin. Hieman lyhyempi albumi olisi tosin voinut olla.

Hierofánia ei siis ole niin turha tekele, miltä se sarvin ja hampain kuunneltuna ensiksi kuulostaa. Kannattaa hieman siristää silmiä, sumentaa fokusta ja antaa kuuntelun siirtyä järjestä tunteeseen, niin levystä nauttii eri tavalla.
 15.03.2014, Antti Klemi
http://www.algor.wbl.sk Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 723
Palaa »