Kansitaide Rattus
Turta
CD
[ Svart Records ]

( 6 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Uskoton
02. Massapsykoosi
03. Kuningas
04. Pinnan alla
05. Minä
06. Lohtua ja rauhaa
07. Helvetin kallista
08. Tee-Se-Itsemurha
09. Tyhjää täytettä
10. Ihmisten silmissä
11. Elämä epätodellinen
12. Pelastus
13. Turta
14. Voimavara viha

kesto: 30:59

Jo 1978 perustettu Rattus kuuluu suomalaisen hc-punkin peruspilareihin, joka nauttii arvostusta myös rajojemme ulkopuolella. Erityisesti 80-luvun Poko Rekordsin tuotanto on sitä, jolla bändi nimensä loi. Uraa jatkui aina vuoteen 1988, jolloin linja olikin jo kääntynyt metallisempaan suuntaan. 2000-luvun alussa bändi aktivoitui uudelleen ja viimeisin julkaisu, Turta, on kolmas paluun jälkeen julkaistu albumi.

Turtalla bändi palaa vahvemmin takaisin hardcoremman ilmaisun pariin, mutta yleislinjassa maistuu samalla ikään kuin räyhäkkä Radiopuhelimet. Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut laulajan tontilla, jossa alkuperäisen kitaristilaulajan Jake Marjamäen on korvannut lyhykäisesti Jopo, jonka ärhäkkä ulosanti tuo musiikkiin oman vimmaisen lisänsä. Miehen tyylissä tosin kuuluu myös toinen puoli, joka ei ole erityisen miellyttävä.

Sisällöllisesti Turta on hektistä ja vimmaista – osin tuorettakin – mutta samalla kappaleet meinaavat hukkua toistensa jalkoihin ja levyn mieleenjäävimmät osumat jäävät yhden käden sormilla laskettavaksi. Alkupuoli on levyn tiukinta settiä, joista parasta svengiä luo alun Minä, mutta yhtälailla mm. Helvetin kallista ja Tee-Se-Itsemurha pitävät myllyn pyörimässä. Jälkimmäisen myötä kone alkaakin sitten pykiä, joskaan ei varsinaisesti musiikillisesti. Tyhjää täytettä jatkaa samaa linjausta, mutta Jopon aloittaessa honottavat semipuhtaat laulunsa, alkaa korviani kuumottaa. Samaa kuumotusta jatkuu nimikkobiisiin asti, jolla palataan hetkeksi ruotuun, mutta päätöskappale Voimavara viha honottaa taas itsensä sivuraiteille.

Turtalla on edellä kuvailtuja piirteitä, jotka eivät minun korvissani kuulosta lainkaan hyvältä ja vaikka pidän kunnon myllytyksestäkin, niin levy kaipaisi myös hieman enemmän mieleenjäävyyttä ja koukuttavuutta pelkän aggressiivisuuden rinnalle. Vaikka Turta ei kaikilta osin tyydytäkään, on Rattus kuitenkin edelleen hyvin iskevässä kunnossa, osoittaen Läjän sanoin, että "sedät jaksaa heilua".21.02.2014, Janne Rintala
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Uudet piikit
Uudet piikit
[ CD ]
http://www.rattus.fi/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2342
Palaa »