Kansitaide Transatlantic
Kaleidoscope
CD
[ InsideOut ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Into The Blue
02. Shine
03. Black As the Sky
04. Beyond The Sun
05. Kaleidoscope

Yhdysvaltalainen Transatlantic on varmasti ollut vuosituhannen alussa vielä superkokoonpano, mutta tasaisen verkkaisesti albumeja julkaiseva yhtye on omissa kirjoissani jo normaali bändi, sillä progen vuosikertaherrasmiesten luotsaaman yhtyeen musiikki on pysynyt tasaisen vakuuttavana vuodesta toiseen. Yhtyeen neljäs studioalbumi, Kaleidoscope, ei tee poikkeusta kaavaan.

Yhtyeen albumit ovat seuranneet aina johtoajatusta, että lätylle laitetaan yksi kunnon puolen tunnin progemälli ja muita lyhyempiä biisejä kyytipojaksi. Tällä kaavalla on kellotettu joka kerta levyjä, jotka kutakuinkin käyttävät koko cd-levyn kapasiteetin hyödykseen. Kaleidoscope ei keksi pyörää uusiksi, sillä levyn avaava 25-minuuttinen Into The Blue on polveileva, moniosainen teos, jota kuljettaa ennen kaikkea parivaljakko Neil Morse ja Roine Stolt. Morsen upea lauluääni ja runsas koskettimisto kudottuna Stoltin 70-lukua kunnioittavaa kitarointiin tekevät Transatlanicista yhtyeen, jota pitää kuunnella. Lisäksi Mike Portnoy on löytänyt yhtyeen levyille hyvän tasapainon soitolleen, joka ei loiki missään vaiheessa silmille.

Transatlantic on aina osannut tehdä progea, joka katsoo eteenpäin kauhoen samalla Genesiksen ja YESin progeaarreaitasta unohtamatta vahvaa Beatles-vibaa, joka kukkii etenkin upeissa stemmoissa. Harva yhtye kuulostaa samalla kertaa täysin tuoreelta ja yllättävän vanhalta. Transatlanticilta se onnistuu. Eniten ällistyttää yhtyeen kyky kutoa kappaleita, joissa on vankka draaman kaari. Into The Bluen kuuntelee kuin huomaamattaan musiikin ollessa alituisen kiehtovaa. Sama koskee levyn päättävää, 30 minuutin mittaista nimiraitaa.

Levyn lyhyemmät raidat Shine, Black As The Sky ja Beyond The Sun ovat kolossaalisessa seurassa, mutta eivät yhtään sen vähempiarvoisina. Pitää vain ällistellä yhtyeen kykyä luoda musiikkia, joka ei tunnu missään vaiheessa tylsältä, itseään toistavalta tai uuvuttavalta.

Jos vanhan koulukunnan proge modernilla otteella kiinnostaa, todennäköisesti jo tiedätkin yhtyeen. Jos et, niin heti Transatlantic haltuun. Koskee oikeastaan ketä vain hyvän musiikin ystäviä.17.02.2014, Niko Kaartinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
KaLIVEoscope
KaLIVEoscope
[ 3CD ]
More Never Is Enough
More Never Is Enough
[ 3CD ]
The Whirlwind
The Whirlwind
[ CD ]
Live in Europe
Live in Europe
[ CD ]
http://www.transatlanticweb.com/ https://fi-fi.facebook.com/TransatlanticMusic Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2351
Palaa »