Kansitaide KOKOELMA
Live At Wacken 2012
DVD
[ UDR Music ]

( 7 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
DVD1:
01. Hammerfall: Bang Your Head
02. Hammerfall: Last Man Standing
03. Hammerfall: Hearts On Fire
04. Testament: More Than Meets The Eye
05. Testament: Over The Wall
06. Testament: Three Days Of Darkness
07. The Boss Hoss: Riding High, Singing Low
08. The Boss Hoss: Shake & Shout
09. Edguy: Ministry Of Saints
10. Edguy: Superheroes
11. Edguy: Babylon
12. Volbeat: 7 Shots
13. Volbeat: Evelyn
14. Volbeat: Pool Of Booze, Booze, Booza

DVD2:
01. Saxon: Heavy Metal Thunder
02. Saxon: Hammer Of The Gods
03. Saxon: Power And The Glory
04. Overkill: Electric Rattlesnake
05. Overkill: Ironbound
06. Overkill: Rotten To The Core
07. Cradle Of Filth: Nymphetamine Fix
08. Cradle Of Filth: Her Ghost In The Fog
09. Cradle Of Filth: From The Cradle To Enslave
10. Suffocated: 2008-Suffocated
11. Suffocated: Onward In Sadness
12. Suffocated: Hard Bone
13. Decapitated: The Knife
14. Decapitated: Pest
15. Decapitated: A View From A Hole
16. Megaherz: Jagdzeit
17. Megaherz: Heuchler
18. Djerv: Headstone
19. Leaves Eyes: Elegy
20. Leaves Eyes: Temptation
21. Schandmaul: Vogelfrei
22. Schandmaul: Hofnarr

DVD3:
01. Circle Ii Circle: Wake Of Magellon
02. Circle Ii Circle: Anymore
03. Circle Ii Circle: Hourglass
04. Riotgod: Breed
05. Riotgod: Fool
06. Red Fang: Reverse Thunder
07. Red Fang: Dirt Wizard
08. Cop Uk: Blown Away
09. Cop Uk: Accidents Happen, Even Here
10. Warrior Soul: Fuck The Pigs
11. Hammercult: We Are Hammercult
12. Hammercult: Let The Angels Burn
13. Nasum: Scoop
14. Nasum: Wrath
15. Nasum: I Hate People
16. Unearth: My Will Be Done
17. Unearth: Black Hearts Now Reign
18. Ghost Brigade: Breakwater
19. Ghost Brigade: Soulcarvers
20. Graveyard: Uncomfortably Numb
21. Moonspell: Wolfshade
22. Moonspell: Opium
23. Moonspell: Awake

Live At Wacken 2012  pyrkii tuomaan Wackenin heavyfestivaalin kotisohville roudaten 24 toissa kesän W:O:A-artisteista kotikuvaruutuihin massiivisessa kolmen dvd:n paketissa. Onneksi harkko ei sisällä mitään turhanpäiväisiä audiolevylisäkkeitä, ja bonusosastokin on mallia äärimmäisen perus, sisältäen pelkästään Mood Film -nimisen festaustunnelmakoosteen pienen maalaiskylän meininkeineen sekä urpojen rapadaivauksineen ja kumikitaroineen.

Antoisintahan tällaisten kokoelmasettien katsominen on tietysti itse kesällä 2012 Schleswig-Holsteinin hevilaitumilla paikalla olleille, mutta kyllä tämän tiiliskiven seurassa vajaat viisi tuntia saavat tapetuksi muutkin. Aidosta festarikokemuksesta dvd:llä toki uupuvat olutmorttelit, katkosade- ja kävely, aggrokänniset saksalaisampiaiset, jalat nilkkoihin asti umpeen muuraava muta, Rambon survivalistitaitoja vaativa teltta-alue sekä jäiset aamusuihkut. Ikävä niistä ei tätä katsoessa tule oikeastaan mitään... ellei sitten sitä teltassa ryynäämistä. Ah, nostalgiaa.

Viimeksi olin itse Wackenissa vuoden 2008 mutahelvetissä. Tästä triplasta päätellen lavojen, alueen ja yleisön osalta mikään ei näytä juurikaan muuttuneen: väkeä on kuin pipoa, mutta meno on sopuisaa ja metalliveljeys kukkii. Biergartenit ja pressibäkkärialueetkin näkyisivät olevan vanhoilla paikoillaan.

Dvd:n soundipuolella vannotaan autenttisuuden nimeen eikä audioihin ole ilmeisesti jälkikorjauksia tehty, sillä esiintyjien suoritukset ovat varsin vaihtelevatasoisia. Varsinaisesti kelvottomia esityksiä ei dvd:lle ole tietenkään päässyt, mutta siinä missä eräät esiintyvät energisesti, tiukasti ja hyvällä fiiliksellä (Decapitated, Nasum, Graveyard), toiset ovat vain yksinkertaisesti hyvää paskaa siihen katsomatta miten veto sujuu (Red Fang, Warrior Soul). Eräät tekevät työnsä vaihtelevalla inno(ttomuude)lla mutta rutinoituneen peruspätevästi (Overkill, Riotgod, Volbeat, Leaves’ Eyes, Ghost Brigade) ja eräät puolestaan pärjäävät korkeintaan mukiinmenevästi (Hammerfall, Cradle Of Filth, Djerv). Sekaan mahtuu myös ylikireitä (Testament, Saxon), kerta kaikkiaan eksyneitä (Wake of Magellania soittanut Circle II Circle) sekä jopa epävireisiä (Edguy, Crimes Of Passion) sekä yksi kerta kaikkiaan muuten vain ihan paska bändi (Hammercult).

Parhautta setissä edustavat sekä tiukasti että innostuneesti rymistellyt metalcore-ryhmä Unearth ja intiimi, sinfo-etno-semiakustinen Moonspell. Monista semi-isoistakin esiintyjänimistä huolimatta kisassa koko paketin vakuuttavimmasta esityksestä palkintosijoille nousee myös kaatosateessa soittanut kiinalaisyhtye Suffocated. Yhtä mahtavaa naamanvääntelijää kuin basistilaulaja Liu Zheng harvoin näkee, eikä katsojalle jää epäilystäkään, etteikö hemmo viettänyt Wackenin lavalla koko elämänsä huippuhetkiä. Soittamisen iloa aidoimmillaan.

Kamera-ajot ovat artistista ja vuorokaudenajasta riippumatta samoja kauko-otosten ja lavalähikuvien nopeita edes ja takaisin vaihtoja ilman mitään ilmeistä suunnitelmallisuutta. Olisiko tuo peräti samaa kamaa, mitä NDR esitti koko festivaalin ajan myöslivestreamina – otettiinpahan vain tällä kertaa talteen. Eipä isoa festaria voi tietenkään paljon muuten kuvatakaan, mutta radikaalisti tulkittuna vain kolmen vaihtuvan kuvakulman (bändi läheltä, bändi kaukaa ja yleisö) katsominen viiden tunnin mitassa saattaa myös kyllästyttää. Onneksi jotkut artistit keksivät lavalle itsensä lisäksi jotain muutakin katsottavaa, kuten viikinkilaivaa ja marionettikitaristeja.

Wackenin 2012 esiintyjäkatraassa oli myös infernaalinen määrä bändejä joista meikäläinenkään ei tiedä yhtään mitään, mutta niitä ei onneksi päätynyt tälle dvd:lle. Sen sijaan tunnettuja mutta turhia päätyi. Esimerkiksi The Boss Hossin kaltaiset kantrihuumoriorkesterit pasuunoineen olisi voinut karsia dvd:n kattauksesta, sillä kun lehmät on kerran Wackenin kylän niityiltä saatu kesän ajaksi maajusseille maksamalla pois, niin ei siellä karjapaimeniakaan tarvita. Schandmaulin kaltaisten pseudokeskiaika- ja kukkopilliheviorkestereiden hyvyys ja läsnäolon tarpeellisuus puolestaan ovat niitä kuuluisia makuasioita.

Tunnetummilta yhtyeiltä taltiolle on otettu kolme rallia, joista ainakin yksi on nk. hitti, pienemmät bändit saavat tyytyä yhteen tai kahteen biisiin. Suomalaistarjontaa paketissa edustavat Jyväskylän Ghost Brigade, jolta löytyy kolmoslevyllä pari rallia sekä Ruotsi-grindin legenda Nasumin nokassa möykkäävä Niinimaan Keijo. Paikalla esiintyivät myös Leningrad Cowboys ja Insomnium, joista kumpaakaan ei nähdä – ensin mainittua onneksi ja jälkimmäistä valitettavasti. Mutta sitten… olkoonkin että iso osa yleisöstä on nähnyt joitain seuraavista vaikka kuinka monesti, luettelen ihan vain ihmetelläkseni kuvattujen bändien valikoimaa joitakin Wackenissa 2012 esiintyneitä joita ehkä olisi saattanut katsoa vielä dvd:ltäkin: Amaranthe, Amon Amarth, Aura Noir, Axel Rudi Pell, Coroner, Dark Funeral, Dead By April, Delain, Dimmu Borgir, Dødheimsgard, D.R.I., Electric Wizard, Forbidden, Gamma Ray, Gehenna, Hamferð, In Flames, Kamelot, Kylesa, Machine Head, Megaherz, Ministry, Napalm Death, Opeth, Paradise Lost, Sacred Reich, Sanctuary, Scorpions, Sepultura, Sick Of It All, Six Feet Under, Suicide Silence, The Black Dahlia Murder, U.D.O., Warbringer, Watain. Pääesiintyjien osuudet varmasti selittyvät lupakysymyksillä (mm. Scorpionsin ja In Flamesin vedot esitettiin Saksassa tv-kanavilla) ja toinen osa yhtyeiden omilla dvd-julkaisuilla (Sacred Reich, Ministry, Megaherz), mutta ihan musiikkiin viittaamattakaan siitä, katsooko edes saksalainen juomasarvihevari mieluummin The Boss Hossia vai vaikkapa Delainia tai Amaranthea, ei pitäisi herätä kovinkaan pitkää debattia…

NTSC 16:9
Dolby Digital 5.1/2.0 ja PCM Stereo
Aluekoodi 0
DVD9
3 levyä02.01.2014, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
https://www.udr-music.com/index.php/en/live-at-wacken-products/product/118-live-at-wacken-2012-triple-dvd-digipack Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3020
Palaa »