Kansitaide Thought Chamber
Psykerion
CD
[ InsideOut ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Inceptus
02. Exodus
03. Psykerion: The Question
04. In The Words of Avakus
05. Light Year Time
06. Kerakryps
07. The Black Hole Lounge
08. Circuits of ODD
09. Behind the Eyes of Ikk
10. Isle of Bizen
11. Xyrethius II
12. Recoil
13. Breath of Life
14. Transcend
15. Planet Qwinkle
16. Inner Peace

Bonus tracks

17. Isle of Bizen (acoustic)
18. Recoil (instrumental)

Yhdysvaltalainen Thought Chamber lasketaan progressiivisen rockin ”superkokoonpanoksi”. Bändissä vaikuttavat kitaristi Michael Harrisin lisäksi Spock’s Beardin vokalisti Ted Leonard, Enchantin kosketinsoittaja Bill Jenkins ja rumpali Mike Haid. Superkokoonpano tai ei, lopputulos haisee vahvasti vanhalle progelle. Ei huono.

Psykerion on yhtyeen toinen täyspitkä. Teemalevy pyörii avaruusmaisemissa ja ihmissuhteissa. Alati laajeneva avaruus kuuluu myös levyn mitassa, sillä itse albumi kestää reilun tunnin, ja parin bonusraidan kanssa kiekko on 72 minuutin maratoni.

Psykerion alkaa progepömpöösillä parivaljakolla Inceptus/Exodus. Ensimmäisellä kerralla levyn avaus ärsytti jostain syystä aivan tavattomasti, etenkin umpimuovisten synasoundien puskiessa pinnalle. Silloin puistatti, mutta ei enää. Psykerionin hyvä puoli onkin siinä, että tarina hiljalleen voittaa kuulijan puolelleen, mutta kärsivällisyyttä se vaatii. Samoin rakkautta vanhan koulukunnan progeen.

Thought Chamberin musiikista kuuluvat kirkkaina läpi sellaiset vaikuttajat kuin Dream Theater, Transatlantic, Yes ja Rush. Soundipoliittisesti äänipankkia (ainakaan syntikoiden osalta) ei ole päivitetty enää 90–luvun jälkeen, mutta vanhassakin repussa voi olla hyvät eväät.

Taidokkaasti tehdyn progen hyvä puoli on se, että sitä jaksaa kuunnella pidemmänkin kaavan kautta. Thought Chamber osaa hommansa. Levyltä löytyy polveilevaa materiaalia, josta löytyy päähän tarttuvia melodioita koko levyn kantaman mitalta. On saavutus, jos onnistuu luomaan yli tunnin mittaisen albumikokonaisuuden, joka kannattelee koko matkan. Pienen totuttelun ja sisäänajon jälkeen albumi pystyy juuri tähän. Rikkaimmillaan yhtyeen soundi on kuin kuuntelisi priimavuosien Yesiä aina Leonardin tulkintaa myöten. Ei tällä paletilla voi mennä metsikköön.

Psykerion on vaivan arvoinen levy. Se on progea isolla P:llä. Soundipolittisesti se on tuulahdus menneiltä vuosikymmeniltä, ja teknisesti bändi on enemmän kuin taidokas. No, mitä muuta voi veteraanisoittajilta odottaa.

Progefriikit, ottakaahan koppi Thought Chamberista. Se kannattaa.15.11.2013, Niko Kaartinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Angular Perceptions
Angular Perceptions
[ CD ]
http://www.facebook.com/ThoughtChamber Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1770
Palaa »