Kansitaide Stud
Out of the Darkness
CD
[ omakustanne ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Out of the Darkness
02. Rock Little Mama
03. Renegade
04. Lovers in the Night
05. Holy Light
06. Traveller
07. Run to the Shelter
08. Secrets of Love
09. Feel Good
10. Sea Child
11. Reach Out

27 vuoden väli ensisinglen ja debyyttipitkäsoiton välillä ei varmaankaan ole maailmanennätys, mutta on se melkoinen saavutus. Vielä kunnioitettavampaa on se, että levytysten väli kuulostaa musiikin puolesta olevan vain joitakin kuukausia.

Stud on siis viimein pitkäsoittokantaan päästyään jatkanut suunnilleen siitä mihin 1980–luvulla jäi. Out of the Darknessissa on vahva tuon aikakauden fiilis: pähkinänkuoressa tarttuvia biisejä ja taitavaa soittoa. Levyn rakenne on myös mitä perinteisin. Nopeita ja keskitempoisia biisejä on se määrä kuin pitääkin, tietenkin pakollinen balladi ja totta kai levy päättyy eepokseen. Pitkä kypsyttely on mahdollistanut sen, että levy on täyttä tavaraa. Ainoastaan Feel Goodin rankkaisin hieman täyteosastolle, mutta sekin saattaa johtua ennemmin muun materiaalin hyvyydestä kuin tuon biisin heikkoudesta. Joka tapauksessa Stud on osannut koota kymmenen biisiä, jotka näyttävät bändin osaamisen monipuolisesti mutta muodostavat eheän kokonaisuuden. Kitaristi Mika Kansikas vie päähuomion taitavalla ja tyylitajuisella soitollaan ja rummuissa Tero Kukkonen on suunnilleen samaa kaliiberia. Solisti Ari Toivasen ääni ei ehkä ihan niin korkealle kipua kuin vuonna 1986, mutta eipä hänen suorituksessaan valittamistakaan ole. Basisti on bändissä jo vaihtunut, mutta levyllä pompottelee vielä Pasi Hietanen, joten originaali kokoonpano on tässä vielä kasassa.

Biiseistä on miltei mahdotonta nostaa esille vain yhtä tai kahta. Tarttuvat nimibiisi, Renegade ja Lovers in the Night, kaunis balladi Traveller  ja massiivinen järkäle Reach Out ovat klassikkokamaa kaikki. Sankarilliset kitarakuviot, tarttuvat laulumelodiat ja rullaavat rumpukompit ovat läsnä aina ja kaikkialla. Kaltaistani 80–luvun teiniä suorastaan hykerryttää se, ettei Stud tarjoa nuottiakaan uudempia vaikutteita. Levytettäessä ei totisesti ole olleet Seattle tai pomppuhevi mielessä. Oikein ja tarkasti voi soittaa myös fiiliksellä, ja tämä bändi todella rokkaa – virtuoosimainen soitto toimii biisien parhaaksi samaan tyyliin kuin vaikkapa parhailla Gary Mooren tai Dion levyillä silloin joskus 30 vuotta sitten. Studia en nyt näihin suoraan lähtisi vertaamaan, mutta periaate on se sama.

Out of the Darkness on vahva näyttö osaamisesta kaikilla rintamilla ja vaikka se omakustanne onkin, se ei anna tasoitusta soundeissa, vaan pärjää siinä suhteessa monelle oikean levy-yhtiön tuotteelle. Vaikka se ei ole ehkä vuoden kovin levy, niin ainakin vuoden yllättäjä -pysti on nyt saatu. Hienoa Stud, että tulitte takaisin. Nämä biisit totisesti ansaitsevat paikkansa pöytälaatikon sijasta ihmisten korvissa.07.10.2013, Ismo Karo
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Circle of Lies
Circle of Lies
[ CD ]
Rust On The Rose
Rust On The Rose
[ CD ]
http://www.stud.fi/ https://www.facebook.com/STUDofficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5044
Palaa »