Kansitaide Leprous
Coal
CD
[ InsideOut ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Foe
02. Chronic
03. Coal
04. The Cloak
05. The Valley
06. Salt
07. Echo
08. Contaminate Me

Norjalainen Leprous on mennyt allekirjoittaneelta täysin ohi siitäkin huolimatta, että vuonna 2001 perustettu yhtye on julkaissut jo neljä täyspitkää albumia ja toiminut Emperor-mies Ihsahnin taustabändinä miehen soolouralla. Siksipä yhtyeen nelosalbumi, Coal, onnistui vetämään maton täysin jalkojen alta.

Leprous soittaa progressiivista metallia, painon ollessa ensimmäisellä määreellä. Yhtyeen soundi on osaksi Porcupine Treetä, osaksi Pain of Salvationia. Välillä joukossa on kaikuja Cult of Lunasta, ja parissa paikassa vilahtaa myös Devin Townsend.

Eniten vertailua Leprous hakee silti Musesta. Tästä ei vähiten käy kiittäminen yhtyeen laulaja-kosketinsoittaja Einar Solbergin upeaa ääntä, joka tuo enemmän kuin vähän mieleen Musen vokalistin Matthew Bellamyn. Solberg käyttää ääntään myös ärjyntään, mutta onneksi raspiosasto on minimissään levyllä.

Coalin materiaali on muhivaa ja pitkän kaavan kautta kasvavaa. Pika-annoksiksi se ei oikein sovellu. Levyn avaava Foe avaa pelin heti dramaattisella progressiivisuudella, ja perässä seuraava Chronic on mielestäni yksi levyn avainhetkistä ja kappale, jota joutui kuuntelemaan kasvavassa komeudessaan useita kertoja.

Leprousin musiikki on rakennettu kiehtovasti. Sitä huomaa kuuntelevansa välillä jylhien melodioiden, välillä Solbergin upean äänen takia. Kokonaisuus on vahva, eikä levyllä ole tylsiä kappaleita. Jopa videobiisi The Cloak puolustaa paikkaansa kokonaisuudessa, joka ei missään vaiheessa ole liian ärjy tai liian pliisu.

Coal on mielenkiintoinen, polveileva kokonaisuus, joka pitää otteissaan koko kestonsa ajan. Leprous on modernin progen tunnelmoivaa suuntauksen loistoedustaja, joka pitäisi kaikkien asiasta kiinnostuneiden ottaa välittömästi haltuun.

Leprous on tosin yhtye, joka ei varmaankaan selviäisi kovin helpolla laulajan vaihdoksesta. Suuri osa yhtyeen viehätyksestä ja soundista lepää Solbergin harteilla.15.06.2013, Niko Kaartinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Malina
Malina
[ CD ]
Live At Rockefeller Music Hall
Live At Rockefeller Music Hall
[ DVD ]
The Congregation
The Congregation
[ CD ]
Bilateral
Bilateral
[ CD ]
http://www.leprous.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5358
Palaa »