Kansitaide Lantern
Below
CD
[ Dark Descent Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Rites of Descent
02. Revenant
03. Entrenching Presences
04. Manifesting Shambolic Aura
05. Demons in My Room
06. Below
07. From the Ruins

Kesto: 39:12

Death metal on äärimmäistä musiikkia, mutta se on usein myös oman äärimmäisyytensä orja – ja pilakuva. Kun Cannibal Corpsen kaltaisten yhtyeiden sanoitukset menevät pelkäksi veripaltuksi ja musiikki repeämispisteeseen kiristetyksi paukkeeksi, on vaarana, että koko homma muuttuu huumoriksi. Mitä sitten tapahtuukaan, kun kitaraan tarttuu mies, jolla on henkilökohtaisia near death -kokemuksia, mielipuolista neroutta sävellyskynässään ja fyysisen kuoleman kahleet ylittävä visio maailmasta?

Saadaan Lantern. Harvoin törmää näinkin tummanpuhuvaan ja ”vakavaan” death metaliin, mitä tämä kuopiolaislähtöinen yhtye – pääasiassa multi-instrumentalisti Cruciatus ja laulaja Necrophilos – suoltaa. Parin vuoden takainen Subterranean Effulgence -EP oli jo omanlaisensa myrskyvaroitus, ja tämä debyyttitäyspitkä ei jää paljoakaan pekkaa pahemmaksi. Lanternin musiikissa yhdistyvät toimivalla tavalla alkuaikojen black ja death metaliin pohjautuva primitiivinen pieksentä ja teknisemmät sävyt, jotka ovat kuitenkin lähempänä järkensä menettäneen okkultistin kuin progeviilailijan aikaansaannoksia. Vaikka levy ei ole pituudella pilattu, jokainen kappale on kattava purkaus raakoja riffejä, pahansuopia melodioita ja joskus huuruisenkalmaista tunnelmaa, kuten Entrenching Presences esimerkiksi osoittaa.

Jos kuitenkin verrataan Below’ta Subterranean Effulgenceen, Lantern hieman kompastelee louhimisensa parissa, ja selkeät iskuviisut jäävät puuttumaan. Jokainen biisi ja jopa biisinosanen puolustaa kyllä paikkaansa, mutta Ritual Unearthingin kaltaiset ”kerrasta päähän ja poikki” -kokemukset jäävät saavuttamatta. Toisaalta Below on levy, joka avautuu joka kuuntelukerralla enemmän ja enemmän, joten voi olla, että muutaman kuukauden kuluttua musiikki näyttäytyy aivan erilaisena.

Toteutuspuolella ei edes tällaista pientä nillitystä pääse suustaan päästämään. Cruciatus on mies paikallaan niin rumpujen takana kuin kielisoitinten kanssa, ja juurikin tämä mielipuolinen nerokkuus nousee esiin soiton yksityiskohdissa – annetaan tällä kertaa papukaijamerkki häiriintyneesti vaeltelevista melodioista ja sooloista, joista ainakin Revenant-biisistä löytyy hyvä esimerkki. Necrophilos on taas mielestäni yksi persoonallisimmista nykykeuhkoajista: voimakasta mutta siltikin ontonoloista huutoa ja murinaa, jossa kuuluu – kuten osittain musiikissakin – vanhan Celtic Frostin perintö.

Huomaan tässä vaiheessa, etten ole paljoakaan kuvaillut itse musiikkia. Se on nimittäin varsin mahdoton tehtävä. Suosittelenkin tarttumaan itse levyyn ja tarkastamaan, miten Lanternin musiikki valaisee sinun tajuntaasi.
 29.04.2013, Antti Klemi
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
II: Morphosis
II: Morphosis
[ CD ]
http://lantern.ws https://www.facebook.com/lantern666/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2523
Palaa »