Kansitaide Jumalan Ruoska
3 Miestä ja Beibi
LP
[ omakustanne ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
A-Puoli:
01. Katuhässäkkä
02. Siihen tottuu
03. Maantiesotilaat
04. Mitä sä täällä teet?
05. Plastinen muovilelu
06. Vankilalutka

B-Puoli:
01. Haluutsä että mä delaan?
02. Uimaan ei opi lukemalla
03. Totta toinen puoli
04. Funky
05. Kukaan ei soita musaa
06. Kiellän alkoholiongelmani

Jo edesmenneiden kyrpäjatsin kuninkaiden postuumisti julkaistu 3 miestä ja beibi -LP saa aikaan kaipauksen; mihin katosi tämä punk-viitekehykseen liitettävä bändi joka sopii siihen yhtä hyvin kuin dinosaurus kuplavolkkariin? Jumalan Ruoskan viimeinen julkaisu on liioittelematta parasta tuotantoa mitä on vähään aikaan hifi-laitteistooni osunut.

Pitkäsoiton A-puolen kaksi ensimmäistä raitaa ovat varsin suoraviivaista ja tarttuvaa räkäistä runttausta, joiden tarttuvuus ja kertsien osuvuus on Sakon tarkkuuskiväärin luokkaa; viekää Bahrainiin Jumalan Ruoskaa ja jättäkää kiväärit koti-Suomeen ryssiä odottelemaan! Varsinkin Siihen Tottuu on räkä ja roiskis, napakymppi.

Eräänlaisen easy listening –aloituksen jälkeen siirrytään hieman vaikeampaan maailmaan jossa asiat eivät ole lainkaan niin helppoja kuin miltä ne ensialkuun voivat vaikuttaa. Maantiesotilaiden Juliet Jonesin Sydän –tyylisellä vienolla ja apokalyptisella syntsamelodialla säestetyn humppakompin jälkeen siirrytäänkin varsin viistoon meininkiin. Mitä Sä Täällä Teet on aina laulutyyliä myöten Röyhkämäisen kiero kappale jossa äärimmäinen kyynisyys kiedotaan itseään typerämmältä näyttävään pakettiin. Kevyenä jatsina alkava Vankilalutka lopettaa levyn ensimmäisen puoliskon vieläkin omituisempiin tunnelmiin, jääden kuitenkin kerran pari naurattavaksi vitsiksi.

B-puolen alku helpottaa hieman parin edellisen raidan aiheuttamaa psykoakustista traumaa. Haluutsä että mä delaan on kivan roisi rypistys jossa heitetään soppaan vielä pientä Siekkari–kikkaa. Uimaan ei opi lukemalla jatkaa rokkimeininkiä tuoden mukaan kapakkapianoa, ja Totta toinen puoli heittää mukaan vielä aimo annoksen svengiä rokaten kiljupänikät nurin.

Jumalan Ruoskan surrealistinen puoli heittää kutosvaihteen silmään biisillä Funky, kappale on nimensä mukainen funkkaava irrationalisuus jonka bassolinja löytynee aika suoraan Sielun Veljien Kuka teki huorin –levyltä. Kukaan ei soita musaa on taasen helppo renkutus jonka Dave Lindholm voisi hyvinkin vedellä kolmen promillen humalassa jonkun pizzerian kulmassa – välipala josta en lauluja laulaisi. Mutta Jumalan Ruoska ei olisi nimensä mukainen mikäli levy lopetettaisiin jotenkin vaimeisiin meinkeihin; Kiellän alkoholiongelmani on railakas, elämänmakuinen ralli jonka kertosäe on taatusti saanut keikkapaikan kuin keikkapaikan veisaamaan mukana. Mahtava biisi ja vielä kovempi meno.

Kuinka sitten arvottaa tämä kyrpäjatsin viimeinen kummajainen? Huolimatta muutamasta hieman turhemmasta välipalasta kokonaisuus on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa, sillä palasten loksahtaessa kohdallen meno on kertakaikkisen mahtavaa. Kokonaisuuden kruunaajana toimii vielä laulaja-basisti Jyrki Nissisen äänenkäyttö joka hakee toimivuudessa vertaistaan – loistavaa settiä siis.16.04.2013, Sami Lehto
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Vieremä
Vieremä
[ 7" ]
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2924
Palaa »