Kansitaide Spock's Beard
Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
CD
[ InsideOut Music ]

( 7+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Hiding Out
02. I Know Your Secret
03. A Treasure Abandoned
04. Submerged
05. Afterthoughts
06. Something Very Strange
07. Waiting for Me

Kesto: 55:59

90-luvun alkupuolella perustettu Spock's Beard on bändi, joka ei nähtävästi vähästä hätkähdä. Erinomaisen Snow'n (2002) jälkeen yhtyeen primus motor Neal Morse erosi yhtyeestä ja hetkellisen epätietoisuuden jälkeen uudeksi vokalistiksi valikoitui bändin rumpali Nick D'Virgilio. Snow'ta seurasi kaksi varsin epätasaista levyä, minkä jälkeen yhtye onnistui löytämään uuden identiteetin ja julkaisi omaa nimeään kantaneen Spock's Beardin (2006). Spock's Beardia seurasi vielä kymmenes studioalbumi X (2010). Levyä seuranneen kiertueen jälkeen Nick D'Virgilio astui ilman sen suurempaa dramatiikkaa syrjään, koska päivätyö sirkusspektaakkeli Cirque de Soleil’ssa löi paremmin leiville.

Fanin jos toisenkin mielessä saattoi herätä toive Neal Morsen paluusta, olihan mies palannut yhtyeen sävellystiimiin saaden muutaman krediitin X'n kappaleisiin. Toisaalta molemmat tahot olivat vuoden 2002 jälkeen kulkeneet omia teitään, eikä fanikunnasta juuri kukaan ollut ainakaan kovinkaan äänekkäästi toivonut Neal Morsen paluuta, vaikka kieltämättä yhtyeen kultakautena voidaan pitää juuri Snow'ta ja sitä edeltäneitä levyjä. Lopulta Nick D'Virgilion korvasi rumpalina kiertueella pitkään soittanut Jimmy Keegan ja vokalistiksi valikoitui muun muassa Enchantista, Thought Chamberista ja Affectorista tuttu Ted Leonard. Miehen aikaisemmat bändit ovat olleet enemmän metallipainotteisia, joten siinä mielessä Spock's Beardin hyväntuulinen progerock on miehelle uudenlainen aluevaltaus.

Kahteen aikaisempaan vokalistiin verrattuna Ted Leonard on selkeästi teknisesti ja äänialallisesti aivan omaa luokkaansa. Neal Morsen karismaan hänkään ei pysty, mutta on kyllä Nick D'Virgilioon verrattuna parempi keulahahmo. Uusia biisejä ovat säveltäneet koko bändin ohella myös Neal Morse ja muutama muu bändin ulkopuolinen hahmo. Laajasta säveltäjäpaletista huolimatta yhtye kuulostaa edelleen hyvin Spock's Beardilta, minkä lisäksi se osaa uudella levyllä ottaa kaiken irti Ted Leonardin laajemmasta äänialasta. Parhaiten tämän voi kuulla loistavassa Something Very Strangessa, jonka reilut kahdeksan minuuttia ovat puhdasta, selkäpiitä kutittelevaa euforiaa. Samalla tavoin levyn avaava Hiding Out sekä A Treasure Abandoned ja Afterthoughts ovat mainioita kappaleita.

Sen sijaan hieman porcupinetreemaisesti laukkaava I Know Your Secret on melko laiskanpulskea länkyttely. Ted Leonardin säveltämä Submerged oli valmis jo ennen miehen liittymistä SB:hen, mutta sovitettiin bändin soundiin sopivaksi. Jonkinlaiseksi stadionrockin emulaatioksi tarkoitettu kappale ei kuitenkaan onnistu juuri innostamaan. Pahin kompastuskivi on kuitenkin 12-minuuttinen Waiting for Me, jonka ideat loppuvat puolivälin tienoille. Kaiken kaikkiaan Brief Nocturnes and Dreamless Sleep on siis hieman epätasainen levytys. Loistavat kappaleet ovat todellakin loistavia, mutta heikommat raidat laskevat levyn arvoa kokonaisuutena.

Uutta levyä tehdessään yhtye käytti hyväkseen myös fanirahoitusta, sillä pelkästään bändin sivujen kautta levyn saattoi tilata itselleen kuukausi ennen varsinaista julkaisupäivää. Halutessaan levyn kylkeen saattoi saada sopivalla hinnalla myös t-paitaa, nimmaria tai esimerkiksi yhden kosketinsoittaja Ryo Okumoton hikipannoista. Kovinta hintaa pidettiin basisti Dave Merosin bassolla ja Jimmy Keeganin rumpusetillä, joista jälkimmäinen ei ole tätä kirjoittaessa vielä mennyt kaupaksi. Kaikki raha on käytetty kattamaan levyn tuotantokuluja, eikä suinkaan lihottamaan bändin jäsenten ennestään laihoja lompakkoja.

Brief Nocturnes and Dreamless Sleep on kuitenkin hyvä levytys jälleen yhden reinkarnaation läpi käyneeltä yhtyeeltä. Se ei ehkä ole Snow'n kaltainen moderni klassikko, mutta ainakaan itseäni ei haittaa, että pahimmat progerönsyilyt uupuvat tällä kertaa levyltä kokonaan. Lempeästi ujeltava mellotron ja lauluharmoniat muistuttavat yhtyeen progejuurista, mutta siitä huolimatta bändi ei sorru halpaan retroiluun. Spock's Beardista on kuitenkin vaarallisen helppo lipsua kovan progen pariin, minkä jälkeen maine katu-uskottavana ja haluttavana hipsterinä onkin mennyttä.11.04.2013, Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The X Tour Live
The X Tour Live
[ 2CD ]
X
X
[ CD ]
Live
Live
[ DVD ]
Spock's Beard
Spock's Beard
[ CD ]
Gluttons For Punishment – Live in ´05
Gluttons For Punishment – Live in ´05
[ 2CD ]
http://www.spocksbeard.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2218
Palaa »