Kansitaide Amon Amarth
Once Sent from the Golden Hall
CD
[ Metal Blade ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Ride for Vengeance
02. The Dragons' Flight Across the Waves
03. Without Fear
04. Victorious March
05. Friends of the Suncross
06. Abandoned
07. Amon Amarth
08. Once Sent from the Golden Hall

Ruotsalainen Amon Amarth kuuluu niihin verrattain harvoihin ja valittuihin, joilla on ollut käsitys hyvien biisien ja levyjen tekemisestä heti alusta alkaen, ja vieläpä ilman merkittävää tason lipsumista sitten uran myöhemmissä vaiheissa. Kun yhtye vuonna 1996 sai ulos ensimmäisen minilevynsä Sorrow Throughout the Nine Worlds, kävi selväksi, että nyt ollaan jonkin hyvän, siis kertaluokkaa paremman melodisen ilmaisun parissa. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt Once Sent from the Golden Hall lunastikin nämä odotukset helposti.

Tolkien-saagasta perityllä nimellä toiminut, mutta vahvasti viikinkiteemojen parissa alusta alkaen pyörinyt yhtye onnistui tyylivalinnassaan jo alkumetreillä. Vaikka niin sanottu melodinen (death) metal oli tuttua huttua jo paljon ennen Amon Amarthin ensimmisiä levyjulkaisuja, juuri Amon Amarth osasi lyödä tuon vahvan melodisuuden yhteen deathmetalmaisemman örinälaulun kanssa ja vieläpä selvästi totuttua raskaammin. Niin riffit, soundit kuin toisaalta kappaleiden aiheetkin olivat alusta alkaen kovemman alasimen työstettävänä kuin Göteborg-skenen genresisaryhtyeet.

Amon Amarthia voikin yhdessä Hypocrisyn kanssa pitää selvimpänä osoituksena juurikin ruotsalaisen melodisen death metalin pionerisoinnista. Juuri tässä mielessä Once Sent from the Golden Hall onkin ollut selkeä genrevaikuttaja omanlaisensa viikinkiteemaisuutensa kanssa. Mutta mikä sitten tekee levystä niin mainion?

Kuten myöhemmilläkin Amon Amarth -levytyksillä, myös tällä teoksella koko homman vahvuus on jäätävän kova biisinkirjoitustaito. Eikä ihan minkälaisten riffien tahansa, vaan juurikin niiden vahvojen, surumielistenkin melodioiden, joiden varassa koko bändi käytännössä liikkuu ja elää. Kun koko levy on käytännössä putkeen melodista tykitystä, biisi toisensa jälkeen, voisi helposti ajatella tuon aiheuttavan eräänlaista auraalista ähkyä moisesta annostelusta. Tähän Amon Amarthin vastaus on ehkä hieman yllättäväkin: melodioiden ja muidenkin riffien pitää vain olla niin kovia, ettei niistä voi olla pitämättä.

Hieman yllättävää kyllä, Once Sent from the Golden Hall ei sisällä yhtään yhdentekevää, keskinkertaista tai muuten täytebiisinomaista rallatusta. Riffit ovat täyttä terästä alusta loppuun asti ja niin nasevasti sovitettuna, ettei voi kuin hattua nostaa miesten sävellystaidoille. Toki yhtye myöhemmillä levyillään onnistui ylittämään debyyttinsä korkean riman, mutta se ei tee Once Sentistä yhtään sen väheksyttävämpää teosta.

Kun vielä itse sounditkin ovat pirullisen kovaa tasoa, on paha valittaa juuri mistään erityisestä. Itse levyn laulutyöskentely ei ole niin kovalla tasolla kuin tämän jälkeen ilmestyneillä levyillä ja osassa kappaleita bändin onkin vielä hieman rääkynää vahvan örinätyylin tilalla. Pudotus ei ole suuri, mutta kuriositeettitasolla huomattava.

On mukava huomata, että vielä viisitoista vuotta levyn ilmestymisestä on Once Sent from the Golden Hall relevantti ja kovatasoinen tekele sarallaan. Se ei ole alansa huippua, eikä bändinsä kliimaksi, mutta erinomaisuuden äärellä oleva teos vahvasta meldoisesta death metalista. Eikä mikään levy, joka käsittelee viikinkejä näin antaumuksella, voi olla huono, eihän?07.03.2013, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Jomsviking
Jomsviking
[ CD ]
Deceiver of the Gods
Deceiver of the Gods
[ CD ]
Surtur Rising
Surtur Rising
[ CD ]
Twilight of the Thunder God
Twilight of the Thunder God
[ CD ]
With Oden on Our Side
With Oden on Our Side
[ CD ]
http://www.amonamarth.com/ https://www.facebook.com/OfficialAmonAmarth Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5696
Palaa »