Kansitaide Galderia
The Universality
CD
[ Metalodic Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Universal Glory
02. Children Of The Earth
03. Universality
04. Raise The World
05. Sundancers
06. Far Space
07. Galderians
08. Ocean Of Light
09. Beyond The Cosmic Winds
10. Rising Soul
11. One Million Dreams
12. Call To The World
13. Outro

Kesto: 67:00

Ranskalainen Galderia vastasi vuoden 2010 kovimmasta yllätyksestä debyytti-EP:llään Rise, Legions of Free Men, ja yleensäkin yhdestä parhaista musiikkikokemuksistani koskaan. Näistä lähtökohdista odotukset yhtyeen ensimmäistä täysipitkää, The Universalitya, kohtaan olivat kohtuuttoman korkealla, ja niinhän siinä helposti käy, ettei äärimmilleen viritettyjä odotuksia voi edes teoriassa täyttää. Siksi ensimmäinen kuulostelu jättää hölmistyneen fiiliksen: tässäkö tämä nyt oli, levy, jonka piti olla yksi vuoden 2012 ehdottomista musiikillisista kohokohdista? Kuuntelukertojen karttuessa The Universality kuitenkin osoittautuu erinomaiseksi albumiksi, jonka ainoa vika on liiallinen pituus, jonka johdosta levy ei ole kokonaisuutena aivan niin tiiviin toimiva kuin mainittu EP.

The Universality on laatupoweria tyyliin, johon sitä kovin moni yhtye ei enää osaa tehdä. Lyhyen intron jälkeinen kahdeksanminuuttinen Children Of The Earth ottaa heti luulot pois hienoilla melodioillaan ja monipuolisella rakenteellaan. Universality muistuttaa ehkä liikaakin Gamma Rayta, mutta ei kehtaa valittaa, kun mainittu saksalaislegenda ei ole vuosiin saanut yhtä hyvää biisiä aikaiseksi. Raise The World voisi olla parempikin; vauhtia riittää niin kuin powermetallissa pitääkin, mutta yleensä Galderian vahvuusalueisiin kuuluva kertosäe vaikuttaa yksinkertaisuudessaan viidessä minuutissa sävelletyltä perusroiskaisulta. Samaa vikaa on Farspacessa, joka on muuten loistava kappale, mutta kertosäkeen ”oo-oo” -hokemat käyvät ennen pitkää tylsäksi. Ennen Farspacea kuultava Sundancers taas on raikasta ja erilaista Galderiaa tanssipop-poweria vierailevilla naislauluilla höystettynä.

Matkaa jatketaan kauniilla The Galderians -balladilla, joka vastoin kaikkia voimametallin sääntöjä on yksi levyn kirkkaimmista hetkistä. Vauhtia kasvatetaan jälleen Ocean Of Lightilla, joka muodostaa The Galderiansin kanssa voimakaksikon, jollaiseen harva yhtye kykenee. Beyond The Cosmic Winds on rakenteeltaan albumin progressiivisimpia raitoja Children Of The Earthin ohella, mutta upeat melodiat pitävät polveilevan kappaleen kasassa. Rising Soul on perussankarointia, mutta Galderia-otteella kiskaistuna perushyvä sävellys tuntuu tässä tapauksessa nousevan jopa loistavaksi vedoksi. One Million Dreams ja Call To The World jatkavat samalla varmalla linjalla, minkä jälkeen levy lopetellaan surumielisen Outron parissa.

Bändin, tai tarkemmin sanottuna sen perustajan ja keulahahmon, Sebin, melodiakorva on uskomattoman tarkassa linjassa musiikkimakuni kanssa. Seb ei kenties teknisesti ole vielä huipputasolla, mutta miehen äänestä löytyy myös jotain samaa kuin esimerkiksi Michael Kisken, Kai Hansenin tai Andi Derisin tulkinnasta, nimittäin kiistatonta tunnistettavuutta. Valittamista ei löydy muunkaan bändin suoriutumisesta, vaikka Seb on selkeästi bändin kantava voima ja avainhahmo. Levyn soundit ovat kitaroiden ja rumpujen osalta aavistuksen löysät, mutta eivät  häiritsevästi, ja toisaalta melko perseelleen saisi soundit ruuvata, että näin valloittava albumi niillä kyettäisiin vesittämään.

Vaikka sitä hölmön toiveikkaana odotti, ei Galderialta sentään debyytiksi saatu kaikkien aikojen parasta, eikä edes vuoden 2012 voittavaa power metal -lättyä, mutta on lopulta kiinni äärimmäisen pienistä asioista, ettei Galderia olisi tosissaan taistellut kärkikahinoissa viime vuoden parhaiden levyjen listauksessa. Harkitulla karsimisella The Universality voisi olla kympin arvoinen vajaan tunnin mittainen paketti timanttia, mutta kolmentoista raidan joukkoon on eksynyt myös pari messevimmästä mahtavuudesta lipsuvaa mielikuvituksetonta powerihölkkää. Järkyttävän kova se näinkin on.21.01.2013, Sami Kontio
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Return of the Cosmic Men
Return of the Cosmic Men
[ CD ]
Rise, Legions of Free Men
Rise, Legions of Free Men
[ EP ]
http://galderia.free.fr http://www.facebook.com/GalderiaOfficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5110
Palaa »