Kansitaide Riverside
Shrine of New Generation Slaves
CD
[ InsideOut ]

( 7 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. New Generation Slave
02. Depth of Self-Delusion
03. Celebrity Touch
04. We Got Used to Us
05. Feel Like Falling
06. Deprived (Irretrievably Lost Imagination)
07. Escalator Shrine
08. Coda

Kesto: 50:57

Jos Gdánskista kotoisin oleva Behemoth ei olisi viime aikoina saanut ylenmääräistä julkisuutta raamatunrepimisillään, olisi Riverside varmasti ainoa puolalainen metallibändi, jonka minä tunnen. Yhteinen kotimaa onkin sitten jotakuinkin ainoa yhtäläisyys kyseisten yhtyeiden välillä, sillä siinä missä Behemoth soittaa itselleni varsin epämielenkiintoista ankaraa kuolometallia, luottaa Riverside enemmän opethmaiseen tunnelmointiin ilman kuolonkorinoita.

Varsovalainen Riverside läiskäisi itsensä tunnelmabändien eturiviin jo vuonna 2003 julkaistulla Out of Myself -debyytillään. Syystä tai toisesta en kuitenkaan koskaan tutustunut bändiin sen tarkemmin, vaikka yhtyeen nimi on progepiireissä pysynytkin tapetilla. Debyytin jälkeen yhtye on julkaissut kolme täyspitkää ja kaksi EP:tä. Nyt julkaistava Shrine of New Generation Slaves (SONGS) on siis järjestyksessä yhtyeen viides täyspitkä levytys.

Riversiden valtti on pehmeä-ääninen vokalisti Mariusz Duda, jonka äänessä on lajityypille ominaista kaihoa ja katkeruutta juuri oikea määrä. Yhtyeellä on myös tajua hyville melodioille, jotka tuovat mieleen Opethin Damnationin ja Heritagen, joskaan yhtyeen musiikki ei ole yhtä 70-lukulaisittain marinoitu. Intromaisesti starttaava New Generation Slave ja Depth of Self-Delusion edustavat levyn kärkipäätä. Molemmista kappaleista löytyy mieleenpainuvan kaihoisia laulumelodioita, jotka jäävät soimaan päähän päiväkausiksi. Myös syvän itsetutkiskeleva We Got Used to Us on hyvä kappale. Feel Like Falling kuulostaa taas raskaammalta versiolta Depeche Modesta, mikä ei välttämättä ole huono asia.

Deprived (Irretrievably Lost Imagination) -kappaleessa yhtye yllättää saksofonisoololla, joka on metallimusiikissa vähintäänkin riskialtis veto. Saksofoni kun on metallimusiikin valkosipuli, jonka annostelussa pitäisi aina olla varovainen. Shrine of New Generation Slavella sitä kuullaan onneksi vain yhdessä kappaleessa. Toinen kompastuskivi on 12-minuuttinen Escalator Shrine, joka ei valitettavasti jätä mieleeni minkäänlaisia muistikuvia.

Riversiden uutukaisen rasittavin puoli ei kuitenkaan ole yksi fonisoolo, vaan sen sisäänpäin kääntynyt masistelu. Lyyrinen sisältö on täynnä eksistentialisista elämän tarkoituksen pohdintaa, joka meni muodista jo aikapäiviä sitten. Eiköhän tässä olla jo yhtä mittaa selvillä siitä, että yhteiskunta tarjoaa meille todellisuuden hämärtävää oopiumia melkein missä tahansa muodossa, eikä meistä kukaan todella tiedosta, kuinka meitä kaikkia ohjaillaan. Tästä aiheesta on veistelty levy jos toinenkin, joten tällä saralla Riverside ei valitettavasti tarjoa mitään uutta. Kurjuudestahan ne kappaleet kirjoitetaan, mutta voisiko kurjuudessa nähdä muitakin sävyjä kuin sen harmaan?

Shrine of New Generation Slaves ei ole kuitenkaan huono levytys, mutta itse en oikein tahdo lämmetä yhtyeen melankolialle. Toisille tämä saattaa maistua, mutta minun korvissani se kääntyy jo jonkinlaiseksi itseparodiaksi. Levystä julkaistaan normaaliversion lisäksi myös kahden CD:n spesiaalipainos sekä vinyylipainos, joille molemmille on bonuksena lisätty kaksikymmenminuuttinen eepos Night Session. Arvostelukappale käsitti kuitenkin vain normaalin version, joten Night Sessionin sisällöstä en osaa sanoa yhtikäs mitään.03.01.2013, Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Love, Fear and the Time Machine
Love, Fear and the Time Machine
[ CD ]
Anno Domini High Definition
Anno Domini High Definition
[ CD ]
Rapid Eye Movement
Rapid Eye Movement
[ 2CD ]
Second Life Syndrome
Second Life Syndrome
[ CD ]
Out of Myself
Out of Myself
[ CD ]
http://www.riversideband.pl/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3707
Palaa »