Kansitaide Saxon
Heavy Metal Thunder - The Movie
DVD
[ UDR Music/EMI ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
DVD1:
Heavy Metal Thunder - The Movie

DVD2:
Concert, Saxon On The Beat Club, 1981:
01.Heavy Metal Thunder
02.See The Light Shining
03.The Hungry Years
04.Rainbow Theme/Frozen Rainbow
05.And The Bands Played On
06.Strong Arm Of The Law
07.747 (Strangers In The Night)
08.Freeway Mad
09.Dallas 1 PM
10.Wheels Of Steel
11.Machine Gun

Concert, St. George’s Day 2008:
01.Intro
02.Princess Of The Night
03.Never Surrender
04.Jack Tars
05.English Man ‘o’ War
06.Sixth Form Girls
07.Warrior
08.Battle Cry
09.Man And Machine
10.I’ve Got To Rock (To Stay Alive)
11.And The Bands Played On
12.Denim And Leather
13.Ashes To Ashes
14.Crusader

Mini Doco:Building The Labyrinth
Mini Doco:The Eagle & The Bomber
Archive Special:On A Crusade
Archive Special:No Excuse

Riippumatta siitä pitääkö Saxonista vai ei, yhtyeellä on paikkansa raskaan musiikin historiassa. Saxon nousi uuden brittiheviaallon (NWOBHM) kärkinimien joukkoon uutteralla puurtamisella, mutta lopullinen nousu maailman suurimmaksi hevibändiksi jäi saavuttamatta huonojen uravalintojen takia. Vastoinkäymisistä ja laihoista vuosista huolimatta Saxon on jaksanut puurtaa, ja se on vakiinnuttanut nimensä arvostettuna brändinä, mistä kiitos ei pelkästään kuulu alkuvuosien tuotannolle, vaan myös tasaista nousua osoittaville uusille levytyksille ja kovalle keikkakunnolle.

Tämä kaikki käy selväksi Saxonista tehdyllä dokumenttielokuvalla Heavy Metal Thunder - The Movie, joka kertoo yhtyeen tarinan niin nykyisten kuin entistenkin jäsenten suilla, unohtamatta tietenkään kollegojen, nimekkäiden fanien, journalistien ja entisten managerien näkemyksiä. Merkittävistä ex-jäsenistä ainoastaan rumpali Pete Gill on jättäytynyt pois dokumentilta, mikä sinänsä on harmillista. Miehellä kun varmasti olisi ollut yhtä ja toista sanottavaa vanhasta yhtyeestään.

Hämmästyttävän niukan arkistomateriaalin varaan pohjautuvaksi dokumentiksi Heavy Metal Thunder - The Movie on äärimmäisen viihdyttävä ja hyvin rakennettu kaksituntinen läpileikkaus. Dokumentin ensimmäinen puolituntinen kertoo asiallisen toteavasti Saxonin taustoista, perustamisesta ja matkasta kohti mainetta, ilman sen suurempia anekdootteja. Ne suurimmatkin Saxon-anekdootit tuntuu kertovan Motörheadin ikoninen Lemmy, jonka kommentit on taltioitu tuoreella kimppakiertueella Saxonin kanssa.

Työväenluokan taustat ja lähtökohdat omanneen Saxonin tarina on havainnollinen oppikirja siitä miten asiat voivat mennä pieleen musiikkibisneksessä. Pieleen menneistä urasiirroista huolimatta dokumentin suurimpana äänitorvena esiintyvä laulaja Biff Byford ei sorru katkeraan tilittämiseen tai jossitteluun. Dokumentti ei pureudu liiaksi henkilökuvien taakse, mutta paljastaa riittävästi ihmisistä Saxonin takana. Ehkäpä paljastavimmillaan Biff Byford on, kun häneltä kysytään 17-vuotiaana solmimastaan avioliitosta ja teini-isäksi tulostaan. “Tehty mikä tehty, ei vatvota sitä, vaan jatketaan eteenpäin”-asenne tuntuu leimaavan Byfordin kaikkia tekemisiä. Sama asenne heijastuu myös kysyttäessä Saxonin klassisen kokoonpanon uudelleenkasaamismahdollisuuksista. Byfordista muodostuu kuva omanarvontuntevana ihmisenä, jolle Saxonin menneisyyden perintö on tärkeä, mutta tärkeämpää hänelle on päästä eteenpäin.

Aivan yhtä realistisella asenteella asioihin eivät tunnu suhtautuvan Saxonista poispotkitut Steve Dawson ja Graham Oliver. Rivien välistä ja eleistä voi helposti tulkita miten katkera pala potkujensaaminen heille on ollut. Herrojen kunniaksi on todettava, että heidän eloisasti kertomat keikkatarinansa yhtyeen alkuvuosilta ovat herkullista ja elämänmakuista kuultavaa. Ilman Oliverin ja Dawsonin osallistumista dokumentti olisi eittämättä jäänyt vaillinaiseksi.

Huomionarvoisinta dokumentissa on, ettei se piirrä kuvaa ainoastaan Saxonista, vaan valottaa myös aikakautta ja mielialaa Englannissa aikana, jolloin yhtye nousi pinnalle. Suurtyöttömyys Margaret Thatcherin hallituskaudella heijastui Saxonin musiikkiin ja työväenluokan yhtye tekikin lauluja työläisille ja työttömille, mikä osaltaan auttaa ymmärtämään Saxonin nousua. Myös vierailut pienissä tehdaskaupungeissa ja hylätyillä rautatieasemilla valottavat mistä Byfordin lyriikoissa on kyse.

Yhtä lailla Biff Byfordin ja entisen managerin, David Poxonin kertomuksista dokumentilla käy ilmi, että kohtuullisista myyntiluvuista huolimatta Saxon kärsi levy-yhtiön asettamasta niukasta budjetista, mikä väistämättä johti huonoihin bisnesratkaisuihin. Yhtye ei koskaan saanut levyilleen haluamiaan tuottajia ja managerien näkemykset Saxonin urasiirroista eivät aina olleet yhtyeen parhaiden intressien mukaisia. Ensimmäisinä menestysvuosinaan Saxonilla oli selkeä paikka NWOBHM-kaartissa: sen musiikki oli rosoisempaa kuin Iron Maidenin, mutta melodisempaa kuin Motörheadin. Mutta 1980-luvun puoliväliin tultaessa Saxon oli jo kadottanut suuntansa, minkä syyt selviävät dokumentissa hyvin.

Jos Saxon oli vielä alkuvuosinaan teetä lipittävä yhtye (kuten Lemmy asiasta vitsailee), olivat Earl Grey -pussit vaihtuneet 1980-luvun puolivälissä joidenkin yhtyeen jäsenten osalta vaihtuneet vahvempiin nautintoaineisiin, mikä johti ennen pitkää miehistömuutoksiin. Asioita eivät myöskään helpottaneet brittiyhtyeiden yritykset muuttaa soundiaan maailmanvalloituksen toivossa amerikkalaistyylisemmäksi, mikä vain onnistui vieraannuttamaan Saxonin alkuperäisestä fanilaumastaan. Kaikki kun eivät voi olla Def Leppardeja

Yhtyeen laihat vuodet ja ilmastonmuutos musiikkiteollisuudessa käydään dokumentissa läpi vauhdilla. Hätäisestä loppukiristä huolimatta yhtyeen viimeisen 20 vuoden tapahtumista saa kirkkaan kuvan siitä, että Biff Byford ja (toinen alkuperäisjäsen) Paul Quinn ovat omistautuneet pitämään Saxon-brändin kunniakkaana ja levytystason jopa alkuvuosien klassikoita korkeammalla. Raskasilmeisen ja eeppisen Into The Labyrinthin materiaalia kuunnellessa asiaa ei käy kiistäminen.

Dokumenttielokuvan lähdeaineistona käytetty videomateriaali on nähtävissä omissa konteksteissaan julkaisun kakkoslevyllä. Ratkaisu on mitä oivallisin, sillä Saxonin kiihkeimmät fanit tuskin hihkuvat onnesta suosikkikappaleidensa katketessa kesken kaiken dokumenttielokuvan aikana. Kakkoslevyn myötä faneille tarjoutuu tilaisuus nähdä hittiaikojen Saxon lähes tunnin mittaisella Beat Clubin keikalla Bremenissä 1981 ja äimistellä perään heti yhtyeen vitaalisuutta vuonna 2008 taltioidussa St. George's Day -konsertissa.

Levyntekodokumentit eri aikakausilta ovat toki kiinnostavia, mutteivät oleellisia muille kuin suurimmille faneille.
Heavy Metal Thunder - The Movie tarjoaa bonuslevynsä kera lähes viisituntisen paketin brittihevin historiaa. Se on tutustumisen arvoinen julkaisu, jonka elämänmakuinen kerronta tempaa mukaansa, vaikkei Saxonista edes pitäisikään.16.12.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Battering Ram
Battering Ram
[ CD ]
Warriors Of The Road -The Saxon Chronicles Part II
Warriors Of The Road -The Saxon Chronicles Part II
[ CD+DVD ]
St. Georges Day – Live in Manchester
St. Georges Day – Live in Manchester
[ 2CD ]
Unplugged and Strung Up
Unplugged and Strung Up
[ 2CD ]
Sacrifice
Sacrifice
[ 2CD ]
http://www.facebook.com/pages/Saxon-Heavy-Metal-Thunder-The-Movie/108183079211813 http://www.coolheadproductions.com/SAXONDVD/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2813
Palaa »