Kansitaide Coheed and Cambria
The Afterman: Ascension
CD
[ Everything Evil Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Hollow
02. Key Entity Extraction I: Domino The Destitute
03. The Afterman
04. Mothers Of Men
05. Goodnight, Fair Lady
06. Key Entity Extraction II: Holly Wood The Cracked
07. Key Entity Extraction III: Vic The Butcher
08. Key Entity Extraction IV: Evagria The Faithful
09. Subtraction

Elokuvateollisuudessa on muutaman viimeisen vuoden aikana havaittu, ettei menestyksekkäitä filmisaagoja tarvitse sittenkään vesittää väljähtyneillä jatko-osilla, vaan aiheenkäsittelyssä on mahdollista palata tarinoiden alkulähteille. Suhteellisen onnistuneita esimerkkejä alkulähteille siirtymisessä on nähty mm. Star Trekin ja Apinoiden planeetan tiimoilta. Nyt Coheed and Cambria hyödyntää samaa konseptia musiikillisin keinoin.

Saatuaan The Amory Wars -saagansa päätökseen toissavuonna ilmestyneellä Year of The Black Rainbow´lla Coheed and Cambria palaa uutuuslevyllään luomaansa tarinakonseptia edeltävään aikaan. The Afterman-uutuuslevyn ensimmäisellä Ascensioniksi nimetyllä kiekolla seurataan tarinan päähenkilön Cyruksen matkaa Keyworkiin, jossa hänelle valkenee paikan merkitys. Keywork on sieluista rakennettu tuonpuoleinen, jossa hyvät ihmiset tuottavat hyvää energiaa ja pahat pahaa.

Tarinalle on luvassa jatkoa, mutta sitä saadaan odottaa ensivuoteen. Ratkaisu Afterman-levyjen julkaisemisesta yksittäisinä levyinä yhtenäisen tuplakiekon sijaan on mitä ilmeisemmin lähtöisin levy-yhtiöltä, sillä edellisen levyn jälkeen yhtyeen levylafka on vaihtunut isommasta Roadrunnerista tuntemattomampaan pikkumerkkiin. Olipa kyse taloudellisista resursseista, on huoli levymyynnistä turhaa, jos mittapuuna pidetään musiikillista tasoa. The Afterman: Ascension on kenties paras levytys, jonka Coheed and Cambria on koskaan saanut aikaiseksi. Mitään sen vähempää yhtye ei olisi voinutkaan tarjota yleisölleen paistateltuaan kuluneen vuoden aikana kyseenalaisissa otsikoissa, joita bändin entinen basisti aiheutti jouduttuaan pidätetyksi aseellisesta apteekkiryöstöstä.

Aivan kuten Amory Wars -saagassa on palattu ajassa taaksepäin, myös musiikissa on häpeilemättä otettu tutun Coheed and Cambria-soundin rinnalle vaikutteita vanhoilta konkareilta. Koskettimet levyn avaavassa The Hollow´ssa henkivät samankaltaista ajatonta mystiikkaa, jollaisia John Paul Jones taikoi Led Zeppelinin No Quarterille. Kappaleessa Goodnight, Fair Lady Claudio Sanchez kumppaneineen nostaa hattua Thin Lizzylle lynottmaisine fraseerauksineen ja maukkaine tuplakitaraharmonioineen. Ja kun menneisyyteen on lähdetty kurottelemaan, on Coheed and Cambria tuonut sieltä mukanaan paluun tehneen alkuperäisrumpalinsa Josh Eppardin.

Retrovaikutteista huolimatta alle 40-minuuttisen matkakertomuksen pääpaino pysyttelee kirkkaasti laulukeskeisessä modernissa progessa. Levyllä on tarjottavanaan hyvinkin terävähampaista nykyprogea, joka ilmentyy vivahteikkaimmin neljään eri osaan ripoteltujen Key Entity Extraction -palojen muodossa. Näistä Domino The Destitute on intensiivinen, mutta mielikuvituksekas anthem, joka lietsoo nostamaan nyrkit ilmaan ja laulamaan mukana. Siinä missä punk ja progressiivinen rock olisivat olleet mitä epätodennäköisimpiä petikumppaneita keskenään 35 vuotta sitten, nivoutuvat ne luontevasti yhteen Coheed and Cambrian käsissä kappaleissa Holly Wood The Cracked ja Vic The Butcher. Key Entity Extraction -sarja kulkeutuu neljännessä osassaan atmosfääriseen Ecagria The Faitfuliin, joka tarjoaa odottamattomia koukkuja ja ilmavaa liitoa mitä nautittavimmin lopputuloksin.

Ilmavan ulosannin ja nokkelasti kiemurtelevan soitannan muodostamaa liittoa kuullaan kappaleella Mothers Of Men, jonka sisältämät naisvokalisoinnit tarjoavat kaunista vastapainoa Sanchezin terävälle artikuloinnille.

Itsetarkoituksellisen kiemurtelun tilalle on tullut kirkasta selkeyttä ja kaunista yksinkertaisuutta, mikä ilmentyy parhaimmin U2:lta kuulostavassa The Aftermanissa raukeine äänimaisemineen. Kuulas tunnelma on niinikään läsnä levyn päättävässä Substractionissa, jota voisi luonnehtia hillityllä electronicalla kyllästetyksi avaruusbossanovaksi.
Eri äärilaidoistaan huolimatta Coheed And Cambria on saanut aikaiseksi tasapainoisesti hallitun pitkäsoiton, joka asettaa huimat odotukset Cyruksen seuraavalle etapille Keyworkissa.14.12.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Afterman: Descension
The Afterman: Descension
[ CD ]
Year Of The Black Rainbow
Year Of The Black Rainbow
[ CD ]
Good Apollo I’m Burning Star IV, Vol 2: No World For Tomorrow
Good Apollo I’m Burning Star IV, Vol 2: No World For Tomorrow
[ CD ]
Good Apollo I´m Burning Star IV - Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness
Good Apollo I´m Burning Star IV - Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness
[ CD ]
http://www.coheedandcambria.com http://fi-fi.facebook.com/coheedandcambria Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4175
Palaa »