Kansitaide KOKOELMA
Enslaved - Önd - A Tribute
2CD
[ Pictonian Records ]

( 6 )
CD1:
01. Odem Arcarum: Convoys to Nothingness
02. Island: A Monument Part III: Floating Diversity
03. Belenos: Hordalendingen
04. Wodensthrone: Slaget I Skogen Bortenfor
05. Fen: Resound of Gjallahorn
06. Wolves of Avalon: Essence
07. Darkenhold: Allfadr Odin
08. Angantyr: Eit Auga Til Mimir
09. Ribozyme: To the Coast
10. As Light Dies: As Fire Swept Clean the Earth

CD2:
01. Dordeduh: Ruun
02. Krakow: Center
03. Foscor: Return to Yggdrasil
04. Reverence: Path to Vanir
05. Lux Divina: Loke
06. Stagnant Waters: Større Enn Tid - Tyngre Enn Natt
07. Vreid: Lunar Force
08. Asmodee: Hollow Inside
09. Angmar: Midgards Eldar
10. Janvs: 793 (Slaget om Lindinsfarne)

Norjalaisen black metalin pioneeribändejä on coveroitu moneen otteeseen. Osin tämä on tapahtunut perinteisin cover-vedoin yksittäisinä biiseinä, mutta onpa osa yhtyeistä saanut kokonaiset cover-levynsäkin vuosien varrella. Enslavedin kohdalla moista on saatu kuitenkin odottaa. Mutta toisin kuin useimpien muiden cover-albumien kohdalla, Önd - A Tribute ei rakennu tunnettujen yhtyeiden varaan. Päin vastoin, levy suorastaan hehkuu tuntemattomuutta.

Jokunen tutumpikin nimi on mukaan päässyt, mutta tässäkin yhteydessä tuttuus on lähinnä underground-tasoa. Silti kokoelmasta on tehty peräti kaksilevyinen järkäle, jolle on ahdettu kaksikymmentä biisiä yhteensä kahdeltakymmeneltä eri bändiltä. Jos emme eläisi internet-aikakautta, pitäisin ratkaisua sulana hulluutena. Nykyään kun toisaalta mitä vaan voi kaupitella lähes kelle vain yli netin.

Önd - A Tribute on eittämättä kummallinen paketti. Mukaan valikoituneet bändit eivät edusta sen suuremmin tunnettavuutta kuin paikoin sitä onnistumistakaan. Mukaan on mahtunut paljon biisejä, joista en huomaa Enslavedia edes tunnistavani, vaikka suurin osa yhtyeen tuotannosta levyhyllystäni löytyykin. Osa tutuista biiseistä taas on coveroitu suoraan sanoen päin helvettiä. Osia joko soitetaan tai lauletaan eri tavalla, eikä yleensä mairittelevalla tavalla. Tai sitten korvissani on pahemman kerran vikaa.

Mielenkiintoiseksi kokoelman tekee sen, ettei siinä olla sorruttu cover-levyjen tyypilliseen ongelmaan ja keskitytty vain coveroitavan yhtyeen alkupään tuotantoon. Öndissä biisejä soitetaan aivan alkupään klassikoista lähtien nykytuotantoon asti. Toki aivan uusimmat Enslaved-biisit puuttuvat kokoelmalta tyystin, mutta muuten levyn aikajänne on biisikirjoltaan hyvä. Harmi vain, että covereita soittavat bändit eivät ole saaneet tarjontaa kuulostamaan kovinkaan hyvältä. Osalta joko puttuuvat puhtaat lauluosuudet tai sitten ne ovat vain huonosti toteutettuja.  Ennen kaikkea suurimmaksi ongelmaksi koen sen, etten paikoin edes kokenut kuuntelevani Enslaved-biisejä, vaan jotain aivan muuta.

Kokonaisuudesta ensimmäinen levy on selkeästi se parempi puolisko, paikoin jopa varsin mukavan kuuloinen paketti. Kakkoslevy tuntuu olevan selvästi heikompi, aivan kuin se olisi jokin ylijäämä-coverien koostekiekko. Ehkä näin onkin, sillä rohkenen väittää, että cover-levyn taso olisi pysynyt paljon parempana, jos siihen olisi kerätty vain levyllinen parhaita. Nyt tuntuu, että mukaan on päässyt kuka vaan jollain tavalla soittokykyinen yhtye.

Mitään covereista ei vedetä alkuperäistä varsinaisesti paremmin, eikä suurin osa sovitus tarjoa mitään uutta ja raikasta näkemystä biiseihin, ei ainakaan sillä tavalla, että versiointia voisi pitää erityisen hyvänä vetona. Pari oudompaa tulkintaa on mukana ja ne ovatkin lähinnä tasoa jäätävää paskaa. Soundeiltaan kokoelma sentään on ihan hyvää tasoa kaikin puolin.

Önd - A Tribute on epätasapainoinen paketti. Toisaalta osa biiseistä on erinomaista aineista, mutta vähemmän hyvin tehtynä. Toisaalta liiallinen kesto ja yleinen tylsänpulskeus tekevät siitä lähinnä epätribuutin. En väitä, että Önd on täysin epäonnistunut paketti, mutta erityistä kunniaa se ei Enslavedille onnistuneesti tee. Mikä pahinta, sillä ei ole minkäänlaista varsinaista arvoa Enslavedin omien levyjen rinnalla. Jos tämä ei kelpaa tosifanien kuultavaksi, keille tämä sitten on tarkoitettu?20.11.2012, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
http://pictonian.records.free.fr/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1797
Palaa »