Kansitaide Ahola, Jarkko
Ave Maria - Joulun klassikot
CD
[ Warner Music Finland ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Ave Maria
02. Sylvian joululaulu
03. En etsi valtaa loistoa
04. Mielenrauhaa
05. Varpunen jouluaamuna
06. Sydämeeni joulun teen
07. Nessun Dorma
08. Tonttu
09. Jouluyö, juhlayö
10. Adagio

Kun muusikolle tarjotaan tilaisuutta päästä työskentelemään suuren orkesterin ja kuoron kanssa, on selvää, että kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus. Jos käsky käy, silloin myös mennään, vaikka liikuttaisiin omien mukavuusalueiden ulkopuolella. Siten artisti voi myös oppia jotain uutta ja kehittyä. Entistä haastavammaksi homma käy, kun muusikon eteen lyödään tuhansia kertoja kuultuja joululauluja, sillä niihin pitäisi onnistua puhaltamaan jotain omaleimaisuutta ja mahdollisesti päihittämään aiemmat klassikoiksi muodostuneet tulkinnat.

Kotimaan hevilaulajien kärkikastiin lukeutuvalle Jarkko Aholalle joululaulujen esittäminen sinällään ei ole vierasta aluetta, onhan miestä nähty ja kuultu aiemmin Raskasta joulua -kiertueilla. Sen sijaan Bratislavan sinfoniaorkesterin ja Sibelius-lukion kamarikuoron kanssa työskentely on Aholalle uusi aluevaltaus.

Levylle Ave Maria - Joulun klassikot on valittu kymmenen jouluista laulua, jotka liikkuvat perinteikkäiden sävelmien, uusien klassikoiden ja ei niin jouluun sidoksissa olevien kappaleiden välimaastossa. Kepeästi ilottelevat joulujollotukset loistavat poissaolollaan ja levyn tunnelma pysyttelee hartaalla linjalla.

Kauniin hartaat joululaulut tarjoavat Aholalle huikean näyttämön äänenpaisutteluun ja vivahteikkaampaan äänenkäyttöön kuin mihin on totuttu mm. Teräsbetonin ja Northern Kingsin kohdalla. Tutut hevimiehen maneerit pääsevät esiin oopperamaailmasta tutuissa Ave Mariassa ja Nessun Dormassa, joista jälkimmäistä itse edesmennyt Luciano Pavarotti piti yhtenä maailman haastavimmista lauluteoksista. Tästä Ahola suoriutuu hienosti, mutta henkilökohtaisesti puhuttelevampaa on kuulla miehen herkempää äänenkäyttöä perinteikkäämmissä joululauluissa kuten Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, En etsi valtaa loistoa ja Tonttu.

Kaikista laaja-alaisimmin Ahola pääsee käyttämään ääntään Kassu Halosen uuden ajan jouluklassikoksi muodostuneessa sävellyksessä Sydämeeni joulun teen, jossa solistin ääni taipuu matalammasta skaalasta Aholan tavaramerkiksi muodostuneeseen korkeaan hevivibratoon. Aholan joululevyn myötä selviää omaksuuko kansa toisen kiekolle päätyneen Halos-sävellyksen Mielenrauhaa samankaltaiseksi klassikoksi jollaiseksi Vesa-Matti Loirin tulkitsema Sydämeeni joulun teen on muodostunut.

Instrumenttisovituksiltaan perinteitä kunnioittava, mutta Aholan puolelta yllättävä joululevy on onnistunut vangitsemaan tyylikkäästi sen taianomaisen, hartaan joulutunnelman, joka monilta on päässyt unohtumaan kauppiaiden ja markkinamiesten muodostuneen kerskakulutusjuhlan keskellä.14.11.2012, Kalevi Heino
http://www.jahola.com/ http://www.facebook.com/JAholaOfficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4494
Palaa »