Kansitaide Threshold
Wounded Land (Definitive Edition)
CD
[ Nuclear Blast ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Consume to Live
02. Days of Dearth
03. Sanity's End
04. Paradox
05. Surface to Air
06. Mother Earth
07. Siege of Baghdad
08. Keep It with Mine
09. Intervention
10. Conceal the Face
11. Shifting Sands

Kesto: 73:04

Tänä vuonna näyttävän paluun March of Progress -albumilla tehnyt brittiläinen Threshold julkaisee nyt myös vanhemmat levynsä uusilla bonusbiiseillä. 90-luvun alkupuolella yhtye oli vielä yksi kitaristi-tuottaja Karl Groomin lukuisista projekteista (Shadowland, Strangers on a Train), mistä kielii muun muassa se, että neljällä ensimmäisellä levyllä laulaa kolme eri vokalistia sekä soittaa neljä eri rumpalia. Vuosien saatossa yhtye kuitenkin vakiinnutti itsensä yhtenä progressiivisen metallin merkittävimmistä yhtyeistä. Toisaalta myös päätoimiset biisintekijät, eli Groom sekä kosketinsoittaja Richard West, ovat olleet mukana ensimmäisestä levystä lähtien, mikä on taannut yhtyeen musiikille tiettyä pysyvyyttä.

Wounded Land on yhtyeen debyyttialbumi vuodelta 1993. Levyllä laulaa yhtyeeseen vuonna 2007 palannut Damian Wilson. Edellisen kerran levy julkaistiin, kun InsideOut tuuppasi pihalle remasteroidut Special Editionit kolmesta ensimmäisestä levystä vuonna 2001. Tällä kertaa levyjä ei ole varsinaisesti uudelleenmasteroitu, mutta soundipuoleen on kuitenkin tehty kitaristi Groomin mukaan ainakin pientä hienosäätöä. Erot ovat kuitenkin melko huomaamattomia, sillä Wounded Land on soundeiltaan edelleen diskanttivoittoinen ja ohut, ja pomppaa välillä vähän särön puolelle.

Uuden Definitive Editionin bonusbiiseissäkään ei ole mitään uutta, jos sattuu omistamaan muutama vuosi sitten julkaistun Paradox - The Singles Collection -boksin, jolle oli kerätty pseudosinglejä ja niiden kylkeen aiemmin julkaisemattomia bonuskappaleita sekä vaihtoehtoversioita tutummista kappaleista. Bonukset ovat ihan mukava lisä, mutta esimerkiksi Wounded Landin kohdalla ne paisuttavat mitan yli 70 minuuttiin ja rikkovat siinä samalla alkuperäisen kokonaisuuden, kuten nyt bonuksilla on tapana tehdä ylipäätään.

Debyyttilevyksi Wounded Land on kuitenkin yllättävän kypsä. Tutut Threshold-tavaramerkit, kuten tukeva riffittely ja tarttuvat kertosäkeet ovat läsnä jo ensimmäisellä levytyksellä. Hämmentävintä on kuitenkin ehkä se, että Damian Wilson kuulostaa parisenkymmentä vuotta nuorempana aivan yhtä hyvältä kuin tänäkin päivänä. Biisimateriaali on läpi levyn jokseenkin tasokasta, eikä yhtye kaihda hankaliakaan biisirakenteita. Levyn kirkkaimmat helmet ovat iskevä Paradox sekä herkkä balladi Keep It with Mine.

Temaattisesti Wounded Land käsittelee melko raskaita aiheita, kuten ympäristökatastrofeja, huumeongelmia sekä sotaa. Jonkinlaisena temaattisena runkona toimii yhdysvaltalaisen scifi-kirjailijan, Stephen R. Donaldsonin, Thomas Covenant -kronikoiden toisen trilogian ensimmäinen opus The Wounded Land (1980, ei suomennettu). Kaksikymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen levy on lyyrisesti edelleen täysin ajankohtainen.

Alkujaan kahdeksan kappaleen mittaisen levyn ainoa uusi kappale on Shifting Sands, joka sekin kyllä löytyy aiemmin mainitulta Paradox-boksilta. Bosnian sodasta kertova Intervention on aivan ensimmäinen Thresholdin levyttämä kappale, josta on tehty useampikin versio. Conceal the Face oli mukana jo vuonna 2001 julkaistulla Special Editionilla. Kaiken kaikkiaan vanhastaan Wounded Landin omistavat voivat hyvällä omallatunnolla jättää uuden version kauppaan. Sen sijaan niille Threshold-faneille, jotka ovat tutustuneet yhtyeeseen vasta Mac-aikakauden levyillä tai peräti vasta March of Progressilla, levy on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.24.09.2012, Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Legends of the Shires
Legends of the Shires
[ 2CD ]
For The Journey
For The Journey
[ CD ]
Hypothetical (Definitive Edition)
Hypothetical (Definitive Edition)
[ CD ]
Critical Mass
Critical Mass
[ CD ]
Subsurface
Subsurface
[ CD ]
http://www.thresh.net Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2548
Palaa »