Kansitaide Pentagram
MMXII
CD
[ Sony Music Turkey ]

( 8 )
01. Sand (D.I.O.U.)
02. Now and Nevermore
03. Geçmişin Yükü
04. Beyond Insanity
05. Doğmadan Önce
06. Wasteland
07. It’s Dawn Again
08. Disturbing The Peace
09. Uzakta
10. Ápokalips

Jo hetken aikaa ehdin hihkua riemusta saadessani toimituksen ylikomentajalta nipullisen arvosteltavia levyjä, varsinkin kun pintapuolisesti pläräämieni levyjen joukosta osui silmiini Pentagramin nimi. Tarkempi syynäys tuotti pettymyksen, kun kävikin ilmi, ettei kyseessä ollutkaan Bobby Lieblingin johtaman doom-veteraaniryhmän uutuuslätty, vaan tyystin toisen, turkkilaisen Pentagramin hengentuote.

Karvasta pettymystä ei tarvinnut kauaa niellä asetettuani levyn soittimeen. Lyhyesti sanottuna turkkilaisessa Pentagramissa ei ole mitään muuta vikaa kuin sen nimi. Netissä suoritetun taustapenkomisen jälkeen onkin kysyttävä miksei yhtye voisi käyttää aiemmin käyttämäänsä Mezarkabul-nimeä? Sillä säästyttäisiin monelta sekaannukselta.

Länsimaisella hapatuksella ja stereotypioilla kyllästetyille korville onkin suunnaton riemu päästä tutustumaan hieman eksoottisemmilla vivahteilla maustettuun musiikkiin, jossa länsimaisella soundilla soitettu metalli yhdistyy luontevasti Lähi-Idän alueen musiikkiperinteestä ammentaviin rakenteisiin. Sen kummemmin turkkilaiseen Pentagramiin aiemmin perehtymättömänä en osaa sanoa missä asemassa MMXII seisoo yhtyeen tuotannossa, mutta ainakin se onnistuu tekemään allekirjoittaneeseen lähtemättömän vaikutuksen.

Pentagramilla on hallussaan keino yhdistää runnovat riffit epätavallisiin tahtilajeihin ja melodisiin sävelrakenteisiin tavalla, joka jaksaa pitää kuulijan huomion koko levyn 53-minuuttisen keston ajan. Osa vangitsevan tunnelman luomisesta kuuluu tyylitajuisen kitaristikaksikon ohella vahvaääniselle vokalisti Gökalp Ergenille, jonka ääni taipuu tarvittaessa rankempaankin ääntelyyn ilman, että lopputulos kuulostaisi teennäiseltä. Vaikka osa levyn kappaleista on esitetty yhtyeen omalla kotikielellä, ei englannin vaihtumista turkkiin aina edes huomaa, sen verran luontevasti kummatkin kielet istuvat Ergenin suuhun.

Epätavallisten tahtilajien käyttämisestä huolimatta Pentagramia ei voi luonnehtia progressiiviseksi metallibändiksi, sillä musiikista puuttuvat lajityypille ominaiset pitkät instrumentaalijaksot. Pikemminkin Pentagramin juuret ovat etnisillä vaikutteilla muokatussa melodisessa thrash metallissa, kuten kappaleesta Beyond Insanity käy hyvin ilmi.

Siitäkin huolimatta, että MMXII on kestävä kokonaisuus, sieltä nousevat edukseen jännittävän sävelkuvion omaava Now and Evermore ja eeppinen Ápokalips, joka vie levyn häikäisevään päätökseen. Etnisiä vivahteita ei kuitenkaan ole ripoteltu aivan kaikkiin kappaleisiin ja iommimaisen kitatariffin omaava Wasteland todistaa metallimusiikin olevan universaali kieli, jolle maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä.14.09.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Curious Volume
Curious Volume
[ CD ]
All Your Sins
All Your Sins
[ DVD ]
When the Screams Come
When the Screams Come
[ DVD ]
Last Rites
Last Rites
[ CD ]
Be Forewarned
Be Forewarned
[ 2LP ]
http://www.myspace.com/pentagramakamezarkabul Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 2371
Palaa »