Kansitaide Morse, Neal
Momentum
CD
[ Radiant Records ]

( 7 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Momentum
02. Thoughts Part 5
03. Smoke and Mirrors
04. Weathering Sky
05. Freak
06. World Without End

Pressitiedotteen mukaan Neal Morse joutui buukkaamaan studion Momentumin äänitystä varten ajaksi, joka oli tämän vuoden osalta ainoa mahdollinen rumpali Mike Portnoylle sopiva ajankohta. Ainoana ongelmana oli, ettei Morse ollut kirjoittanut yhtä kappaletta enempää uutta materiaalia valmiiksi. Edessä häämöttävään studiosessioon oli aikaa kaksi viikkoa ja tässä ajassa hänen oli sitten kirjoitettava uudet kappaleet.

Pieni paine ei ole koskaan ollut pahasta luovuudelle, mutta Momentumia kuunnellessa on helppo todeta, ettei toinen ylimääräinen kaksiviikkoinen sävellystyötä varten olisi ollut pahitteeksi. Tuskastuttavan selväksi asia tulee 33-minuuttisen World Without Endin kohdalla, joka varhaista Spock's Beardia muistuttavine teemoineen kuulostaa hieman liian hätäisesti kyhätyltä ja ylivenytetyltä eepokselta. Teoksessa on toki paljon hyviä ideoita, mutta myös luvattoman paljon turhia löysiä, jotka poistamalla siitä olisi saanut aikaa ja kuuntelukertoja kestävän pikkumammutin.

Tässä olivatkin sitten huonot uutiset, sillä kiekon muut kappaleet ovat sangen onnistuneita tuotoksia palauttaen mieleen Lifelinen ja Spock's Beardin Day For Nightin tunnelmat. Tässä hengessä levy polkaistaan käyntiin reippaalla nimikappaleella, joka jää välittömästi mieleen, eikä vähiten yltiöpositiivisen tunnelmansa ansiosta. Spock's Beard-kaikuihin palataan Beware of Darknesilla aloitetun Thoughts-saagan myötä, jossa ollaan nyt edetty viidenteen osaan asti. Randy Georgelta sävellysapua saadussa Thoughts Part 5:ssä soitto on ilahduttavan rönsyilevää ja lauluosiot kuin suoraan Gentle Giantin kaanonista, mutta homma pysyy tiukasti hanskassa.

Kaikkein positiivisinta tiukassa äänitysaikataulussa on varmasti ollut se, että Morsella ja kumppaneilla ei ole ollut aikaa ahtaa kappaleiden äänimaailmaa täyteen. Parhaimmin tämä tulee esiin Smoke and Mirrorsissa, joka hauraan tunnelmansa ja pelkistettyjen koskettimiensa puolesta voisi olla peräisin Rick Wright -vainaan (Pink Floyd) sävelkynästä.

Groovaavasti svengaavaa komppia ja raskaita riffejä The Conflict: Do You Know My Namen tyylisesti yhdistelevän Weathering Skyn kohdalla kuulija viimeistään havahtuu, että tällä levyllä Morse on pitäytynyt hengellisestä julistamisesta ja pitänyt laulujensa aiheet yleismaallisina. Uskonasioita sivutaan beatlesmaisessa Freakissa, jonka sanoitukset muutamat kristillisen maailmankatsomuksen omaavat pikkusielut luultavasti tulevat käsittämään väärin.
Musiikillisesti Momentum ei luovi uusia uria ja sitä voi pitää silkkana summaationa Neal Morsen hallitsemasta sävelkielestä. Kristillistä sanomaa vierastavat progressiivisen rockin ystävät sen sijaan riemuitsevat Morsen paluusta yleismaallisempaan sanastoon. Aika näyttää, onko kyseessä vain yhden levyn kestävä vierailu vai pidempiaikainen suunnanmuutos.12.09.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
So Many Roads
So Many Roads
[ 3CD ]
Lifeline
Lifeline
[ CD ]
Sola Scriptura & Beyond
Sola Scriptura & Beyond
[ CD ]
? Live
? Live
[ 2CD ]
Sola Scriptura
Sola Scriptura
[ CD ]
http://www.nealmorse.com/ http://www.facebook.com/nealmorse Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1882
Palaa »