Kansitaide Blackmore's Night
A Knight In York
DVD
[ EMI/UDR ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Locked Within The Crystal Ball
02. Gilded Cage
03. The Circle
04. Journeyman
05. World of Stone
06. The Peasant’s Promise
07. Toast to Tomorrow
08. Fires At Midnight
09. Barbara Allen
10. Darkness
11. Dance of The Darkness
12. Candelion Wine
13. All the Fun of the Fayre
14. First of May

Yorkin matkailunedistämisvideona alkava A Knight In York kuljettaa katsojan idyllisistä kaupunkimaisemista vanhaan oopperataloon, joka toimii näyttämönä Blackmore's Nightin viimeisimmälle konserttitallenteelle. Paikalla ei kuitenkaan ole merkitystä, koska esiintyjiin keskittyvän kameratyöskentelyn ansiosta esiintymispaikka voisi hyvinkin olla missä tahansa.

Mutta se millä on merkitystä, on Blackmore's Night itsessään. Vaikka ryhmän edellisestä konsertti-dvd:stä Paris Moon on vierähtänyt aikaa vain viisi vuotta, puoltaa A Knight In York paikkaansa. Ennen kaikkea Ritchie Blackmoren ja Candice Nightin ympärille rakennetun renessanssiyhtyeen tuore konserttitaltiointi todistaa ryhmän ottavan edelleen tietoisia riskejä ja katsovan menneisyyden sijaan tulevaisuuteen. Näin siitäkin huolimatta, että Blackmore's Nightin musiikki pohjautuu romantisoidulla pophenkisyydellä kuorrutettujen traditionaalisten kansanmusiikkisävelmien kierrättämiseen.

Pääosin kahden viimeisimmän studiolevyn materiaaliin pohjautuva settilista ei liiemmin kosiskele yleisöä, eikä yhtyeen aiemmista keikkasuosikeista ole kelpuutettu mukaan muita kappaleita kuin joka kerta sykähdyttävä Fires At Midnight. Mestarikitaristin rock-menneisyyteen ei kappalelistalla kurkisteta kertaakaan, mikä vain alleviivaa entisestään sitä tosiseikkaa, että Blackmore's Nightilla on selkeästi oma identiteetti.

Vaikka Blackmore's Nightin kokoonpano on muuttunut radikaalisti Yorkin konsertin jälkeen, todistaa ryhmä, että se on vuosien saatossa muokkaantunut Ritchie Blackmoren “kivasta pikkusivuprojektista” vakavasti otettavaksi kansanmusiikkiryhmäksi, jota voidaan verrata Steeleye Spanin ja Fairport Conventionin kaltaisiin instituutioihin. Erityisesti saksalaisen Geyers-yhtyeen Albert Dannenmannin antaman panoksen myötä Blackmore's Nightin hengenheimolaisuus em. folk-pioneereihin korostuu entisestään, vaikkei viulisti Elizabeth Caryn roolia tai pakanakomppien ja rock-ilmaisun välimaastossa sujuvasti seikkailevan Malcolm Dickin panosta ryhmään sovi väheksyä.

Vanhan ohjelmiston siivoamisen myötä Blackmore's Nightista on tullut johdonmukaisempi, eikä sen settilista Yorkissa poukkoile yhtä kulmikkaasti kuin aiemmilla konserttitaltioinneilla. Jännitettä konsertista ei suinkaan puutu, onhan Ritchie Blackmore aina ollut tunnettu arvaamattomana esiintyjänä. Yleisöä kaihtavan kameratyöskentelyn ansiosta on mahdotonta sanoa miten moni yleisöstä on tullut paikalle seuraamaan Blackmore's Nightia vaiko kitarasankaria nimeltä Ritchie Blackmore, mutta kotikatsomosta käsin seuratessa Stratocaster kaivetaan esiin oikeassa kohdassa jo konsertin alkupuolella ja pakataan kitaralaukun uumeniin neljäntenä esitetyn Nordman-lainan Journeymanin (orig. Vandraren) jälkeen. Jännityksen lauettua esitys jatkuu entistä luontevammin ja intiimi tunnelma jatkuu loppuun asti, jolloin Blackmore's Night esittää kaikkien hämmästykseksi riisutun, mutta äärimmäisen onnistuneen tulkinnan The Bee Geesin First of Maysta. Uutta pehmeyttäkin tuittupäisestä kitaristista nähdään, kun lavalle taapertaa World of Stonen aikana Ritchien ja Candicen pieni Autumn-tytär.

Blackmore´s Nightin viimeisimpien studiolevyjen toteutukset ovat jättäneet paljon toivomisenvaraa, mutta A Knight In York todistaa ilahduttavasti, että sama kappalemateriaali pääsee oikeuksiinsa vasta konserttilavalla. Tämä on silkkaa taikaa.12.09.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Dancer and the Moon
Dancer and the Moon
[ CD ]
Autumn Sky
Autumn Sky
[ CD ]
Secret Voyage
Secret Voyage
[ CD ]
Paris Moon
Paris Moon
[ CD+DVD ]
Winter Carols
Winter Carols
[ CD ]
http://www.blackmoresnight.com http://www.candicenight.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2687
Palaa »