Kansitaide Gillan, Ian & Iommi, Tony
WhoCares
2CD
[ earMusic/Edel ]

( 6 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. Out Of My Mind ft. Jon Lord, Linde (HIM), Jason Newsted (Metallica), Nicko McBrain (Iron Maiden)
02. Black Sabbath: Zero The Hero
03. Ian Gillan ft. Iommi, Ian Paice and Roger Glover: Trashed
04. M. Ratzinkis ft. Ian Gillan: Get Away
05. Tony Iommi ft G.Hughes: Slip Away
06. Gillan: Don’t Hold Me Back
07. Ian Gillan: She Thinks It’s A Crime
08. Repo Depo ft. Ian Gillan: Easy Come, Easy Go
09. Deep Purple ft.R.J. Dio: Smoke On The Water

CD2:
01. Holy Water
02. Black Sabbath: Anno Mundi
03. Tony Iommi ft. G. Hughes: Let it Down Easy
04. Ian Gillan: Hole in My Vest
05. Gillan & Glover ft. Dr.John: Can’t Believe You Wanna Leave me
06. Ian Gillan & The Javelins: Can I Get A Witness
07. Garth Rockett & The Moonshiners aka Ian Gillan: No Laughing in Heaven
08. Ian Gillan: When A Blind Man Cries
09. Deep Purple: Dick Pimple

Hieman harhaanjohtavasti Ian Gillanin ja Tony Iommin nimiin pannun WhoCares-tuplan etukansi saattaa jo hetken aikaa herättää vanhan koulukunnan heviharrastajissa toivonkipinää tai pelonsekaisia tuntemuksia kaksikon yhtyeenlyöttäytymisestä, mutta levyn takakannen silmäily paljastaa tuota pikaa asian todellisen laidan.

Viime vuonna ilmestyneellä Who Cares -singlellä Out Of My Mind / Holy Water Gillan ja Iommi keräsivät varoja Armeniassa sijaitsevan jerevanilaisen musiikkikoulun hyväksi, mutta ilmeisesti lisävarojen kerääminen on ollut tarpeen. Tätä tarkoitusta varten Gillan ja Iommi ovat koostaneet kokoelmatuplan, johon on viime vuotisen hyväntekeväisyyssinglen lisäksi sisällytetty kumppanusten omilla tahoillaan tekemiä äänityksiä. Valikoiman joukossa on niin aiemmin julkaisematonta materiaalia kuin henkilökohtaisia suosikkikappaleita, jotka ovat tekijöiden mielestä jääneet paitsioon.

Kuten monien eri artistien musiikkia sisältävien kokoelmien laita usein on, ei WhoCares-tupla etene poukkoilematta. Suurin osa kokoelman materiaalista on lähtöisin Gillanin puolelta ja tämän kappalevalintoja kuunnellessa käy hyvin selväksi, ettei laulaja ole Deep Purplen ulkopuolisissa projekteissa kiinni vain yhdessä musiikkityylissä, vaan suuntaukset rönsyilevät vanhoista rhythm´n´blues-nostalgioinneista (Can I Get A Witness) eksoottisemmille poluille (Get Away). Kiinnostavimpia Gillan-kappaleita kokoelmalla edustavat ainoastaan seiskatuumaisilla aiemmin julkaistut She Thinks It´s A Crime ja Hole In My Vest, joille on viimeinkin löytynyt koti digitaalisessa muodossa. Ennen julkaisematon Easy Come, Easy Go paljastaa viimeinkin mihin suuntaan Gillan oli musiikillisesti menossa juuri ennen liittymistään takaisin Deep Purplen riveihin 1990-luvulla. Luonnollisesti mukaan on ympätty tarpeeton keikkaversio Smoke On The Waterista, tällä kertaa Lontoon Sinfonikkojen ja Ronnie James Dion vahvistuksella esitettynä.

Tony Iommin ainutlaatuisen kitarasoundin ansiosta tämän kappale-edustuksessa ei ole yhtä suuria suunnastapoikkeamisia kuin Gillanilla. Erityisen tervetulleita täkäläisten fanien näkökulmasta on Fused-levyn sessioissa äänitettyjen bonuskappaleiden sisällyttäminen, sillä ennen tätä kokoelmaa Slip Away ja Let It Down Easy ovat olleet saatavana ainoastaan Japanin markkinoilta ja ladattavassa muodossa. Rikollisen vähälle huomiolle jäänyt Anno Mundi muistuttaa, ettei Tony Martinin kausi Black Sabbathin keulilla ollut suinkaan niin toivoton kuin historiankirjat ovat sittemmin pyrkineet väittämään. Eikä sitä täysin ollut Gillaninkaan hetkellinen vierailu samaisessa yhtyeessä, sillä ryhmä onnistui saamaan aikaiseksi muutaman aikaa kestäneen helmen, joista kokoelmalle on valittu Zero The Hero alkuperäisversiona ja Trashed uudelleenäänitettynä tulkintana.

Ottaen huomioon, että kokoelma ilmestyi vain muutamaa päivää ennen kuin maailma sai suru-uutiset Jon Lordin poismenosta, on useimmilta aiemmin kuulematta jäänyt Dick Pimple -jami osuva lopetustribuutti, joka väläyttää urkurimaestron humoristisempaa puolta. Toisin kuin kansitekstit väittävät kyseinen jamituokio ei ole ennen julkaisematon, vaan kyse on Purplen englantilaisen faniyhdistyksen julkaisemasta The Turtle Island Shuffle-singlestä, jossa kuultiin ensimmäistä kertaa Steve Morsea Deep Purplen riveissä.

Kaikkein parhain lähestymistapa WhoCares-tuplaan on ottaa se yhteen kasattujen harvinaisuuksien kirjastona, josta voi kuunnella kappaleen jos toisenkin tarpeen mukaan. Sujuvasti eteneväksi kokonaisuudeksi tästä koosteesta ei ole, mutta ainakin se palvelee hyvää asiaa ja kompletisteja, ja muistuttaa hetkittäin ylenkatsottujen helmien olemassaolosta.12.09.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Who Cares: Out Of My Mind / Holy Water
Who Cares: Out Of My Mind / Holy Water
[ CDS ]
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2521
Palaa »