Kansitaide Headspace
I Am Anonymous
CD
[ InsideOut ]

( 7- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Stalled Armageddon
02. Fall of America
03. Soldier
04. Die with a Bullet
05. In Hell's Name
06. Daddy Fucking Loves You
07. Invasion
08. Big Day

Kesto: 73:37

Progressiivisen metallin saralla brittiläistä Headspacea voidaan pitää jonkin sortin superbändinä. Yhtyeen tunnetuimmat jäsenet lienevät vokalisti Damian Wilson (Threshold, Ayreon, Star One) sekä koskettimista vastaava Oliver ”Rickin poika” Wakeman. Basisti Lee Pomeroy on taas tuttu muun It Bitesista, joka julkaisi kevättalvella erinomaisen Map of the Past –levyn. Kokoonpanollisesti yhtye on muutenkin parasta A-ryhmää. Tästä huolimatta tai ehkä juurikin tästä syystä yhtyeen debyyttialbumi I Am Anonymous jää hieman etäiseksi tapaukseksi.

Vaikka I Am Anonymous on yhtyeen ensimmäinen kokopitkä, ei Headspace ole pika pikaa kokoon kyhätty kehitelmä. Virallisen biografian mukaan yhtye pistettiin kasaan ”mitäs jätkät, jos perustettais bändi” -periaatteella ja ensimmäinen EP I Am julkaistiin 2007. Samoihin aikoihin Wilson liittyi uudelleen (kolmatta kertaa) Thresholdin riveihin, hätäapupaikkaamaan yllättäen eronnutta Andrew ”Mac” McDermottia.

Headspacen debyytti on kerännyt kehuja laajalti. Useampikin taho julisti sen jo toukokuun julkaisun aikaan vuoden levyksi, vaikka levyvuotta oli jäljellä vielä toinen puolikas. Progressiivisen metallin perinteitä kunnioittaen se ei ole enempää tai vähempää kuin täysiverinen teema-albumi, jonka pohjana on Elisabeth Kübler-Rossin kaavailema viisiportainen malli, jonka eri tasoja ihmiset käyvät läpi traumaattisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi sodassa. Viisiportaiseen malliin kuuluvat tasot ovat kieltäminen, viha, kaupankäynti, lamaannus ja hyväksyminen. Malli ei ole kronologinen, eivätkä tasot aina seuraa toisiaan loogisesti. Ihminen voi esimerkiksi juuttua kieltämisen tasolle, eikä kykene tai halua käsitellä traumaattista kokemusta mitenkään. Ja niin edespäin.

I Am Anonymousin temaattinen runko on kieltämättä kiehtova, mutta koska kukaan ei (jälleen kerran) vaivautunut skannaamaan levyn lyriikoita digitaalisen promon kylkiäiseksi, keskittyy arvostelun anti enemmänkin musiikilliseen puoleen. Mikä ei ole välttämättä hirveän huono asia. Musiikillisesti Headspace on tekijöidensä näköinen albumi. Se on raskas, monipolvinen ja täynnä soitannollista taituruutta. Damian Wilson laulaa yli nelikymppisenä – yhtään liioittelematta – paremmin kuin koskaan.

Soundillisesti Headspace on yhtä lailla laatutyötä, mutta syystä tai toisesta biisit eivät vain iske. Levyn avaava Stalled Armageddon on kontrastirikas rykäisy, jota seuraa eeppinen Fall of America. Akustissävytteinen Soldier taas vie kuulijan lähelle Damian Wilsonin soolomateriaalia. Teemansa mukaisesti levy siirtyy luontevasti tunnetilasta toiseen, mutta 73 minuutissa on liikaa materiaalia lähestulkoon mille tahansa levylle. Tästä huolimatta Headspace on tutustumisen arvoinen kaikille progressiivisen metallin faneille, vaikka ei olekaan mikään raja-aitoja murtava teos. Minun mielestäni.05.09.2012, Esko Juhola
http://headspaceonline.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1421
Palaa »