Kansitaide Jupi7er
Pakettimatka Dimensioon
CD
[ The Fried Music Oy ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Dimensio
02. Poimuajo
03. Hei Scotty Beam Me Up
04. Ihmishirviö
05. Inkarnaatio
06. Magneettikentät
07. Avaruusmies
08. Jupiter
09. Voima

Vuonna 1972 Brittilän Top Of The Pops -ohjelmassa nähtiin vain muutaman viikon välillä kaksi hyvinkin erilaista avaruudenvalloittajaa. Ensin Ziggy Stardustiksi muuntautunut David Bowie marsilaisine hämähäkkeineen shokeerasi vanhempia katsojia radikaaleine glam-lookeineen, näyttäen siltä kuin hän tosiaankin olisi tipahtanut Maan kamaralle toisesta maailmasta. Pari kuukautta myöhemmin Hawkwind pääsi samaiseen ohjelmaan ainoaksi hitikseen jääneellä Silver Machinella, mutta toisin kuin Bowie tämä huumeita kaihtamaton pitkätukkalauma näytti esiintyessään siltä kuin se yrittäisi kaikin voimin irtautua Maan vetovoiman kahleista ja sinkoutua toisissa galakseissa sijaitseville kiertoradoille. Musiikillisesti tahot eivät olisi voineet olla kauempana toisistaan, vaikka molemmat vaikuttivat omalla tavallaan muutaman vuoden päästä räjähtäneeseen punk-aaltoon. Bowie osui ajan hermoon ylitseampuvan lookinsa ja glamrock-anthemiensa kanssa. Hawkwindin avaruussuhinalla ja kosmisella hippeilyllä kuorrutetun spacerock-kuoren alta sen sijaan paljastui sangen rosoisesti, mutta tiukasti soittava rockryhmä, joka iski muun muassa Johnny Rottenin ja Jello Biafran tajuntaan lähtemättömästi.

40 vuotta myöhemmin Hawkwindin ja glam-kauden David Bowien avaruuteen sinkoama nuottisade on laskeutunut takaisin Maan kamaralle ja löytänyt paikkansa Suomesta. Uudelleensäteilytyksen myötä nuottitomu on saanut uusia muotoja, vaikka pohjimmiltaan Jupi7erin soundi on yhdistelmä pöyhkeää glam rockia ja räävitöntä punk-asennetta.

Muun muassa Uniklubin, Negativen ja Bloodpitin jäsenistä kasattu Jupi7er osoittaa debyyttilevyllään Pakettimatka Dimensioon, että ryhmältä löytyy omaa identiteettiä siinä määrin, ettei yhtyettä voi kuitata kuriositeetinomaisena sivuprojektina. Vaikka levyn keskeisinä teemoina toimivat avaruus ja yhteiskunnalliset havainnot epäkohdista ihmisyyteen, seikkaillaan Calliston (Teemu Rajamäki) kynäilemissä kappaleissa erilaisissa ulottuvuuksissa.

Levy potkaistaan käyntiin armottomasti runnovalla nimikappaleella, jossa on samanaikaisesti kiehtovan vinksahtanut ja jylhä tunnelma. Moottoripäinen vauhti isketään silmään punk-henkisessä Poimuajossa, joka lyhykäisyydessään pistää jalan vipattamaan ja paranoian heräämään. Radioystävällinen Hei Scotty Beam Me Up kuljettaa kuulijan keskelle Amsterdamin postikorttimaisemiin ja punaisten lyhtyjen alle, mutta kunkin omien arvailujen varaan jää noustaanko laulussa korkeuksiin fyysisesti vaiko vain korvin välissä. Yhtä moniselitteiset sanoitukset löytyvät myös kappaleesta Jupiter, joka yhdistää letkeää reggaeta pogoiluun yllyttävään kertosäkeistöön ja rivakkaan punk-asenteeseen.

Synkempiin tunnelmiin sukelletaan doom-henkisessä Ihmishirviössä, joka on hätkähdyttävä minitutkielma suomalaisesta yhteiskunnan vitsauksesta. Runnovista äänimaisemista Jupi7er siirtyy avaruuden laajuutta kuvastaviin äänimaisemiin kappaleessa Inkarnaatio, joka etäisine syntetisaattoreineen saa kuulijan tuntemaan kuin kappale olisi esitetty kaukana leijuvassa sukkulassa Maan häämöttäessä kaukaisena pisteenä.

Kappaleessa Magneettikentät Jupi7er iskee samanlaisen punk-vaihteen päälle kuin CMX vastaavalle tuulelle heittäytyessään. Pelottavan läheltä Sabbath Bloody Sabbathin  kitarariffiä liippaavassa Avaruusmiehessä vältytään plagiointisyytöksiltä pukemalla riffi onnistuneesti täysin toisenlaiseen glam-asusteeseen. Punk-vaihde lyödään vielä kerran päälle levyn päättävässä kappaleessa Voima, joka rivakan ilmaisunsa ohella innostuu myös rönsyilemään yllättävämmillekin teille.

Imperiumin puolesta on pakko kiittää matkanjärjestäjää. Pakettimatka Dimensioon pysyy hienosti kasassa ja variaatioita matkakohteen aikana on riittämiin. Välillä utuisesta matkasta herätellään töyssyillä, kun poimuajo vaihdetaan päälle, mutta se ei menoa haittaa. Pikemminkin päinvastoin. Toivotaan, ettei pakettimatka ei jäänyt ainutkertaiseksi, vaan myös lisääkin olisi luvassa?

 17.08.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Galileo
Galileo
[ CD ]
http://jupiter.gs/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4423
Palaa »