Kansitaide Stratovarius
Under Flaming Winter Skies - Live in Tampere
DVD
[ earMusic/Edel ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Intro
02. Under Flaming Skies
03. I Walk to My Own Song
04. Speed of Light
05. Kiss of Judas
06. Deep Unknown
07. Guitar solo
08. Eagleheart
09. Paradise
10. Visions
11. Bass solo
12. Coming Home
13. Legions of the Twillight
14. Darkest Hours

15. Jörg's speech
16. Burn
17. Behind Blue Eyes
18. Winter Skies
19. Keyboard solo
20. Black Diamond

Encore:
21. Father Time
22. Hunting High and Low

Bonukset:
01. Dokumentti: Rewinding from the past to 2012
02. Elysium 5.1 mix (blu-ray only)

Vaikka Stratovariuksessa ei vuoden 1995 jälkeen ole ollut yhtäkään alkuperäistä jäsentä, monille metallimusiikinharrastajille yhtyeen todellinen tarina alkoi vasta tuolloin. Timo Kotipelto oli liittynyt yhtyeeseen jo edellisenä vuonna nostamaan rimaa korkeammalle, mutta tehokaksikko Jens Johanssonin ja Jörg Michaelin astuessa ruotuun seuraavana vuonna uskaltaisin väittää, että Stratovariukseen alettiin vasta tuolloin kiinnittää huomiota todenteolla.

Kansainvälistyneellä kokoonpanolla Stratovarius teki heti alkajaisiksi kaksi klassikkolevytystä, Episoden (1996) ja Visionsin (1997), joílla oli merkittävä vaikutus suomalaisen hevin kehitykseen. Tasaista menoa jatkui siihen saakka, kunnes yhtyeen johtajana pidetty Timo Tolkki ilmoitti eroavansa yhtyeestä keväällä 2008. Hieman yllättäen muu porukka ilmoitti jatkavansa ja etsivänsä riveihinsä uuden kitaristin. Yllättävässä ratkaisussa oli pointtinsa: Tolkki ei suinkaan ollut ainoa jäsen, joka oli tehnyt Stratovariuksesta koko metallikansan tunteman yhtyeen, vaan sen takana oli taitonsa yhdistänyt kollektiivi. Tolkittomalla kokoonpanollaan Stratovarius julkaisi yhden kaikkien aikojen parhaimmista levytyksistään, Polariksen (2009). Levytys ja sitä seurannut Elysium (2011) todistivat johtajattoman kokeilun onnistuneen sekä sen, että Stratovarius on ennen kaikkea brändi ja tapa tehdä asioida.

Lisää muutoksia Stratovariuksen tarinaan oli luvassa, sillä kuudentoista palvelusvuotensa jälkeen rumpali Jörg Michael ilmoitti eroavansa yhtyeestä. Koska ero tapahtui hyvässä hengessä, yhtye lähti tekemään The Jörg Michael Farewell Tour-nimeä kantaneen rundin. Samalla katsottiin aiheelliseksi tehdä taltiointi yhtyeen ensimmäistä virallista konsertti-dvd:tään varten. Vuosien saatossa yrityksiä dvd:n taltioimisen suhteen on ollut monia, mutta syystä tai toisesta kuvaukset eivät olleet onnistuneet ja Stratovarius-fanien onkin tähän asti ollut tyytyminen reilut 10 vuotta sitten julkaistuun Inifinite Visions-koosteeseen.

Tampereen Pakkahuone, tuo Härmän rockmekka, sai viime marraskuuna kunnian toimia Stratovariuksen tuoreen konsertti-dvd:n Under Flaming Winter Skies - Live in Tampere taltiointipaikkana. Visuaalisesti tarkasteltuna taltiointi herättää ristiriitaisia tuntemuksia: hivenen rakeiseen kuvaustyyliin kallistuva taltiointi onnistuu kieltämättä tavoittamaan tunnelman, joka vallitsi Tampereen tiiliseinäisessä rockmekassa tuona koleaan alkutalveniltaan sijoittuneena päivämääränä. Hämyisä kuvaustyyli syö kuitenkin tehoja yhtyeen valoshow´sta, joiden täysi teho ei näin ollen ulotu kotikatsomoihin asti. Mutta onneksi hyvä meno lavalla paikkaa visuaaliset puutteet.

Sen sijaan bonusta rapsahtaa reippaasti äänivalikosta (2.0 ja 5.1), joiden ansiosta kotikatsomossakin pääsee helposti käsiksi konserttitunnelmaan. Kiitosta tulee myös kansainvälistä yleisöä varten tehdyistä englanninkielisistä tekstityksistä, sillä keikalla välispiikit heitettiin suomeksi.

Musiikillisessa mielessä kaksituntinen taltiointi ei tuota pettymystä. Sen olisi melkeinpä voinut julkaista nimellä Visions Live, sillä kolmasosa keikkasetistä koostuu tuon vuonna 1997 ilmestyneen powermetal-klassikon terävimmästä materiaalista vahvistettuna myöhemmillä hiteillä, covereilla ja tuoreemmilla sävellyksillä. Uudemmat kappaleet kuten Under Flaming Skies, Darkest Hours ja Winter Skies todistavat elinkelpoisuudestaan istumalla saumattomasti vanhempien klassikoiden rinnalle, ja etenkin jälkimmäisestä Johansson-sävellyksestä on muodostunut kohokohta, jota monet keikoilla odottavat. Cover-kappaleista Deep Purplen Burn on ehkä hieman liian ilmeinen valinta, mutta versioidessaan The Whon Behind Blue Eyesin Stratovarius tekee siitä itsensä näköisen kappaleen.

Lajityypille uskollisina riippakivinä metallikeikoilla kuullaan usein eri jäsenten soolonumeroita, joilta ei myöskään vältytä Stratovariuksen kohdalla. Onneksi klassisvaikutteiselle pohjalle rakennetut soolospotit eivät veny pilvenpiirtäjän kokoisiksi näytöksiksi, vaan homma pysyy kasassa.

Varsinaisen keikka-annin lisäksi paketin dvd-versiolta löytyy myös dokumenttiosuus, jossa yhtyeen jäsenet muistelevat Stratovariuksen matkaa aina Jörgin lähtöön asti. Tekijänoikeudellisten koukeroiden vuoksi vanhoja musiikkivideopätkiä on käytetty varsin niukasti, mutta aukoista huolimatta tapahtumat tulevat selviksi leppoisan jutustelun ja lehtileikkeiden välityksellä.

Visuaalisesti Stratovariuksen ensimmäinen virallinen keikka-dvd ei ole ehkä aivan niin loistokas kuin siihen asetetut ennakko-odotukset olisivat povanneet. Mutta sitä ei voi kieltää, etteikö se olisi vanginnut niitä iloisia ja haikeita tunnelmia, joita yhtyeellä oli Jörgin viimeisellä kiertueella, unohtamatta tietenkään sitä huikeaa ammattitaitoa, jolla Stratovarius tekee työtään. Brändi elää.14.08.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Best Of
Best Of
[ 3CD ]
Eternal
Eternal
[ CD ]
Elements Pt. 1 & 2 ­ Complete Edition
Elements Pt. 1 & 2 ­ Complete Edition
[ 3CD ]
Nemesis
Nemesis
[ CD ]
Unbreakable
Unbreakable
[ EP ]
http://www.stratovarius.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4518
Palaa »