Kansitaide Devin Townsend Project
By A Thread
BOX
[ Insideout ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
DVD1: “Ki”: Concert
01. A Monday
02. Coast
03. Disruptr
04. Gato
05. Terminal
06. Heaven Send
07. Ain't Never Gonna Win
08. Winter
09. Trainfire
10. Lady Helen
11. Ki
12. Quiet Riot
13. Demon League
14. Coast (Take 2)
15. Synchronicity Freaks
16. Deep Peace
Extras
17. Ki Photo Slide Show
18. Devin Commentary
19. Coast (video)

DVD2: “Addicted”: Concert
01. Addicted!
02. Universe In A Ball!
03. Bend It Like Bender!
04. Supercrush!
05. Hyperdrive!
06. Resolve!
07. Ih-Ah!
08. The Way Home!
09. Numbered!
10. Awake!
11. Pixilate
12. Life
13. Kingdom
Extras
14. Addicted Photo Slide Show
15. Devin’s Show Commentary
16. Bend it Like Bender (video)

DVD3: “Deconstruction”: Concert
01. Praise The Lowered
02. Stand
03. Juular
04. Planet Of The Apes
05. Sumeria
06. The Mighty Masturbator
07. Pandemic
08. Deconstruction
09. Poltergeist
10. Fake Punk
11. Wallet Chain
12. Metal Dilemma
Extras
13. Deconstruction Photo Slide Show
14. Devin’s Show Commentary
15. Juular (video)

DVD4: “Ghost”: Concert
01. Fly
02. Heart Baby
03. Feather
04. Kawaii
05. Ghost
06. Blackberry
07. Monsoon
08. Dark Matters
09. Texada
10. Seams
11. Infinite Ocean
12. As You Were
13. Fall
14. Radical Highway
15. Watch You
Extras
16. Ghost Photo Slide Show
17. Devin’s Show Commentary
18. Kawaii (video)
19. Ghost show day feature
20. By A Thread - interview

Devin Townsend veti marraskussa 2011 pienen maratonin, kun mies yhtyeineen soitti Lontoossa läpi neljänä perättäisenä iltana kaikki neljä DTP:n tähänastista albumia. Tapaus oli sen verran suuri ponnistus, että se luonnollisesti taltioitiin jälkipolville. Tuloksena syntyi By A Thread -niminen jättiläisloota, josta löytyvät kaikki neljä iltaa niin dvd- kuin cd-formaateissa.

Aloitetaan paketin purkaminen Ki-albumista. Lontoon Hulussa kuvattu keikka on tunnelmaltaan herkkä, ja livenä tulkittuna varsin vähäeleinen Ki herää henkiin aivan eri tavalla kuin levyltä kuunneltuna. Siinä missä DTP:n keskimmäisillä levyillä (Addicted  ja Deconstruction) on tavaraa monessa kerroksessa, riisutti Ki tulee iholle. Ehkäpä siksi, että tämä on ilta, jossa tulee vähinten tavaraa kovalevytallentimelta. Lisäksi Ki:n materiaali saa lievästi uutta ilmettä hieman varioiduilla instrumentaatiolla. Äityypä yhtye jopa jammailemaan kovin funkeissa tunnelmissa Ain’t Gonna Win -kappaleessa.

Addictedin iltama on puolestaan se bile-ilta, kuten Townsend toteaa heti levyn alussa. Mukana on luonnollisesti Anneke Van Giersbergen. Tämä on hyvää katseltavaa juhlatunnelmassa, mutta Addictedin mielenkiintoa syö kyllä osaltaan se, että levyn biisejä on kuultu runsain mitoin DTP:n keikkasetissä joka kerta Suomessa. Siksipä Addicted on kaikessa viihdyttävyydessään silti paketin tavallaan ”tavanomaisin” julkaisu.

Deconstruction oli itselleni puolestaan se kattauksen ehkäpä odotetuin ilta. Itse levy on niin kimuranttia kamaa, että siinä ovat opistosoittajatkin lirissä. Ja ei se nyt ihan läpihuutojuttu ole Devinillekään: hankalimmissa ralleissa (The Mighty Masturbator, Deconstruction…) näkee, että jopa tämän tason porukka lentää kykyjensä rajoilla ehkä johtuen siitä, ettei setin vaikeinta levyä ehditty harjoitella kovinkaan moneen otteeseen ennen keikkaa. Läpi se kuitenkin menee kunnialla, vaikka välillä hommassa on pieni koheltamisen maku. Aivan älyttömästi jäin kaipaamaan ylimääräisiä raajoja keikan aikana kasvattaneen rumpalin Dirk Verbeurenin omaa drumcamia. Ja onhan siellä se juustopurilainenkin.

Ghost palauttaa tunnelmat taas rauhalliselle sektorille, ja toimii hyvänä paletinputsaajana Addictedin ja Deconstructionin jälkeen. Ghostin tunnelma on jopa vieläkin herkempi kuin Ki:llä. Erityisen mukavaa on huomata, miten Townsend liukuu kokoonpanosta toiseen perättäisinä iltoina luoden tunnelmia, jotka ovat täysin vastakkaisia toisiinsa nähden.

Varsinaisten levyjen jälkeen joka dvd:lle on mahtunut mukaan myös runsaat encoret, jotka ovat ilahduttavan monipuolisia. Coastin  kakkosotto naurattaa Ki:llä. Etenkin Deconstruction perään soitetut kappaleet Devinin huumoripunk-projekti Punky Brüsterilta ovat jotain, mitä ei koskaan olisi osannut odottaa.

By A Thread on muhkea paketti Devin-faneille, mutta kiire ja/tai rahapula näkyy silti kokonaisuudessa. Ääniraita on pelkkää stereota, ja itse dvd-levyjen valikkosysteemi toimii todella sekavasti. Joka dvd:llä on nimittäin köyhät extrat, mutta piilotettuja ominaisuuksia useiden kymmenien minuuttien edestä. Niihin käsiksi pääseminen vaatisi valikkokikkailua, mutta ei siitä tule mitään näin hankalalla systeemillä. Ei muuta kuin dvd suoraan tietokoneen soittimeen ja sieltä etsimään piilomateriaalia.

Ja välillä olisi kaivannut tosiaan valittavia kamerakulmia näissä kimuranteimmissa kappaleissa.

Lisäksi itse performansseistakin löytyy pientä nitinää. Deconstructionilla tulee nimittäin omiin korviin jo hieman turhan suuri osa musiikista suoraan kovalevyltä. Resurssien rajallisuus tulee hommassa vastaan, ja välillä tuntuu siltä, että kyseisellä keikalla neljän hengen taustakuoro vain aukoo suutaan taustanauhan tahdissa. Osa Devinin höpinöistäkin tulee suoraan kovalevyltä hankalimmissa paikoissa, samoin kuin kaikki kosketinjutut ja orkesteriosuudet (luonnollisesti).

Addictedia vaivaa sama kovalevyähky. Lisäksi Anneken lauluista osa on jouduttu paikkaamaan suoraan alkuperäisistä levyraidoista, sillä Devin kertoo kommenttiraidalla laulumikin ottaneen liikaa häikkää hi-hateista. Valitettavaa, sillä kohdat, joissa laulu on jälkikäteen paikattu, erottaa kyllä.

Eikä Ghost ja Ki kulke myöskään ilman taustaraitoja, mutta näiden levyjen kohdalla ne eivät häiritse niin pahasti kuin Addictedilla ja Deconstructionilla.

Kokonaisuutena By A Threadin keikat ovat kuitenkin viihdyttävää kamaa, ja koko yhtyeestä näkee joka ilta lavalta välittyvän tunteen. Lisäksi taltiointi vihdoinkin nostaa esiin hahmoja Townsendin selän takaa. Dave Young on multi-instrumentalisti, jolle on lahjakkuutta annettu isolla kauhalla, ja Ryan Van Poederooyen on moni-ilmeinen lahjakkuus rumpujen takana. Ja teknisesti Dirk Verbeuren on aivan uskomattoman hurjalla tasolla rumpalina Deconstuctionilla. Illasta toiseen vaihteleva kokoonpano on joka kerta enemmän kuin kyvykäs, mutta on tosiaan mukavaa nähdä että ihmisiä ne nämäkin jannut ovat. Eivät ne hommat aina mene juuri kuten levyllä ihan joka sekunti.

Devinin pelleilymaneerit ovat myös suhteellisen vähäisiä, ehkäpä johtuen keskittymistä vaativasta keikkasarjasta. Hyvä näin. Lisäksi on hienoa nähdä millaisia kicksejä itse artisti saa yleisön reaktioista. Tunteet ovat pinnassa ja fiilis Townsendin ja yleisön välillä on välitön joka ilta.

Extrat ovat lähtökohtaisesti varsin köykäisiä, mutta Townsendin kommenttiraidat joka illasta ovat viihdyttävää kuultavaa. Varsinainen bonuskavalkadi paljastuu vasta piilotettujen ominaisuuksien puolelta joka levyllä, kunhan ne saa ensin kaivettua esiin. Suosittelen dvd:n tuuppaamista suoraan tietokoneen soittimeen ja sitä kautta navigointiin.

CD:t ovat toisintoja dvd-julkaisuista ainoastaan sillä erolla, että kaikki encoret on kerätty erilliselle levylleen.

Heikkouksistaan huolimatta paketti on Devin-fanin pakkohankinta. Ja tätä lukiessa olet sen jo todennäköisesti ostanutkin.10.07.2012, Niko Kaartinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Transcendence
Transcendence
[ CD ]
Ziltoid live At Royal Albert Hall
Ziltoid live At Royal Albert Hall
[ DVD ]
Z²

[ CD ]
The Retinal Circus
The Retinal Circus
[ DVD ]
Epicloud
Epicloud
[ CD ]
http://www.hevydevy.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 6303
Palaa »