Kansitaide Saga
20/20
CD
[ earMusic/Edel ]

( 6½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Six Feet Under
02. Anywhere You Wanna Go
03. Ellery
04. Spin It Again
05. Another Day Out Of Sight
06. One Of These Days
07. Ball And Chain
08. Lost For Words
09. Show And Tell
10. Till The Well Runs Dry

Ilman Michael Sadleria tehdyllä The Human Equationilla (2009) kävi tuskastuttavan hyvin selväksi, että tämän lauluääni oli oleellinen osa Sagan perussoundia eikä yhtye enää ollut entisensä, kun seuraajaksi valittu Rob Moratti yritti puhkua uutta identiteettiä kanadalaiseen veteraanibändiin. Enimmältään negatiivista kritiikkiä Moratti-levystä osakseen saanut yhtye oli jo ehtinyt aloittaa seuraavan levynsä äänitykset, kun Sadler yhtäkkiä ilmoitti haluavansa palata yhtyeeseen. Niinpä Moratti sai lähteä ja Saga sai Sadlerin takaisin vanhojen faniensa riemuksi.
Riemu jää lyhyeen, sillä ne fanit, jotka odottavat Sagan jatkavan 20/20:lla siitä mihin yhtye jäi 10,000 Dayilla (2007), joutuvat pettymään lievästi. Kaiken kohtuuden nimissä levy, jonka teko aloitettiin yhden laulajan kanssa ja vietiin päätöksen toisen, olisi kuulunut Rob Morattille. Vaikka yhtyeen edellinen studiotyö jätti paljolti toivomisen varaa, olisi sen tehneen kokoonpanon suonut saavan mahdollisuuden näyttää mihin suuntaan se oli kehittymässä. Nyt syntynyt lopputulos jättää jälkeensä epätasaisen vaikutelman, joka tuntuu siltä kuin yhtye olisi hylännyt alkuperäisen suunnitelmansa levytyksen puolivälissä ja vaihtanut äkillisesti suuntaa.

Yhtä vahvaa albumikokonaisuutta kuin viimevuosikymmenellä tehdyistä Saga-kiekoista 20/20:stä ei saa tehtyä, mutta epätasaisen materiaalin joukosta nousee esiin muutamia helmiä. Nopeatempoinen Six Feet Under jatkaa vauhdikkaiden avauskappaleiden sarjaa samassa hengessä kuin That´s As Far As I´ll Go (albumilta Trust, 2006). Groovea ja sinfonisia elementtejä radioystävällisesti yhdistelevässä Anywhere You Wanna Gossa on selvästi aineksia nousta Sagan keikkasuosikiksi. Worlds Apartia (1979) muistuttaviin sävelmaisemiin yhtye palaa One of These Daysissa, joka vanhakantaisuudessaan ilahduttanee Sagan vanhimpia faneja.

Kiekon sykähdyttävimmät hetket kuullaan ehdottomasti kappaleiden Ball And Chain ja Show And Tell aikana. Kappaleista ensimmäinen on säkeistöjensä puolesta hyvin yksinkertainen, mutta kertosäkeistön epätavallisen sointukuvion kohdatessa Michael Sadlerin ainutlaatuisen tenoriäänen ihokarvat nousevat tahtomattakin pystyyn. Jos kenellekään ei vielä ole selvinnyt Sadlerin merkitys Sagan kokonaissoundissa, ei ymmärtääkseen tarvitse kuunnella kuin Show And Tell. Kappaleen säkeistöissä Sadlerin ääni myötäilee koskettimien soittamaa linjoja ja kertosäkeistöön päästessään mies leikittelee rytmiikan kanssa, tukien Brian Doernerin tiukkaa rummutusta.

Hämmästyttävin piirre Sagan viimeisimmässä levyssä tuntuu olevan, että mielipuolisista fuusiokuvioista tunnettu Jim Crichton säästelee kitaransa otelautaa aina kiekon loppuminuuteille asti. Vaikka levyn optimistisissa merkeissä päättävä kappale (Till The Well Runs Dry) kehuskelee kaivon tyhjenemiseen olevan aikaa, samaa ei voi sanoa kaikilta osin 20/20:lle päätyneestä materiaalista. Akustispainotteinen Ellery voidaan kuitata vaisuna sukulaiskappaleena Follow Melle (Full Circle, 2003). Myös pakollisena Jim Gilmour -palana levyllä kuullun Another Day Out of Sightin tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Allekirjoittaneelle Gilmourin laulamien sisällyttäminen Saga-levyille nimittäin ei ole koskaan valjennut. Lupaavia elementtejä sisältävä Spin It Out sen sijaan kaatuu raskaan kitatariffin alle, eikä Saga ole kuulostanut yhtä tasapaksulta sitten Pleasure And The Painin (1997).

Yhdestä asiasta Saga-fanit voivat ainakin olla yhtä mieltä. 20/20 on ohutsointisin Saga-levytys sitten 1980-luvun, mikä johtuu pitkälti siitä, että Ian Crichton on soittanut levyn basso-osuudet suurimmaksi osaksi syntetisaattorillaan. Osa faneista pitää tätä piirrettä yhtä olennaisena osana Sagan soundia kuin Michael Sadlerin ääntä. Itse olisin kyllä solistista tehtyä vaihtokauppaa tehdessä antanut Ian Crichtonin syntikat Rob Morattin mukaan.27.06.2012, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Pleasure & The Pain (2016 Remaster)
Pleasure & The Pain (2016 Remaster)
[ CD ]
The Security Of Illusion – 2015 Edition
The Security Of Illusion – 2015 Edition
[ CD ]
The Beginners Guide to Throwing Shapes – 2015 Edition
The Beginners Guide to Throwing Shapes – 2015 Edition
[ CD ]
Sagacity
Sagacity
[ CD ]
Spin It Again! Live in Munich
Spin It Again! Live in Munich
[ 2CD ]
http://sagaontour.moonfruit.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2289
Palaa »