Kansitaide Akin
The Way Things End
CD
[ Progrock Records ]

( 8 )
01. The 92Nd Flight
02. Cassandra
03. Unhearted
04. When
05. Miracles
06. Burning Skies
07. Enter Spaceman
08. No Second Ride
09. Before The Storm
10. Resilience
11. Falling Deeper
12. Miller's End
13. Coma
14. No Betrayal
15. A Better End

Lähes kymmenen vuoden hiljaiseloksi venähtäneen taukonsa jälkeen Akin on palannut lyöden tiskiin kolmannen levynsä The Way Things End. Löytyipä hiljaiselon takaa mitkä tahansa syyt, kuuluu uutuuslevystä, että tauon aikana on peukaloiden pyöristyksen sijaan kypsytelty musiikkia valmiiksi.

Kuulasta sinfometallia progeen ja kelttivaikutteiseen folkiin yhdistelevää Akinia voisi hyvinkin kuvailla Within Temptationin, Renaissancen, Steeleye Spanin ja Anatheman ristisiitokseksi, ja varmasti moni edellä mainittujen yhtyeiden ystävistä saattaa löytää varteenotettavan tuttavuuden tästä ranskalaisryhmästä. Eeppisen sinfometallin ja progen puolelta Akiniin tutustuvat alanharrastajat saattavat pitää yhtyeen koruttoman pelkistettyä tuotantopuolta lajityyppiinsä nähden liian raakana, mutta folk-puolella tämäntyyppiset tuotantoratkaisut ovat hyvinkin itsestään selviä. Selkeästi tasapainotettu koruttomuus kuitenkin palvelee parhaiten Akinia, sillä yhtyeellä on käytössään paljon tavaraa niin instrumenttiensa kuin sävellystensä puolesta, ja ylituotetussa soundiympäristössä nuo hienoudet saattaisivat hukkua toistensa alle.

Progepeikon ei kannata antaa pelästyttää Akiniin tutustumista, sillä yhtyeen vastustamaton crossover-musiikki on hyvin pitkälti laulukeskeistä, huomion painottuessa Adeline Gurtnerin kauniiseen ääneen. Progressiivinen puoli tuleekin lähinnä esiin huimassa instrumenttienkäsittelyssä ja tavassa, jolla yhtye puikkelehtii luontevasti tyylistä toiseen. Välillä railakkaasta kelttimenosta harhaudutaan jopa jazzin ja itämäisten sävyjen puolelle, toisinaan taas intoudutaan revittelemään metallipuolella, mutta paluu omille peruslinjoille sujuu hämmästyttävän sujuvasti. Tässä suhteessa Matthieu Bakerin ja Julien Chometten vivahteikas otelautatyöskentely nousee merkittävään osaan, ja herrojen sävykkään kitaratyylittelyn ansiosta Akin onnistuu välttämään tavanomaisimmat karikot, joihin sinfometallissa sorrutaan aivan liian usein. Oman hienon lisänsä kappaleisiin antaa Francois Montmayeurin sovittama jousikvartetti, joka soi lennokkaan juhlavasti, mutta tarvittaessa myös rosoisesti.

Pääpiirteittäin positiivisen loppuvaikutelman jättävä kiekko ei kuitenkaan jaksa kantaa aivan kokonaista tunnin mittaansa. Jos parhaimmat ja menevimmät paukut (mm. The 92nd Flight ja Cassandra) tarjoillaan heti kättelyssä, tuntuu yhtyeen ote herpaantuvan hieman lyyrisemmille linjoille siirryttäessä. Vaikka energiataso tipahtaa hieman seesteisempien kappaleiden myötä, riittää niissäkin runsaasti ihasteltavaa moneksi kuuntelukerraksi.27.06.2012, Kalevi Heino
http://www.facebook.com/akinrockband Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1109
Palaa »