Kansitaide Jess and the Ancient Ones
Jess and the Ancient Ones
CD
[ Svart Records ]

( 9½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Prayer for Death and Fire
02. Twilight Witchcraft
03. Sulfur Giants (Red King)
04. Ghost Riders
05. 13th Breath of the Zodiac
06. The Devil (in G Minor)
07. Come Crimson Death

Jess and the Ancient Onesin debyyttilevy on huikea! Siitä lähdetään.

Bändin sekalaiset musiikilliset vaikutteet kuuluvat melko selkeästi, mutta kokonaisuus on häkellyttävän hyvä. Vaikutteita on kerätty ainakin seuraavasti: asennetta 1960-luvun lopun San Fransiscosta, fiiliksiä seuraavan vuosikymmenen alun Birminghamista, kepeyttä 70-luvun lopun Tukholmasta ja biisien rakenteita ynnä parit sointukulut saman ajan Lontoosta.

Soundi on selkeä, vaikka bändissä on kuusi miestä ja nainen. Hyvällä tavalla uhkaava tunnelma on saatu aikaan, vaikka kitaroita ei ole kovin alas viritettykään. Kolmesta kitarasta huolimatta soundi ei myöskään puuroudu, mistä ropsahtaa iso ansio pistepussiin. Myös koskettimet kuuluvat sopivasti vintage-soundeineen.

Solisti Jessin ääntä Klaus Flaming ehti jo verrata mainiossa radio-ohjelmassaan Grace Slickiin. Itse lisäisin hippusen Janis Joplinia, sillä tytön kiihkeys ainakin on jostain näiden kahden hipin välistä. Pressitiedotteen mukaan ”sanoitukset kumpuavat kirjoittajiensa salatieteellisestä kokemusmaailmasta”. Ehkäpä juuri tästä syystä laulussa on näinkin voimakas lataus. Sanat toimivat hyvin ainakin omiin korviini, alan ihmiset voivat kommentoida niitä tarkemmin messulaudan puolella, mikäli eriäviä mielipiteitä asiasta esiintyy. Loppujen lopuksi laulu on kuitenkin vain hieno kuorrutus hienoihin sävellyksiin, joissa yksi jos toinenkin kappale kasvaa eeppisiin mittasuhteisiin.

Soitannon puolesta eivät muusikot ole varmasti päässeet helpolla, mutta meno kuulostaa silti vaivattomalta, eivätkä moneen suuntaan polveilevat biisit kadota punaista lankaansa hetkeksikään. Jess and the Ancient Ones ei ole progea progeilun vuoksi - se ei ole oikeastaan progea lainkaan, vaan bändi rokkaa kuin itse Perkele!

Toisin kuin metallissa yleensä, tässä tapauksessa ei mennä rytmillisesti tarkkuuden ehdoilla. En tarkoita tässä huolimattomuutta, vaan "tarkasti, mutta fiilistä unohtamatta". Koko bändikin, mutta erityisesti rumpali kuulostaa eläväiseltä. Hieno juttu on sekin, että Jess and the Ancient Ones keskittyy soittamiseen ja jättää kikkailut muille. Sävellyksissä itsessään kikkailua riittää. Matkan varrella odottaa yllätys jos toinenkin, eikä levyä opi ulkoa helposti, vaan korva tarttuu uusiin kiintopisteisiin kuuntelukerta toisensa jälkeen.

Albumi on mahtava suoritus siinäkin mielessä että niinkin kliseisen lajin kuin rock-musiikin sudenkuopat ja liukumiinat on vältetty kokonaan. Aivan kuin Kuopion suunnalla olisi keksitty kokonaan uusi tapa lähestyä aihetta. Periaatteessa levylle pitäisi antaa täydet pisteet, mutta sellainen tunne minulle jää, ettei kaikkia paukkuja vielä ole käytetty...20.05.2012, Ismo Karo
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Horse And Other Weird Tales
The Horse And Other Weird Tales
[ CD ]
Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
[ CD ]
Castaneda
Castaneda
[ 10" ]
Astral Sabbat
Astral Sabbat
[ MCD ]
13th Breath of the Zodiac
13th Breath of the Zodiac
[ 7" ]
http://www.jessandtheancientones.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 11315
Palaa »