Kansitaide Status Minor
Ouroboros
CD
[ Lion Music ]

( 8- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Wind
02. Hollow
03. Glass Wall
04. Like a Dream
05. Confidence and Trust
06. Stain
07. Smile
08. Flowers Die
09. Sail Away

Kesto: 50:13

Suomalaisen progressiivisen metallin saralla tapahtuu tänä keväänä paljon. Helsinkiläinen Shear julkaisi äskettäin debyyttikokopitkänsä ja turkulainen Oddland tuuppaa ulos oman esikoisensa tämän kuun lopussa. Tähän väliin sovittelee itseään tamperelainen Status Minor, joka on edellä mainittujen seurassa jo vanha tekijä. Yhtye julkaisi kehutun debyyttialbuminsa, Dialogin, kolme vuotta sitten ja on sen jälkeen rauhassa valmistellut uutta albumiaan. Imperiumin ennakoissa soinut kakkosalbumi Ouroboros on positiivinen yllätys, joka on kasvanut kuuntelu kuuntelulta tasaiseen tahtiin.

Status Minor määrittelee musiikkinsa progressiiviseksi metalliksi. Sitä se onkin, mikäli progemetalliksi lasketaan turvallinen käppäily Dream Theaterin ja Symphony X:n jalanjäljissä. Esikuviltaan ammentamisen lisäksi yhtye heittää sekaan hieman hard rockia ja voimametallivaikutteita. Yhtye kuulostaa progressiiviselta metallilta olematta kuitenkaan erityisen progressiivinen. Tämä ei ole välttämättä moite, sillä kaikille proge ei tarkoita raja-aitojen rikkomista ja uusien ilmaisutapojen hakemista. Joskus biisit ratkaisevat, ja sillä saralla Ouroboros on onnistunut levytys.

Terminä Ouroboros on ikivanha, mutta se on kiehtonut tutkijoita läpi historian. Yksinkertaisimmillaan kyse on ympyränmuotoisesta symbolista, jossa käärme syö omaa häntäänsä. Tämä taas symboloi elämän, kuoleman ja syntymisen jatkuvaa, pysähtymätöntä liikettä. Muinainen symboli ei ole Status Minorille pelkästään ulkomusiikillinen jippo, vaan se toimii pohjana koko levyn mittaiselle konseptille, jossa symbolissa ei ole vain yhtä, vaan kaksi ihmistä. Haudanvakavasti ja naama peruslukemilla yhtye pallottelee levyllä sellaisella ikiaikaisella mysteerillä kuin kahden ihmisen väliselllä rakkaudella. Kaija Koon kysymykseen Status Minor ei pysty antamaan vastausta, mutta voimakkaan tunnelatauksen konsepti levylle antaa, ilman äitelää jälkimakua.

Liekö sitten yhteensitovan konseptin vaikutusta, mutta Ouroboros on tavattoman tunnepitoinen levytys. Levy starttaa raivokkaan nykivällä The Windilla. Markku Kuikka, jolla lienee metallipiirien miehekkäin tuijotus, on ehdottomasti mies paikallaan. Ensikuulemalta Kuikan ääni kuulostaa jotenkin kireältä, mutta rajansa tunteva mies pystyy käyttämään ääntä lopulta hyvinkin monipuolisesti. Äänestä löytyy sopivassa määrin miehekkyyttä, herkkyyttä ja epätoivoa. Parhaimmillaan miehen suoritus saa kylmät väreet kulkemaan levyn päättävässä kappaleparissa Flowers Die / Sail Away. Sveitsiläisestä folk metal -yhtye Eluveitiesta tuttu Anna Murphy laulaa myös tunteella ja tuo mukavaa vaihtelua levyn laulusuorituksiin. Ainoa kysymys on, että kuka korvaa Murphyn livetilanteessa? Toivon mukaan ei ainakaan taustanauhat.

Status Minorin paletti pysyy Ouroboroksella ihailtavan hyvin kasassa. Vaikka yhtyeessä on varmasti soittotaitoa, ei musiikki lankea missään vaiheessa tarpeettomaksi instrumentaali-ilotteluksi. Jukka Karisen koskettimet on toteutettu hyvällä maulla, ja mies malttaa pysyä myös statistin roolissa. Joskus yksittäisillä iskuilla pystyy saamaan aikaan paremman lopputuloksen kuin jatkuvalla pulputuksella, kuten esimerkiksi kappaleessa Glass Wall. Kaiken kaikkiaan Status Minorin Ouroboros on mukavan biisikeskeistä, ilman turhaa rönsyilyä. Kolmen vuoden hierominen on jättänyt kaikesta huolimatta levylle mukavasti särmää ja tarttumapintaa. Ouroboroksen perusteella minun täytynee tarkastaa, josko Dialogissa olisi sittenkin ainesta.25.04.2012, Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Dialog
Dialog
[ CD ]
http://www.statusminor.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4222
Palaa »