Kansitaide Hackett, Steve
Beyond the Shrouded Horizon
2CD
[ InsideOut ]

( 8- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. Loch Lomond
02. The Phoenix Flown
03. Wanderlust
04. Til These Eyes
05. Prairie Angel
06. A Place Called Freedom
07. Between the Sunset and the Coconut Palms
08. Waking to Life
09. Two Faces of Cairo
10. Looking for Fantasy
11. Summer's Breath
12. Catwalk
13. Turn This Island Earth

Kesto: 57:58

CD2:
01. Four Winds: North
02. Four Winds: South
03. Four Winds: East
04. Four Winds: West
05. Pieds en l'air
06. She Said Maybe
07. Enter the Night
08. Eruption: Tommy
09. Reconditioned Nightmare

Kesto: 28:49

Joidenkin menneisyyden ei koskaan anneta unohtua. Vielä 34 vuotta senkin jälkeen, kun Steve Hackett jätti Genesiksen, hänen uutuuslevynsä kannessa komeilee tarra, jossa kiekkoa mainostetaan yhtyeen ex-kitaristin työnä. On ymmärrettävää, että markkinointikoneisto toimii sen pohjalta mikä on myyvintä tuotteen kannalta, mutta samalla se tuntuu lakaisevan alle Steve Hackettin omat meriitit, joita kitaristin 40-vuotisella uralla on kertynyt runsaasti.

On totta, että Steve Hackett on parhaimmillaan pitäessään yllä 1970-luvun puolivälin Genesis-henkeä ja jalostaessaan sitä eteenpäin, mutta hän ei myöskään ole koskaan unohtanut heittäytymistä uusien tyylikokeilujen syövereihin. Toisinaan kokeilut ovat onnistuneet, toisinaan eivät ja onkin ihmeellistä, että alati uusia ilmaisukeinoja etsivä Hackett ei ole saavuttanut yhtä suurta arvostusta kuin samoista elkeistä tunnettu Jeff Beck.

Hackettin viimeisin studiotyö Beyond the Shrouded Horizon jatkaa toissavuonna ilmestyneen Out of the Tunnel's Mouthin linjoilla, maalaten visuaalisen matkakertomuksen musiikin keinoin. Jos edellinen levy koostui selkeästi yksittäisistä kappaleista, ovat uutuuskiekon kappaleet kuin pieniä välähdyksiä ja luonnoksia, jotka linkittyvät vaivihkaa toisiinsa, vaikka ne toimivat myös omillaankin. Tässä kohtaa korostuu teknologian kehitys, sillä ilman tietokoneen ja digitaalisten editointilaitteiden apua tunnelmista toiseen siirtyminen ei sujuisi yhtä luontevankuuloisesti.

Koskettimista ja digitaalisesta äänityskalustosta vastaavasta Roger Kingistä on tullut vuosien mittaan Hackettin oikea käsi, ja herrat ovat yhdessä saaneet levystä aikaan jännittävästi lipuvan äänimatkan. Jo heti avauskappaleesta Loch Lomond lähtien kiekolle on saatu aikaan tunnelma, jossa valtamerilaiva sysätään liikkeelle sumutorvien ja konehuoneäänten saattelemana. Tunnelma paikasta toiseen seilaamisesta tuntuu kantavan läpi koko levyn, ja välillä laiva ankkuroidaan sopiviksi katsottuihin satamiin ja matkaa jatketaan jonkun aikaa toisilla kulkupeleillä.

Paradoksaalista kyllä, Hackettin vahvuudet ja heikkoudet piilevät useimmiten käytettävän materiaalin vivahteikkuudessa ja laaja-alaisuudessa, eivätkä ne aina ole tuottaneet kuuntelua kestävää lopputulosta. Tällä kertaa tulos toimii. Avauskappaleen ja Prairie Angelin kaltaisissa kappaleissa ilkeän juurevat bluesrock-riffit, joista Jimmy Page voisi olla kateellinen, paiskaavat hienosti kättä romanttisen lyyristen tunnelmakuvien kanssa. Välillä kappaleiden vaihtumista toiseen ei edes huomaa ja esim. Wanderlustin vaihtuminen herkäksi Til This Eyesiksi paljastuu vasta cd-soittimen näyttöä vilkaistessa.

Levyllä ei ainoastaan liikuta tyylisuunnista ja paikoista toiseen, vaan myös vuosisadat tuntuvat vaihtuvan paikkojen mukaan. Itämaisia sävyjä sisältävästä pop-rallatuksesta Waking To Life Hackett siirtyy sujuvasti Two Faces of Cairon myötä Egyptiin. Visuaalisessa mielessä siirtymä on verrattavissa siihen, että James Bond-elokuvista siirryttäisiin Agatha Christien kertomusten maailmaan.

Kaikkein jyrkimmin siirtymä ajasta ja paikasta toiseen tapahtuu Catwalkissa, ja rehellisesti sanottuna levy olisi kokonaisuutena vahvempi ilman loputtomiin pitkitettyä blues-kappaletta. Jos tästä hudista jotain ikuisuusarvoja yrittää etsiä, osoittaa se Hackettin olevan kitaristina vähintäänkin samaa kaliiperia kuin jo kertaalleen mainitsemani Jeff Beck. Myöskin kappaleella soittavalla rytmisektiolla (Chris Squire ja Simon Phillips) tuntuu olevan enemmän markkina-arvoa kuin musiikillista merkitystä. Jälkimmäistä puolta Squire (Yes) ja Philips (Toto) pääsevät esittelemään levyn päättävässä 12-minuuttisessa Turn This Island Earthissa, jolla Hackett on viimeinkin löytänyt kodin GTR:n 25 vuotta sitten hylkäämälle sävelidealle. Draamaa ja elokuvamaisuutta sisältävä eepos on kaikin puolin komeaa kuultavaa, mutta kuten jo aiemmin totesin, se ei välttämättä toimisi ilman tietokoneen suomia apuja.

Tästä päästäänkin levyn vahvuuksiin ja heikkouksiin. Niin häikäisevän visuaalisia mielleyhtymiä ja äänenvärejä kuin tietokoneella saadaankin aikaan, tuntuvat ne syövän akustisten instrumenttien sointia. Soundimaailma saattaa olla kokonaisuutta tarkastellessa värikäs, mutta sen ansiosta esim. rummut kuulostavat harmittavan vaimeilta ja dempatuilta. Sama pätee myös alataajuuksista huolta pitäviin instrumentteihin, ja voidaankin kysyä mitä on tapahtunut Chris Squiren tunnistettavalle Rickenbacker-soundille tai Nick Beggsin värikylläiselle Stick-soundille? No, jonkun on otettava levytyksestä vastuu ja näinä päivinä se tuntuu lepäävän kosketinsoittaja Roger Kingin harteilla. Samansuuntainen sointienkorostaminen tuntuu olevan tämänhetkinen trendi, johon ei taida tulla muutosta niin kauan kuin tietokonepohjaisten äänityskalustojen käyttäminen pysyy perusstandardina.

Lähes tunnin mittainen levytys on kokonaisuutena kohtalaisen vahva ja kiekosta julkaistua erikoispainosta täydentää erinomainen bonuslevy, joka pitää sisällään suurimmaksi osaksi instrumentaalisia kappaleita. Neljälle ilmansuunnalle omistetut sävellykset ovat tavanomaista Hackettia, kitaran vuoroin ujeltaessa, vuoroin herkistyessä.

Menneisyyteen bonuskiekolla tuijotetaan muutamassa kappaleessa, mutta ote on tuore: Airconditioned Nightmare on saanut uuden tulkinnan ja vanha Riding The Colossus -instrumentaali on saanut sanoitukset ja laulumelodian Hackettin uuden puolison Jo Lehmannin nimettyä sen Enter The Nightiksi. Kauimmaksi menneisyyteen kurkotellaan Focus-coverissa Eruption: Tommy, jota Genesiksen jäsenet digailivat keikkamatkoillaan joskus kaukaisella jurakaudella.

Hackettin yli 40 vuotta kestäneeseen muusikonuraan on kuulunut nousuja ja laskuja. Vaikkei Beyond the Shrouded Horizon ole Voyage of the Acolyten tai Spectral Morningsin veroinen työ, kallistuu se kokonaistuotantoa tarkastellessa sinne parempien töiden puolelle.04.11.2011, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Genesis Revisited II
Genesis Revisited II
[ 2CD ]
Out of the Tunnel's Mouth
Out of the Tunnel's Mouth
[ CD ]
Wild Orchids
Wild Orchids
[ CD ]
Hungarian Horizons - Live in Budapest
Hungarian Horizons - Live in Budapest
[ DVD ]
Somewhere in South America: Live in Buenos Aires
Somewhere in South America: Live in Buenos Aires
[ DVD ]
http://www.hackettsongs.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2056
Palaa »