Kansitaide Arch/Matheos
Sympathetic Resonance
CD
[ Metal Blade ]

( 8½ )
Osta CDON:ista
01. Neurotically Wired
02. Midnight Serenade
03. Stained Glass Sky
04. On the Fence
05. Any Given Day (Strangers Like Me)
06. Incense and Myrrh

Kesto: 54:35

Tovi siinä vierähti, mutta John Arch on täällä taas. Progemetallilegenda Fates Warningin alkuperäinen vokalisti teki yllättävän comebackin kahdeksan vuotta sitten julkaisemalla Twist of Fate –nimisen EP:n. Sitä ennen hän oli laulanut Fates Warningin kolmella ensimmäisellä albumilla, joista kolmas, Awaken the Guardian (1986), on edelleen genrensä kiistaton klassikko. Välissä Dream Theater sovitti miestä riveihinsä, mutta päätyi lopulta James LaBriehen. Innostuneesta vastaanotosta huolimatta Arch palasi EP:n jälkeen takaisin huonekalupuusepäksi ja kitaristi Jim Matheos jatkoi puuhastelujaan pääbändinsä ja OSI:n parissa.

Sympathetic Resonancen alkutahdit oli alkujaan tarkoitus tallentaa Fates Warningin uudelle levylle. Vokalisti Ray Alder oli kuitenkin tahollaan liian kiireinen, joten Matheos ehdotti yhteistyötä Archille. Yhtälöä täydennettiin vielä kitaristi Frank Arestilla, basisti Joey Veralla sekä rumpali Bobby Jarzombekilla. Miehistön huomioon ottaen ei ole aivan väärin kutsua tuloksena syntynyttä Sympathetic Resonancea Fates Warningin yhdenneksitoista albumiksi. Musiikillisesti levy on kuitenkin lähempänä Twist of Fatea kuin toistaiseksi viimeistä FW-albumia, FWX:ää.

John Archia voi joko rakastaa tai vihata. Toisiin miehen korkealle kurottava ääni ja hyvin omaperäiset vokaalimelodiat tekevät vaikutuksen, kun taas toiset eivät voi häntä sietää. Kunnioitettavan viidenkympin rajapyykin ohittanut Arch ei ole menettänyt piiruakaan äänensä tehokkuudesta tai melodiatajustaan. Toisaalta ääntä ei ole rasittanut 20 vuoden kiertäminen, mikä on vaatinut veronsa niin monen muun hevilaulajan kohdalla.

Ensikuulemalta Sympathetic Resonance on yllättävän raskas. Siinä missä Fates Warningin kaksi viimeistä levyä ja varsinkin OSI:n levyt ovat sisältäneet tuhdisti konesoundeja, on Arch/Matheosin uuden levyn pohjana puhdas riffivetoinen metalli. Toki tahtilajit vaihtelevat ja silloin tällöin sähkökitara vaihtuu akustiseen, mutta tästä huolimatta levy on leimallisesti raskas. Yllättävää on myös Stained Glass Skysta löytyvät tilutteluosuudet, jotka ovat onneksi lyhyitä ja toimivat lopulta hyvin osana kappaletta.

Sympathetic Resonancea ei voi kehua helpoksi levyksi. Niillekin, jotka ovat John Archin ääneen tottuneet (ja rakastuneet), eivät välttämättä pysty sulattamaan koko levyä kerrallaan. Midnight Serenadea ja Stained Glass Skyta lukuunottamatta loppulevy avautuu vasta useamman kuuntelun jälkeen. Avauskappale Neurotically Wired kuulosti alkuun pelkältä kaaokselta, mutta niin vain se on salakavalasti kivunnut levyn parhaimpien kappaleiden joukkoon. Sävellyksistä ainoastaan On the Fence on säilynyt etäisenä.

Minulle John Arch on yksi kaikkien aikojen kovimpia hevilaulajia. Awaken the Guardian jätti aloittelevaan lukioikäiseen progediggariin lähtemättömän vaikutuksen ja levy oli telakoitu kannettavaan soittimeeni pitkäksi aikaa. Twist of Fate osui ja upposi julkaisunsa aikoihin, eikä Arch/Matheos jää näistä julkaisuista jälkeen ollenkaan. Itse asiassa se petraa EP:n suhteen, onnistuen kuulostamaan enemmän bändiltä kuin yksittäiseltä sooloprojektilta. Tämän vuoden parhaimpia julkaisuja jo tässä vaiheessa.14.09.2011, Esko Juhola
http://www.archmatheos.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Lukukertoja : 2830
Palaa »