Kansitaide Amorphis
The Beginning Of Times
CD
[ Nuclear Blast ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Battle For Light
02. Mermaid
03. My Enemy
04. You I Need
05. Song of the Sage
06. Three Words
07. Reformation
08. Soothsayer
09. On a Stranded Shore
10. Escape
11. Crack in a Stone
12. Beginning of Time

Kalevala-metallin tienviitan uusin albumi The Beginning Of Times vaikutti edellisen Skyforger-levyn melkein ylitsevuotavaisen hittiputken jälkeen pitkän aikaa jopa pettymykseltä. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaikeammin avautuva vain. Amorphis ei keksi itseään uudestaan, ei lähellekään, mutta kolmen edellisen Joutsen-ajan uutta materiaalia sisältäneen studiolevyn muodostamasta jatkumosta ja suhteellisesta keskinäisestä samankaltaisuudesta The Beginning Of Times onnistuu irrottautumaan.

Ensimmäinen suuri ero kuuluu levyn soundeissa. The Beginning Of Times soi laulajakeskeisemmin ja avarammin kuin Eclipse, Silent Waters ja Skyforger. En osaa päättää, onko muutos hyvästä vai pahasta, mutta totuttelua se vaatii. Amorphikselle aina niin keskeiset Esa Holopaisen kitarakudelmat jäävät nykyisessä äänimaisemassa hiukan enemmän taustalle koskettimien ja solisti Joutsenen siirtyessä hallitsevampaan osaan. Soundikuva saattaa  nykyisellään olla jopa tasapainoisempi kuin ennen, mutta erilainen se on yhtä kaikki.

Myös Skyforgerin nopeasti sulavasta melodisuudesta piirun pari haastavammaksi muuttunut musiikki naislaulu- ja puhallinmausteineen vaatii kuulijalta aikaisempaa enemmän. Allekirjoittaneelta meni kymmenisen läpikuuntelua ennen kun jopa ajoittaisia nightwishmaisuuksia (kenen muun mielestä My Enemyn alku on hävyttömän tuttu ja nimikkobiisinkin huilut hiukan mietityttävät) sisältävät melodiat alkoivat niveltyä siihen käsitykseen, mikä minulla Amorphiksesta on ollut.

Biisien Amo-skoopissa suhteellisen "vaikeuden" kääntöpuolena on niiden kiitettävä kuuntelukestävyys. The Beginning Of Times on pyörinyt soittimissani nyt voimatoistolla jo viikkoja, niin olohuoneessa kuin autossakin, niin hyvällä kuin huonolla tuulellla ollessani, enkä ole onnistunut läpikyllästymään vielä yhteenkään biisiin. Lähes joka kuuntelulla suosikkiralli vaihtuu, mutta toistossa tiukimmin pintansa ovat pitäneet Three Words, Netta Dahlbergin kauniin naislaulun kruunaama Mermaid , Amojen Piirpauke-perversiot taas kerran pintaan nostava Song of the Sage ja hiljaisella tavalla voimakas ja lopetuksellaan jopa Tales From The Thousand Lakes -kaikuja korviin palauttava Crack in a Stone.

Skyforger oli lähes keskeytymätön hittiputki, muttä tämänkertainen sotkanmuna vaatii kuorensa särkemisen ennen kuin paljastaa herkkunsa. Se, kumpi levyistä on parempi, jää itse kunkin kuulijan päätettäväksi. Itse jätän "paremman" levyn manttelin toistaiseksi Skyforgerille, mutta se johtuu lyhyestä pinnastani. Skyforger pyyhkäisi ovimaton alta jo kättelyssä, kun The Beginning Of Times puolestaan piti "kuunnella hyväksi". Jälkimmäiseen toimenpiteeseen en tavallisesti viitsi edes alkaa, ellei albumissa ole jo ensikuuntelussa harvinaista tenhoa.22.06.2011, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Under the Red Cloud
Under the Red Cloud
[ CD ]
Circle
Circle
[ CD ]
Hopeless Days
Hopeless Days
[ CDS ]
Magic & Mayhem: Tales from the Early Years
Magic & Mayhem: Tales from the Early Years
[ CD ]
Skyforger
Skyforger
[ CD ]
http://amorphis.net/ http://www.myspace.com/amorphis Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 10430
Palaa »