Kansitaide KOKOELMA
The Devil in Love: A Soundtrack to the 1772 Occult Novel
2CD
[ Malört Förlag ]

( 6½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. THE SCARRING PARTY: Biondetta
02. TIGER LILLIES: I’m in Love With the Devil
03. THE COFFINSHAKERS: A Devil in Love
04. PAUL ROLAND: I Dared the Devil
05. JARBOE: Mistress of Deceit
06. SHARRON KRAUS: If the Devil
07. PIERS BLEWETT: Beyond Everything…
08. RIKKE LUNDGREEN & ANE LAN: The Waking
09. STONE BREATH: Love in the Devil’s Tongue
10. BRACE/CHOIR: Biond
11. DIFFERNET: Hideous Creature

CD2:
01. GAVIN FRIDAY: The Devil in Love
02. SHINKIRO: Biondetta Reveals Herself
03. JOHN ZORN: Yeqon
04. SHINJUKU THIEF: Che Vuoi?
05. MOLLY NILSSON: Le Diable amoureux
06. ART ZOYD: J’etais a vingt-cinq ans capitaine…
07. KALKI LODGE: The Evocation of Biondetta
08. KEIJI HAINO:
09. DÖDENS LAMMUNGAR: Du maste veta…
10. SHAPESHIFTER: Adore You
11. MARTIN BLADH: Of Flies…

Okkultistinen romaani vuodelta 1772 nimeltään The Devil in Love on tämän tuplakokoelman biisejä yhdistävä teema. Ruotsalaisen Malört Förlagin hulppean kunnianhimoinen idea julkaista musiikkia jokaisen kirjan yhteydessä saa alkunsa The Devil in Love -kirjan ruotsinkielisen käännöksen myötä. Alku onkin kirjan teeman mukaisesti hämmentävä ja hieno – todennäköisesti juuri tässä järjestyksessä.

Jos itse The Devil in Love ei kuulosta tutulta teokselta, lienee tästä kirjasta tehty mukaelma, Johnny Deppin tähdittämä Yhdeksäs portti sitten jo hieman tutumpi tapaus. Aivan kuin elokuva myös The Devil in Love -soundtrack herättää itsessäni kahtalaisia tuntemuksia. Luonnollisesti jokaisen artistin näkemys teemaan sopivasta musiikista on omanlaisensa, mutta valitettavasti levylle on eksynyt myös selvästi näkemyksettömiä yhtyeitä. Ykköslevyn puolelta suosikeiksi on helppo nostaa Coffinshakersin Scott Walkeria ja (tietenkin) Johnny Cashia läheltä liippaava veisu, Jarboen mystinen ja mielestäni hienosti oikeanlaisen oudon tunnelman tavoittava Mistress of Deceit sekä Stone Breathin kauniisti folkkaava, naislaululla varustettu Love in the Devil’s Tongue. Myös Piers Blewettin indie-akustiikka ja Brace/Choirin italomaisesti progehtava shoegaze toimivat, vaikka ensin mainittu onkin turhan kiltin oloinen raita, eikä Biondkaan tunnu oikein liikkuvan oikeilla tunnelmakoordinaateilla. The Tiger Lillies on läpinäkyvää ja kehnoa Current 93 -kumartelua, Sharron Kraus turhankin obskyyriä äänikollaasia, Rikke Lundgreen & Ane Lan vähän kuin kokeilevampaa Sigur Rósia akustisena ja Differnetin minimalistinen outoilu kohtuullisen triviaalia meininkiä.

Kakkoslevyllä erilaisia, ajoittain hyvinkin triviaaleja äänikollaasijuttuja kuullaankin sitten enemmänkin, eikä levyllä lopulta ole kovinkaan monta varsinaista biisiä. Gavin Fridayn pahaenteinen, möreä-ääninen spoken word -esitys minimalistisen mutta tunnelmaltaan lähes uskonnollisen urkumusiikin höystämänä kuuluu kokoelman ehdottomiin huippuhetkiin. Myös Shinkiron suhisevampi ja sähköisempi ambient kumpuaa riittävän syvältä vakuuttaakseen. Näiden perään kuullaankin sitten kokoelman kenties tunnetuinta nimeä, John Zornia, joka näyttää, miten outo ja kokeileva musiikki naitetaan vangitsevan tunnelman kanssa. Ennen kahdeksantena kuultavaa Keiji Hainoa ei mitään kovin miellyttävää sitten kuullakaan. Artistit Shinjuku Thiefistä Kalki Lodgeen ovat vahvasti kallellaan kohti ambientia, eikä Art Zoydin 13-minuuttista outoilujärkälettäkään ole aivan helppo kuunnella. Keiji Hainon esitys on mielipuolisuudessaan kiehtova ja ainakin länsimaiseen korvaan poikkeava. Dödens Lammungarin elektroniset sävyt ovat musiikillisesti ehdottomasti mielenkiintoinen ratkaisu, mutta kirjan tunnelmaan niitä on vaikea mieltää sopiviksi. Shapeshifter jatkaa hieman samoilla linjoilla kumartaen hienovaraisesti jopa industrialin suuntaan. Kauhean raskas biisi ei Adore You kuitenkaan ole, vaikka siinä hieman painokkaampaa elektrobiittiä kuullaankin.

Kokoelma on useammasta heikohkosta ja suoraan sanottuna tarpeettomasta biisistä huolimatta erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, jollaisia tulee vastaan harvoin. Tuplamitta osoittautuu kuitenkin turhan kunnianhimoiseksi hankkeeksi, sillä The Devil in Lovesta olisi saanut todella komean yhden levyn kokonaisuuden.16.05.2011, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
http://www.malortforlag.se Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2548
Palaa »